A Balaton környéki, ma már múzeumként működő kastélyok és paloták fényűző termeiben és szépen gondozott parkjaiban sétálva úgy érezhetjük, időutazásban van részünk. A gyönyörű enteriőrök és a legendás szerelmek világának felfedezése szuper B terv lehet azokon a hétvégéken is, amikor a szeszélyes időjárás felülírja a programunkat.

1/4

Festetics

A keszthelyi Festetics-kastély építését 1745-ben kezdte meg a Festetics család, ezt több nagyszabású át- és hozzáépítés követte. A műemlék az ország harmadik legnagyobb és egyben leglátogatottabb kastélya. Szinte mindenki járt már itt, legalább egy osztálykirándulás erejéig, de érdemes felülírni az élményt: a barokk épület bejárása egyszerűen megunhatatlan, a lenyűgöző termekben és a gyönyörű parkban mindig akad egy-egy olyan részlet, amire minden alkalommal rácsodálkozhattok. 

Egy sor kiállítást rendeztek be az épületegyüttesben: a Helikon Kastélymúzeum eredeti, illetve korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát mutatják be, ősztől a Festeticsek felújított és berendezett díszebédlője is megtekinthető lesz. A pálmaház és madárpark a főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi fel, a hintókiállításon pedig a korabeli közlekedési eszközöket lehet megnézni, de van vadászati és modellvasút-kiállítás is. Nem véletlen, hogy a kivételes műemlékegyüttes kedvelt forgatási helyszín: termei szolgáltatták a hátteret a Kincsem című filmhez és a Netflix Árnyék és csont című fantasysorozatához is.

2/4

Püspöki

A felújított Püspöki Palota Mennyei ügyek című, 2021 novemberében megnyílt kiállítása három témára fókuszál: bemutatja az épület történetét, Padányi Bíró Márton püspök életét és pályafutását és a zseniális freskófestő, Franz Anton Maulbertsch világát. A tárlat nem csak a nevében interaktív, lépten-nyomon izgalmas részletekkel, érintőképernyőkkel és néha zavarba ejtő leletekkel lepi meg a látogatókat, és gyerekek számára is élvezhetően dolgozza fel a rengeteg információt. Kirakós játékok, a könyvtárban lapuló, könyvnek álcázott tabletek, a festők munkáját bemutató rajzfilmek színesítik a szokatlan megoldásokat felvonultató tárlatot. Folyamatában láthatjuk a feltárás és a helyreállítás fázisait, ezért úgy érezzük, nemcsak a palota folyosóin, hanem az időben is utazást teszünk. A kiállításon az egyik legtitokzatosabb leletet, a csörgősipkás, nyelvét kiöltő bolondot ábrázoló képet is láthatjuk. 

Tipp: A kiállítás után betérhettek egy pohár borra a szomszédos Palota Pincébe, ahol a sümegi pezsgőgyártás történetében mélyülhettek el.


3/4

Dub

A barokk palotát, ami a veszprémi várnegyed egyik legimpozánsabb történelmi emléke, 1751-ben emeltette Dubniczay István kanonok. Az eredeti, egyemeletes épület alaprajza aszimmetrikus „U” volt, később ezt egy klasszicista épületszárnnyal zárták le. A palotát története során többször átalakították, mai állapota több építési periódus nyomát őrzi. Minden szoba eltérő festéssel készült: a brokáttapéta-utánzattól az egzotikus madaras tájképábrázolásig többféle technika és stílus megtalálható a falakon. Az épületet 2002 és 2006 között felújították, ma a veszprémi Művészetek Háza kortárs kulturális központ részeként kiállításoknak ad otthont, pincerendszerében pedig a Tegulárium, a történelmi Magyarország gyűjtőterületéről származó írott, karcolt, címeres stb. téglák és különleges tetőcserepek gyűjteménye kapott helyet.

Az aktuális kiállításokról itt találtok információt. 

4/4

Nádasdy-kastély

A Nádasdy família évszázadokon keresztül meghatározó politikai és közéleti szerepet vállalt Magyarország történetében. A neogótikus, angol Tudor-stílusú kastélyt, mely a II. világháború kitöréséig pezsgő társasági életnek, fontos megbeszéléseknek adott helyet, Nádasdy Ferenc gróf és felesége, Zichy Ilona az 1870-es években építtette fel (a grófnő – tragikus halála miatt – csak az alapkőletételnél lehetett jelen). A kastély 2021-re teljes rekonstrukción esett át, kívül-belül megújult, tárlata betekintést enged a századforduló és egy nemesi család mindennapjaiba. A kiállítás minden tekintetben igazodik a kor elvárásaihoz, a család izgalmas történetéről animációs film mesél a pincében, számos interaktív elem visz közelebb a kastély történetéhez, sőt egy alkalmazást is letölthetünk a telefonunkra, mely végigkísér minket az épületben. Érdemes egy sétát tenni a kastély pompás kertjében is.

Címkék