Tél óta számos izgalmas új hely nyílt a Balatonnál: a Káli-medencében magyaros ízeket kínáló bisztró, Badacsonyban felturbózott zsíros deszkát és kis pincészetek borait kínáló borbár, Balatonfüreden világszinten egyedülálló kortárs művészeti gyűjtemény, Veszprémben pedig közösségi terek, coworking irodák és egy hatalmas poprendezvényhelyszín is vár, ahol világsztárok adnak felejthetetlen koncerteket. Összegyűjtöttünk 10-et a Balaton legújabb vendéglátóhelyei, közösségi és kiállítóterei közül. Az sem gond, ha nincs időtök az összeset kipróbálni még a nyáron, a legtöbb hely egész évben nyitva tart.

10 éves a We Love Balaton!


Mérföldkőhöz ért online magazinunk, a We Love Balaton, mely idén 10 éves. Ebben az időszakban több különböző témájú, 10 elemes toplistát írunk nektek. A jubilálást Analógia című kiállítássorozatunkkal is ünnepeljük a nyáron, erről itt olvashattok bővebben.

1/10

Lombkoronaösvény

A balatonboglári Gömbkilátó szomszédságában találjuk a mintegy 500 méter hosszú, 10 méteres magasságban kanyargó ösvényt, illetve a kilátópontról megcsodálhatjuk a Balatont is. Az itt található információs táblák segítségével megismerhetjük a Balaton és a boglári Várdomb növény- és állatvilágát is. A lombkoronaösvény üzemeltetője a Balatonboglár Kalandpark és Bobpálya, a belépőt náluk lehet megváltani.

2/10

Hinta Badacsony

A Római úton, Badacsony központjához közel megnyílt dizájnos, beach bar hangulatú reggeliző-borteraszon egész nap brunch van, éshintákban ülve kortyolgathatjátok a helyi borokat, miközben minden jóval felturbózott zsíros kenyeret, termelői sajt-/sonkatálat és a vietnámi bánh mì szendvics által inspirált street foodot, malacbahnt esztek. A tulajdonosok saját tételeik mellett tudatosan a környékbeli kis pincék gyöngyszemeit válogatták össze a borlapra, a buborékos kategóriában pedig feltűnnek francia és olasz borok is.

A Hinta Badacsonyról szóló cikkünket itt találjátok.


3/10

Káli Fecske

Tavaly decemberben adták át Salföldön a Káli Fecske Étterem és Kulturális Központot, ami rengeteg programmal és egy magyaros ízeket és reggelit is kínáló étteremmel gazdagítja a Káli-medencét. Az egész évben nyitva tartó étteremben reggelit és zömében magyaros fogásokat kínálnak. A tájba simuló, négy egységből álló épületegyütteshez az étterem mellett egy kiállítótér, egy kertmoziként is működő fedett szabadtéri színpad, öltöző és több alkotóházi szálláshely is tartozik

A Káli Fecskéről szóló cikkünket itt olvashatjátok

4/10

MoMű - Modern Műtár

Balatonfüred két ikonikus villája, a reformkori városrészben a Blaha-villával szemközti két felújított épület ad otthont a város új kortárs kiállítóterének. A tavasszal nyílt a Szöllősi-Nagy András hidrológusprofesszor és Nemes Judit festőművész házaspár képzőművészeti és fotográfiai gyűjteménye kapott helyet. A műgyűjtő házaspár a 70-es évek elején kezdte a képzőművészeti gyűjteményt építeni Budapesten. Első szerzeményeik az Európai Iskola néhány, akkor még élő mesterének művei voltak. A 80-as évek végén a házaspár Párizsba költözött, ahol a 20. században Franciaországban élt magyar képzőművészek és fotográfusok munkái kerültek gyűjteményükbe, majd a 90-es évek közepétől több nemzet geometrikus művészetét képviselő alkotásával bővült a több ezer műből álló kollekció.

5/10

Gyárkert KultúrPark

Veszprém belvárosában több évtizeden keresztül parlagon hevert az a közel 2,2 hektáros terület, amely korábban a Balaton Bútorgyár telephelyeként működött. Itt alakították ki a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik legfontosabb, 4500 főt befogadó helyszínét, ahol 4 hónapon keresztül több mint 60 külföldi és magyar előadó lép fel. Olyan nemzetközi világsztárok érkeztek ide, mint Iggy Pop, Paul Kalkbrenner vagy Steve Aoki, és a Kraftwerk is fellép, augusztus 9-én. A helyszínközepén található növényinstalláció, amely a Közösségek Kertje nevet viseli, 116 település összefogásának állít emléket. A Gyárkert KultúrPark a hétvégi rendezvények mellett hétköznapokon és október után közösségi parkként is funkcionál majd.

A Gyárkert KultúrParkban megrendezett Tankcsapda-koncertről készült képgalériánk itt található.

6/10

Színkert

Veszprémi Petőfi Színház kertjében nyílt, hangulatos szórakozóhely jó választás afterpartizáshoz, de önálló esti programnak is beillik. Akusztikus koncertek, DJ-szettek, kertmozi szerepel a programkínálatban, a food truckban bár üzemel, az éhséget pedig finom melegszendvicsekkel lehet csillapítani.

7/10

ZUG

A veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárakadálymentesített új egysége, a ZUG programhelyszínnek is alkalmas, tágas terekkel várja a szabadúszókat és a közösségi programok vendégeit. A belső udvarból egyből a közösségi irodába érkeznek a látogatók, itt a saját eszközzel történő munkához térítésmentesen biztosítják a wifit, a szkennelést, a nyomtatást és a fénymásolást (korlátozott mennyiségben). Egy közösségi tér is helyet kapott az épületben, melynek elsődleges célja, hogy a 1420 éves korosztály számára szervezett programoknak adjon otthont. A projekt keretében egy podcastszobát is kialakítottak, amelyet előzetes bejelentkezés alapján lehet használni.

8/10

Katedra

A Katedra Nyelviskola égisze alatt nyitott meg a Katedra Coworking, ahol dolgozhatunk a kanapéról vagy egy privát, csendes irodaként funkcionáló szobából is. Az üzemeltetést a Balaton környéki vállalkozók közösségét építő BENT Szakmai Közösség végzi. A 15 munkaállomás mellett óradíjas rendszerben bérelhető, 8 fős tárgyaló és workshopterem is várja a betérőket. Az alapszolgáltatások mellett közösségépítő rendezvényekneküzleti reggeliknek, szakmai workshopoknak, kiállításoknak (minden hónapban más festőművész, fotóművész vagy keramikus munkái díszítik a falakat) és beszélgetéseknek is helyet biztosítanak.

9/10

Foton

Veszprém új, multifunkcionális művészeti és kulturális központjának egy Vár utcai, régóta üresen álló épület ad otthont. Az audiovizuális centrum különböző művészeti ágak képviselőinek helyszíne, koncerteken, vetítéseken, közönségtalálkozókon és előadásokon is részt vehettek itt, és az épületben művész mozi is működik. A pincében található két projektteremben és a földszinti rendezvény- és kiállítóteremben főként digitális tartalmakra fókuszáló, innovatív programokra várják a közönséget, illetve itt kap helyet a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye, a Fixír médialabor. A hangulatos belső udvaron a gyilokjáróról láthatjátok az egész várost. A komplexumhoz tartozik egy szabadtéri színpad és egy állatbarátkávézó is, ami esténként bárként funkcionál.

10/10

Veganeeta

Veganeeta Home nem új hely olyan értelemben, hogy 5 éve kínál kizárólag vegán (növényi alapú) ételeket Balatonalmádiban, ugyanakkor 2023 júniusában új helyre költözött a településen belül. Az új Veganeeta Home-nak egy, a 71-es út mellett található hófehér, teraszos, tágas épület ad otthont. A konyha is kibővült, de az olyan ikonikus fogásokat, mint a vegán babgulyás, a Veganeeta pizzavagy a Homeburger, továbbra is megtaláljuk az étlapon. A Veganeeta Home kávézó és reggeliző is egyben, az itallapon több oldalt elfoglaló kávékülönlegességeknek, a csicserirántottának vagy a chiapudingoknak köszönhetően, de egy finom koktélra is betérhetünk. 

Az új Veganeeta Home-ról ebben a cikkben írtunk részletesebben. 

Címkék