Legjobb strandok, fagyik, éttermek, új és elhagyatott helyek, a BAHART hajóinak szállítása is bekerült az idei év legolvasottabb cikkei közé. Mutatjuk, melyik 10 cikkünk került be a legérdekesebb tartalmaink közé.

1. A legújabb vizes játszótér

2022-ben nyitotta meg kapuit a DRV (Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.) új, ismeretterjesztő és szórakoztató komplexuma, a Vizek háza élménypark Siófok és Zamárdi határán, a Vadkacsa utcában. Idén képgalériánkban mutattuk be a helyszínt, erre voltak a legtöbben kíváncsiak olvasóink közül.

2. Brutalista betonhotel és mesebeli tó

Beszámolónk az egykori Kék-tó Üdülőfalu űrhajó formát idéző, lépcsőzetes, brutalista stílusban épült betonszállodájáról lett a második a sorban. A Balaton déli partjától 14 km-re található, hatvanas években épült komplexum területén horgásztó, homokos partszakasz, erdei ösvények és kemping is megtalálható. Posztapokaliptikus hangulatú fotókra számíthattok, ha még nem láttátok.

3. A legjobb balatoni strand 2023-ban

Ebben az évben 20. alkalommal hirdette meg a Balatoni Szövetség a Kék Hullám Zászló strandminősítést. Hat balatoni strand kapott fődíjat, 29 kapott ötcsillagos értékelést, 14 pedig négy csillagosat. A legmagasabb pontszámot a Csopak Községi strand nyerte, mely 2021-ben is elvitte a fődíjat.

4. Új balatoni hajók a Sión

A nyár egyik grandiózus történése a legújabb hajók Balatonra szállítása volt: a négy új hajó a komáromi hajógyárból indult el, majd miután Budapesten is láthattuk őket, átzsilipeltek a Dunáról a Sió-csatornára. A szűk csatornán haladásukról látványos drónfotók készültek.

5. A kis zalai falu: Szentgyörgyvár

A Balaton nyugati csücskét sok mindenért szerethetjük: a vadregényes zalai vonulatok között bújik meg a Kis-Balaton, és olyan takaros falukat találunk a környéken, mint például Szentgyörgyvár, ahol idén harmadszorra rendezték meg a Balaton egyik legjobb kulturális fesztiválját, a Margófesztet – ahol oldalunk születésnapi kiállítássorozatával is találkozhattatok. Falugalériánkat pedig most is megéri végiggörgetni. 

6. Egy történet vége: a füredi görög falu

Szeptemberben jött a hír, hogy lebontják a balatonfüredi Annagora Park Bevásárlóközpont társasházat, vagyis a görög falut. Nem kérdés, hogy mennyire felborzolta a kedélyeket ez az ügy. 2005 és 2015 között a terület görög faluként működött, az üzletek nagyjából fele nyitva volt, a többi kiadásra, eladásra várt. 2011-től Sun City néven üzemelt a terület, bulinegyeddé vált és szálláshelyek is működtek itt. Helyére egy közhasználatú parkot terveznek.

7. A balatoni túrógombóc, amiből sosem elég

Idén nyáron felkerestük a balatonakarattyai Sissi Fagyizót, majd megértettük, hogy az itt készült fagyik miért is nyerik sorra a díjakat. Az Év Fagylaltja versenyen megszerezték a szakmai szervezetek különdíját a Rákóczi-túrós rozmaringos sült barackkal nevű fagylaltjukkal, de a Balaton Fagyija 2023 versenyen is különdíjat nyert az Egyszerűen túrógombóc névre keresztelt kompozíciójuk, aminél vitathatatlan, hogy az idei nyár slágerdesszertje lett a tónál.

8. Új reggeliző-borterasz Badacsonyban

Hintákban ülve kortyolgathatjuk a helyi borokat, miközben minden jóval felturbózott zsíros kenyeret és tépett malacos, kecsketúrós szendvicset ehetünk az idén nyílt Hinta Badacsonyban. A Hinta borterasz is, ahonnan nem a tó, hanem a Badacsony hegy felettünk magasodó dűlőinek látványában lehet gyönyörködni, és persze pihenőhely a túrázóknak, a bringásoknak és az erre sétálóknak.

9. A szigligeti Villa Kabala

A szálláshelyként és étteremként működő szigligeti Villa Kabala az évek során fogalommá vált: a gyönyörű panoráma, az ötletes és néha egészen meglepő tálalás és ízpárosítások, a házilag készített alapanyagok és a ház finom borainak találkozása mindig emlékezetes élményt nyújt. Nem véletlen, hogy az étterem 2022-ben a Michelin Tányér jelölést, 2023-ban pedig a Zöld Michelin csillagot is kiérdemelte. Mi is kipróbáltuk a hely degusztációs menüjét, aminek beszámolója sokatok érdeklődését felkeltette.

10. Őszi bakancslista

Még soha nem volt ennyire pörgős a balatoni ősz, mint idén. Ez látszik talán abból is, hogy legolvasottabb cikkeink közé került az erre az időszakra szóló bakancslistánk. A Veszprém–Balaton 2023 programsorozatnak köszönhetően egymást követték az izgalmas események a nyár után is. Természetesen a túrabakancs használatára is biztattunk titeket, amit most, a téli időszakban ezekre a rövidebb körtúrák teljesítésére érdemes felhúzni.

Címkék