Lassan beköszönt az adventi időszak, amikor fahéj- és forraltbor-illat lepi el az utcákat, felcsendülnek az ünnepi dalok, kigyúlnak a fények, és végérvényesen karácsonyi hangulatba kerülünk. Éppen itt az ideje, hogy elkezdjünk foglalkozni az ajándékokkal! Ha nincs kedvünk a tömött boltokban sorban állni, és valami egyedire vágyunk, akkor most remek ötleteket mutatunk hazai tervezőktől. Ha a szeretteink a Balaton szerelmesei, vagy ha csak egy vagány kiegészítőre vágynak, akkor most a printektől a kerámiákon és az ékszereken át a játékokig számos inspirációt mutatunk, amivel becsempészhetjük a Balatont a fa alá.

1/10

Balatoni printek

Ha igazán egyedi ajándékra vágyunk, akkor egy-egy print tökéletes választás lehet, amellyel nemcsak szeretteink lakását dobhatjuk fel, de igazi balatoni hangulatot csempészhetünk otthonukba, és különböző stílusok közül válogathatunk. Molnár Roland grafikája a csillagos ég alatti fürdőzést idézi, Szakály Roland fekete-fehér skiccei a tihanyi apátságtól a badacsonyi Tátika éttermen át a szántódi révig repítenek minket. A Balaton Unseen-sorozat kék és rózsaszín árnyalatban tündöklő fotói igazán modern hangulatot árasztanak, ráadásul egy különleges technikával, infravörös fotózással készültek: így még tényleg sosem láttuk a Balatont. A TéJé grafika posztere ezzel ellentétben az igazi balatoni retrót képviseli, a Papírfalva printjével pedig a letisztult, skandináv stílus rajongóinak kedvezhetünk. Nemes Anita színes vonalrajzai garantáltan feldobják bármelyik otthont, Felső Boróka rizográf nyomata pedig a balatonfüredi vitorlásklub egykori épületét idézi meg.

2/10

Kézműves papírtermékek

Ha már a printeknél tartunk, akkor vegyük sorra azokat az ajándékötleteket, amik a szabad alkotást és a kreativitást inspirálják, vagy éppen olyan praktikus kiegészítők – noteszek és füzetek –, melyeket a táskába vagy a zsebbe csúsztatva bárhová magunkkal vihetünk. Az egyik kedvenc hazai dizájnmárkánk, a DOT for You kollekciói különleges technikával, prégeléssel készülnek, ami izgalmas, irizáló, csillogó mintákat varázsol a füzetekre, a bullet journalokra, a képeslapokra és a printekre. Róth Anikónak folyamatos inspirációt jelent a Balaton, aktuális favoritunk tőle a téli korcsolyázót ábrázoló sorozata, amit a füzeten kívül akár pénztárca vagy poháralátét formájában is hazavihetünk. A balatoni hangulatot Maglóczki Zsuzsanna, azaz a Muska Design halacskákat, dinnyéket, madarakat és vitorlákat ábrázoló füzeteivel is könnyedén szeretteink otthonába csempészhetjük. Az ArtiStamp páratlanul klassz balatonos ex libris pecsétje pedig garantáltan feldobja a házi könyvtár legértékesebb darabjait.

3/10

A tó ihlette kerámiák

Ha szeretteink falán már nincs hely a printeknek, és a kézműves papírtermékek sem az ő világuk, akkor érdemes a Balaton inspirálta kerámiák között keresgélnünk. Az Apacuka ceramics színes, mintás kerámiatáljain a horgászok, a víz mellett csaholó kutyák, a halacskák és az úszógumik idézik a hamisítatlan nyári hangulatot, budapesti műhelyükbe pedig élményagyagozásra is van lehetőség, mely szintén klassz ajándékötlet lehet. Lengyel Zsuzsa kerámiáit a Balaton ezerféle kék árnyalata inspirálta, tányérok, bögrék, tálak és dekortárgyak közül válogathatunk kínálatából. A Misija Design kézbe simuló „zsebszobrainak” is van a tó inspirálta kollekciója, a kedves állatfigurákat a Balaton színei és atmoszférája ihlették meg. Érdemes nézelődnünk a Krisz Ceramica, a Goods műhely, az Angyalok Kertje és a Gulipán design háza táján is, akiknél a balatoni sziluett különböző stílusokban bukkan fel. Ha pedig igazán egyedi ajándékot adnánk, akkor egy készlet Balaton ihlette BA kerámia csempével is meglephetjük szeretteinket. Ha részletesen olvasnátok a Balaton ihlette kerámiákról, akkor itt találjátok korábbi cikkünket.

4/10

Lakberendezés Balaton módra

Ha már a kerámiáknál tartunk, akkor vegyük sorra, hogy még mivel dobhatjuk fel otthonunkat, legyen szó faliképekről, asztalokról, órákról, tálcákról, falidekorokról, melyeket a Balaton inspirált. A Dina Dsgn míves fával és művészgyantával dolgozik, Balaton-kollekciójában a tó sziluettje és a kék különböző árnyalatai kapják a főszerepet, a gyanta élethűen ábrázolja a tó csillogását, így legyen szó dísztálcáról, kisasztalról vagy vágódeszkáról, bármelyik darab különleges karácsonyi ajándék lehet. A Nemcsakfa fémmel, fával és epoxyval dolgozik, így aki rajong az indusztriálisloft-stílusért, annak érdemes itt nézelődnie meglepetés után, például egy balatoni sziluettet magában foglaló falióra szuper ajándék lehet, de egyedi rendeléseket is leadhatunk. Az Anidekor falidekorjai drótból készülnek, és a balatoni mintás drótkerítéseket idézik. Mi egyből beleszerettünk az Akinek a szíve fáj, meggyógyítja ez a táj feliratú, vitorlásokkal és a Badacsony látképével keretezett alkotásába, de Anitól akár egyedi mintákat is rendelhetünk, ha igazán személyre szóló ajándékot keresünk.

5/10

Éljenek az ékszerek!

Ha szeretteinket valami apróbb ajándékkal lepnénk meg, akkor egy-egy ékszer nagyon klassz választás lehet, főleg, ha a Balatont is belecsempészhetjük az ajándékba. Pár éve berobbantak a köztudatba a minimalista, betonból készült tárgyak és ékszerek, népszerűségük azóta is töretlen, most pedig már a beton-Balatont is a nyakunkba akaszthatjuk! A WOM Design Balaton-kollekciójának minden darabja kézzel készül, nikkelmentes fémmel, ráadásul a fenntarthatóságra is odafigyelhetünk, ugyanis a csomagolás lebomló, az ékszerek egy része pedig újrahasznosított anyagokból készül. De a Mirc Jewellery egyedi, akrilfonalból és 925-ös finomságú ezüstből készülő ékszereivel is nyakunkba akaszthatjuk, fülünkbe tűzhetjük vagy ujjunkra húzhatjuk a Balatont, így akkor is felidézhetjük a legszebb nyári vízparti emlékeinket, ha éppen a mínuszok tombolnak odakint. 

6/10

Különleges kiegészítők

Printa az egyik kedvenc budapesti dizájnboltunk, ahol a fenntarthatóság és a környezettudatosság főszerepet kap. Lassan egy évtizede készítenek Budapest-tematikájú pólókat, posztereket, ajándéktárgyakat. A nagy nyüzsgésben azonban már ők is vágytak a természet nyugalmára, inspirációnak pedig a Balaton-parti nyaralásaikat választották. A minták tervezésénél az egyszerűségre törekedtek: a posztereken, pólókon, táskákon és kiegészítőkön visszaköszönnek a hullámokon ringatózó vitorlások sziluettjei, a Balaton felirat és a tó körvonalai félreérthetetlenül beazonosítják a magyar tengert. A Delka bag Balaton-kollekciójával is fejest ugorhatunk a nyári hangulatba, akár a legnagyobb zimankó közepén is, a sajtos-tejfölös lángos ihlette zokni vagy fürdőruha garantáltan feldobja az ajándékbontogatást, de a tipikus balatoni attribútumokkal – mint a vízibicikli, a korsó sör, a napocska és a kukorica – hímzett kiegészítők is szuper meglepetések lehetnek.

7/10

Öltözzünk Balatonba!

Számos hazai divattervezőt megihletett a Balaton, a Pelso márka pedig egyenesen a magyar tengert tette kollekcióinak középpontjába. Elsősorban fürdőruhák tervezésével foglalkoznak, de az évek során ruhákkal, kimonókkal, köntösökkel, szoknyákkal és nadrágokkal is bővült a termékpalettájuk. Ha egy örök darabbal szeretnénk meglepni szeretteinket, akkor bátran válogassunk a balatoni halakkal, vízimadarakkal és növényekkel díszített ruhák közül! Érdemes körülnézni a Tomcsanyi márka termékei között is, ami az egyik kedvenc hazai divatmárkánk. A kényelmes, funkcionális, ugyanakkor időtállóan divatos ruhadarabjaikra ismerős hétköznapi tárgyak és motívumok kerülnek. A márka tervezőjét, Tomcsányi Dórit legutóbb minden balatoni nyaraló elengedhetetlen kelléke, a fehér műanyag flair szék inspirálta, a motívum mellényeken, dzsekiken és pulóvereken is feltűnik. De Dórit megihlette már a szüreti hangulat is, szőlőket és indákat felvonultató kollekciójának tervezése során, amely tökéletes ajándék lehet, nem csak Balaton-rajongóknak.

8/10

Mókás meglepetések

Nincs karácsony Kevin, akarjuk írni, mókás ajándékok nélkül. Legyen szó vicces kedvű nagybácsinkról, szeretett testvéreinkről vagy unokahugikról, unokaöcsikről, garantáltan feldobhatjuk a szentestét a következő ajándékokkal. A Balaton Mánia úgy gondolta, plüssök segítségével fogalmazza meg ódáját a magyar tengerhez, így találunk náluk a tó sziluettjét formázó, horgony alakú, szőlő formájú, sőt még egy jó kis sajtos-tejfölös lángost ábrázoló plüssfigurát is. Ha inkább valaki lábára húznánk a Balatont, akkor a Nebouxii halas zoknija lesz a telitalálat, horgász ismerőseinknek például maga lehet a főnyeremény. Marcus Goldson kenyai-brit festőművész évek óta tanulmányozza a Balatont, vicces és ironikus grafikáival pedig görbe tükröt tart elénk. Az ART HEKK segítségével pedig becsempészhetünk a karácsonyfa alá pár különleges, fából készült hekket, legyen az vidám pöttyös vagy elegáns, fekete aranyba öltözött példány, a giclée nyomataik pedig garantáltan vidámságot csempésznek a szürke hétköznapokba.

9/10

Ajándékötletek gyerekeknek

Ha törekszünk a fenntarthatóságra, és a műanyag játékok tűnő varázsa helyett valami igazán tartósat szeretnénk adni a gyerekeknek, akkor mindenképp nézzünk körül az Eperfánál. A természetes anyagokból készült fajátékok kisebbeknek és nagyobbaknak is szuper szórakozást jelentenek és örök kedvencek maradnak. Az egyik készletüket a balatoni halak ihlették, ahol a mágneses puzzle segítségével kilenc halacskát alkothatunk. A másik játékkészlettel pedig a Balaton-felvidék dombjaival, falvaival, erdőivel és jellegzetes fehér falusi házaival ismerkedhetnek a gyerekek. A Kicsikeve műhely is izgalmas játékkal rukkolt elő, a Balaton népe egyszerre kirakós és memóriajáték, melyben hazánk erdeinek híres és kevésbé ismert lakói mutatkoznak be, mint például a vörös róka, az erdei pele, a fácán vagy a nagy patkósdenevér. Memóriajátékot a Printánál is találunk, mely nemcsak a karácsonyfa alatt, de a Balaton-parton játszva is remek szórakozás lehet.

10/10

Könyvek minden alkalomra

Ha karácsonyi ajándékokról van szó, akkor egy könyv mindig telitalálat lehet, a Balaton pedig számos szerzőt megihletett. Kovács Emőke és Bögös András Egy ember, aki kétszer halt meg című könyvében Ify Lajos egykori fonyódi plébános és Emmaus nevű kápolnájának nyomába erednek, mely a Balaton egyik legszebb táján, a Szent György-hegyen állt. A könyv archív képei és a visszaemlékezések megidézik a remete alakját és 20. századi balatoni száműzetését. Különösen érdekfeszítő és izgalmas dr. Gazdag László új könyve, amely emléket állít a Balaton-felvidéki templomromok örökségének és bemutatja legendáit, melyekkel korábbi cikkünkben már mi is foglalkoztunk. Szuper ajándék lehet a POKET balatoni zsebkönyve is, a Fénytörésben – Kortárs magyar Balaton egy olyan verses- és novelláskötet, amelyben a kortárs magyar irodalom szerzői írták meg a legtágabban értett Balaton-élményeiket. A gyerekeknek pedig a Balatoni kacsavész Szörnyek és sellők című mesekönyvet ajánljuk, melyben Hany Istók barátai segítségével igyekszik megmenteni a gyengélkedő Balatont. Jeney Zoltán történetén keresztül a gyerekek a környezetvédelem fontosságával is találkozhatnak, és megismerhetik a Balaton sokszínű „lakóközösségét”.

Címkék