Beköszöntött a nyár legillatosabb időszaka, amikor élettel telnek meg a domboldalakon nyújtózó levendulások, a poharakba levendulás szörp és fröccs kerül. Ha már egy levendulamező látványától úgy érzitek, hogy kisimultatok, és szívesen kerültök meditatív állapotba a levendulaszüret közben, akkor mindenképp látogassatok meg egy levendulást a nyáron. Összegyűjtöttük a legjobb lelőhelyeket.

1/9

Kőrös

A déli part legnagyobb levendulásában 8 hektár levendula illatozik egész nyáron. A francia levendula június elejétől július elejéig, az angol levendula pedig július elejétől augusztus közepéig festi lilára a tájat. A szervezők gondoskodnak a metszőollóról, és arra is van lehetőség, hogy csokrokat készítsetek a sátrak alatt vagy válogassatok a különféle levendulás kézműves termékek között. 

A gazdaság 2022. június 10. és augusztus 20. között mindennap 9-től 17 óráig látogatható. (Ezek az időpontok függnek az időjárástól.)

Árak: az aratótáska 2200 Ft-nál kezdődik, a látogatói jegy 1800 Ft. A levendula szedésével kapcsolatos hasznos tudnivalókat itt találjátok!

2/9

Tihanyi Levendulás

A tihanyi levendulaszüret idén június 17-én startol és július 3-ig tart, a virágzástól függően, mindennap reggel 9-től este 7-ig. A Tihanyi Levendulás elképesztően népszerű helyszín, ezért nem árt felkészülni arra, hogy a hétvégéken kisebb tömegek érkeznek majd az aratásra. Érdemes ellátogatni a közeli Levendula Ház Látogatóközpontba is, ahol a Levendula Fesztivál és Levendula Hetek programsorozat keretében levendulalepárlás-bemutatón is részt vehettek, és mindent megtudhattok a tihanyi levenduláról.

Az aratótáskák ára 1500–2500 Ft.
 
A lepárlások időpontjaiért és részletes információért kattintsatok a fesztivál honlapjára!

3/9

Dörgicsei

A Levendárium mindennap 10 és 18 óra között látogatható, ezenkívül két Levendula-napot is szerveznek, amikor a levendula szedésén kívül megismerhetitek a hagyományos módon, sarlóval történő szüretelés módszerét (a sarlóhasználat és a helyes begyűjtés lépéseit megmutatják), és részt vehettek két látványlepárláson is. Lesz levendulakoszorú-készítő workshop, vezetett kertlátogatás, gyereksarok, hangdrumkoncert, beszélgetés Gajdos Erika írónővel, a major vegetáriánus konyhája pedig finomságokkal és jeges gyógynövényes teával készül.

Az időpontok: június 25. és július 2. 10 és 17 óra között, 18 órától koncert.
A felnőttbelépő ára 2500 Ft, a diák- és a nyugdíjasjegy ára 1500 Ft.

A programok egy része regisztrációhoz kötött. A részletekért kattintsatok a Levendárium honlapjára!

4/9

Szent Balázs

Aki az élmény mellett a mennyiségre megy, és ideje is van bőven, annak érdemes az idén Balatoncsicsóra, Laszip Tamás informatikusból lett levendulatermesztő birtokára tervezni a szüretet. „Mivel a szomszéd idén építkezik és a kilátást rontja, kárpótlásul egy zacskó áráért mindenki kettőt vihet!” – olvasható a levendulás Facebook-oldalán. Az ebédről az idén is a Borganika grill gondoskodik. A birtokot könnyen megtaláljátok: a Szent Balázs-hegyen, Szentantalfa fölött fekszik, táblák jelölik az utat.

Időpontok: június 18–19., június 24–25., július 2–3., szombatonként 9–18 óráig, vasárnaponként 9–17 óráig.

További információt a Facebook-eseménynél találtok.

5/9

Magyar Provence

A meseszép monoszlói birtokon található házba tavaly nyáron belecsapott a villám, és szinte minden a tűz martaléka lett. Krisztina, a tulajdonos azonban úgy döntött, újranyit. Ingyenes levendulaszörppel vár mindenkit. Lesz fröccsterasz és levendulafagyi is, a később virágzó angollevendula-ültetvénynek köszönhetően pedig egészen augusztus közepéig arathatjátok az illatos lila gyógynövényeket. Ha ide szervezitek az idei levendulaszüretet, amellett, hogy meseszép helyen tölthetitek el az időt, az újjáépítést is támogatjátok.

Az aratótáska ára 2000 Ft, de vehettek kosarakat is.
Nyitvatartás: június 16-tól csütörtökön, pénteken és szombaton 10–18 óráig, vasárnap 10–16 óráig, egészen augusztus közepéig.
 
A részletekről a Facebook-oldalon olvashattok. 

6/9

Levendula Po

A kékkúti családi farmon a Hegyestű és a Káli-medence dombjai adják a díszletet a levendulaszürethez. Ha a nagy munka után szeretnétek egy kicsit leülni a fűbe, gyönyörködni a tájban, és közben csipegetnétek valamit, a házigazdák szívesen összeállítanak egy kóstolót saját termékeikből (sajt, füstölt tarja, cserkészkolbász, kenyér, alma, bor vagy szörp). Jelezzétek ezt nekik, és mire odaértek, elkészítik a tálat (ára: 2500 Ft / fő). Ha csak meg szeretnétek nézni a levendulást, a belépő 500 Ft, az aratótáska ára 2500 Ft.

Időpontok: 2022. június 16–18. 9-től 19 óráig, június 23–25. 9-től 19 óráig, június 25-én 18 órától szalonnasütéssel zárhatjátok a levendulaszedést a Levendula Porta kertjében. Ez 2500 Ft-ba kerül, és a szervezők kérése, hogy jelentkezzetek be!

Részleteket az esemény Facebook-oldalán találtok. 
 

7/9

Szent György-hegyi Levendula Manufaktúra

A Szent György-hegy dűlőjén található családi levendulabirtokon június 29-től július 13-ig várják a levendulaszedőket. Hétköznap 17 óra után érkezhettek, és gyönyörködhettek a naplemente fényeiben, hétvégén egész nap látogatható a hely. A tulajdonosok szörppel és sütivel is készülnek, az aratótáska 1800 Ft-ba kerül. 

A Facebook-eseményt itt találjátok

8/9

LevenduLand

Nemesvita egy elvarázsolt kis falu a Keszthelyi-hegység lábánál. Ha inkább egy kisebb, családiasabb levendulaszüretre vágytok, nevezzetek be a LevenduLand eseményére, töltsétek meg az aratótáskát francia levendulával, lazuljatok a kertben, kóstoljátok meg a levendulaszörpöt, és csodáljátok a tanúhegyek látványát! A hely mindennap 10-től 19 óráig látogatható, előreláthatólag július elejéig, az időjárás függvényében.

Az aratótáskák ára 1000–3000 Ft, aki csak „látogatóként” érkezik, ingyen gyönyörködhet a tájban. További információt a Facebook-eseménynél találtok.

9/9

levendula

Az Aszófő határában, a 71-es út mellett található, labirintusba rendezett levendulabokrokról bármikor lehet szüretelni, találtok metszőollót és aratótáskát is a helyszínen, a hozzájárulásokat pedig becsületkasszában helyezhetitek el. Érdemes elolvasni a labirintusban elhelyezett táblákat is. A magánterületen található, de látogatható labirintus célja, hogy minőségi időt tölthessenek együtt a családok, és egy szabadtéri „kalandpark” egyik fejezete.

További információt itt találtok a helyről. 

Címkék