Hideg van, és rövidek a nappalok, de érdemes kilépni egy kicsit a komfortzónánkból, és rövid túrára indulni a Balatonnál, a téli tó varázslatos látványa és kellemes fáradtság lesz a jutalmunk. Hét olyan, könnyen meghódítható magaslatot és kilátót ajánlunk, ami miatt megéri túrabakancsot húzni.

Tücsökdomb kilátó

Nemesvita egy apró, elvarázsolt település a Tapolcai-medence nyugati peremén. A faluból, a Szenbékü utcából indulva találjátok a Tücsökdomb kilátót, az ehhez vezető utat táblák jelzik. A 22 méter magas, 7 szintes kilátó felső szintje teljesen körbejárható, így ezen a kilátón 360 fokos, különleges panorámára számíthattok. A Bakony, a tanúhegyek, a déli part és a Keszthelyi-hegység vonulatai is láthatók, tiszta időben a Somlót is ki lehet szúrni.

Tipp: Családi sétához is ideális a hely, hiszen a kilátó lábánál egy játszótér és egy sövénylabirintus is vár titeket.

Megközelítése: Nemesvita faluból, a Szenbékü utcából. Az irányt táblák jelzik a faluban. A GPS-koordinátákat itt találjátok.

Somoshegyi kilátó

A 76-os főút mentén, Balatonberényben találjuk a négyemeletes, 15 méter magas Somoshegyi kilátót. A négy szinten külön-külön terasz fekszik, ahonnan a Balaton egész nyugati medencéje belátható, az északi parton fekvő tanúhegyekkel, a szigligeti várral, de még a Tihanyi-félszigetet is szemügyre vehetjük tiszta időben. A domborzati tájékozódásban a felső szinten elhelyezett térkép nyújt segítséget, a kilátó mellett pedig találunk pihenőhelyet és parkolót is. 

Szaplonczay sétány, Fonyód

A sétányon századfordulós villák előtt sétálva nézhettek le a fonyódi löszfal tetejéről a naplemente színeiben fürdő vízre és a látképet uraló Badacsonyra. A dombtetőre történő felkaptatás után lenyűgöző látvány fogad: a Badacsony uralja a panorámát, de a Tóti-hegy, a Csobánc és a többi tanúhegy sem maradhat ki a képből. Érdekes, hogy Szinyei Merse Pál éppen ezen a környéken festette balatoni képeit, mégis lehagyta róluk a Badacsonyt, mert nem szerette „formátlan koporsó”-szerű alakját.

Megközelítése: Fonyódról, a kikötő felől a Szent István utcán, majd szinte egyből jobbra a József utcán. A bélatelepi állomásról a Ripka Ferenc sétányon érdemes felmászni a hegyre.

Tipp: Érdemes tenni egy sétát a közel 130 éve alapított fonyódi Bélatelep századfordulós villái között is.

Kishegy

A „déli parti Badacsony” mindössze 3 km-re található Balatonlellétől. Itt uralja a tájat a barokk Szent Donát-kápolna, ahonnan naplementében a legszebb a kilátás, és ahonnan megunhatatlan az északi part látképe. A Kishegy akkor is tökéletes hely, ha a kényelmes túrázást összekötnétek egy kis borkóstolással, egy sor pincészet esik sétatávolságra (az őszi és a téli nyitvatartást mindig ellenőrizzétek!).

Megközelítése: Balatonlelléről az öreg gémeskúttól induló ösvény, a sárga jelzés vezet a tó környékének egyik legromantikusabb pontjához,a Dél-Balatoni Borút sárga jelzéseit követve.

Balatonakarattyai magaspart

Budapest felől közelítve Akarattya a Balaton kapujának számít, ahol érdemes megállni egy kis pihenőre. A balatonakarattyai magaspartnál vagy más néven a Kisfaludy sétánynál van a Tengerlátópart, a Balaton keleti medencéjének egyik legszebb és legtermészetesebb kilátóhelye. 50-60 méter magasról látható innen a kenesei part, a Fűzfői-öböl, Almádi, Káptalanfüred, valamint az aligai, világosi magaspart.

Megközelítése: A 71-es főút mellett található (Akarattyán) a Rákóczi tér parkja és mögötte a Kisfaludy sétány és kilátóhely.

Haláp

A nyolc évtizedes bazaltbányászat sebeit látványosan őrző, csonka Haláp kráterében megkapó a kilátás, innen egyformán látni a Badacsonyt és a Somlót, és még nyaktörő túra sem kell a megmászásához. A Tapolcai-medence egykor legdaliásabb tanúhegye ma könnyű terep egy túrához, a tanösvény másfél óra alatt és gyerekekkel is bejárható, viszont nagyon változatos, és számos geológiai különlegességet tartogat. Például a 6 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység eredményeként 5 és 6 szögletű, 20-80 cm-es, oszlopos elválasztású bazalttömböket is láthattok a kráter oldalában. A Haláp bejárásáról szóló cikkünket itt olvashatjátok.

Megközelítése: Zalahalápot Devecser és a temető felé kell elhagyni, majd egy Bánya út feliratú táblát követni, és csakhamar a tanösvényen találjátok magatokat. A kevésbé túrázós kedvűek a hegy lábánál kialakított parkolóig autózhatnak fel.

Kossuth-kilátó (Halom-hegy)

A Dörgicse és Mencshely között, félúton található kilátót még azoknak is megéri felfedezni, akik kezdő téli túrázók. Innen az egész Balaton-felvidék megmutatja magát: előttetek a Balaton, hátatok mögött az egész Dél-Bakony, és ehhez nem is kell nagyon leizzadni. Egy kényelmes sétával könnyen eléritek, és közben a kék T-vel jelzett tanösvény tizenhat állomásán feleleveníthetitek tudásotokat a földtörténeti korszakokról.

Megközelítése: A Halom-hegy lábánál kialakított parkolóból több túraútvonal is indul a kilátó felé, de ezek közül a kék T-vel jelzett tanösvény a legérdekesebb.

Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Címkék