Hamarosan beindul a nyári szezon a Balatonnál, azonban sokszor szeszélyes az időjárás, és még a tó vize sem elég meleg ahhoz, hogy az egész napot a strandon töltsük. Cikkünkben olyan helyeket és programötleteket mutatunk, ahol a fókuszban az aktív pihenés áll, így legyen ragyogó napos időnk vagy borongósabb esős napunk a Balaton körül, garantált, hogy remekül fogjuk érezni magunkat.

Ha szeretnénk aktívan pihenni a tó körül, akkor erre rengeteg lehetőségünk van, ám ha több napra tervezzük a kirándulást, akkor érdemes olyan szállást keresni, ami a legjobban illik hozzánk. Cikkünkben mutatunk egy gyönyörű panorámás balatonfüredi hotelt és egy szuper siófoki kempinget, ahol a pihenés mellett számos kikapcsolódási lehetőség vár ránk. Ha esőprogramot keresünk, akkor a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum legújabb kiállítását ajánljuk, ha pedig szeretnénk egy igazán pezsgő programon részt venni, akkor a Szent György-hegy Hajnalig eseménye lesz a tökéletes választás. De ha csak beülnénk egy étterembe, ahol remek borok és street food fogások várnak ránk, arra is mutatunk egy ötletet!

Kikapcsolódás Balatonfüreden

A Balaton partján, mesés kilátással vár ránk a balatonfüredi Hotel Golden Lake Resort, amely minden évszakban tökéletes választásnak bizonyul. A szálloda kikötőjében ringatóznak a vitorlások, az elegáns és kényelmes szobákban megpihenhetünk, és gyönyörködhetünk a tó látványában. A hatalmas wellnessrészleg igazi kikapcsolódást ígér, a bel- és kültéri medencék mellett szaunaszeánszokon, hangfürdőkön, masszázsokon vehetünk részt, ráadásul a négycsillagos wellnessélményt külsős vendégek is igénybe vehetik. Az étteremben kitűnő konyha vár ránk remek gasztronómiai kalandokkal, a Captain’s Barban péntek esténként élő zene varázsolja még hangulatosabbá a balatoni pihenést, így mindenki garantáltan felejthetetlen élményekkel távozhat.

Balatonfüred pedig számos élménnyel vár ránk, a Tagore sétányon varázslatos környezetben andaloghatunk a Balaton közvetlen közelében. Ha kulturális kikapcsolódásra vágyunk, akkor érdemes ellátogatni a Vaszary-villába vagy Füred legújabb kiállítóhelyére, a díjnyertes MoMűbe, azaz a Modern Műtárba, ha pedig remek balatoni borokat kóstolnánk, akkor ezt Füred egyik lenyűgöző villaépületében, a Villa Gyetvaiban tehetjük meg. Ha igazán aktív pihenésre vágyunk, akkor a BalatonBike365 Port kerékpárosközpontban bérelhetünk hagyományos és elektromos bicikliket, sőt akár vezetett túrákra is benevezhetünk, ha felfedeznénk a környéket. E-bike-ot egyébként a szállodában is bérelhetünk, amely szuper kiindulópontja lehet egy balatoni túrának!

A Hotel Golden Lake Resortról itt találtok további infókat.

Kempingezés Siófokon

Akár egy hosszú hétvégére, akár többhetes nyaraláshoz keresünk olyan szállást, amelyhez nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, ráadásul közvetlenül a Balaton partján találjuk, akkor vegyük az irányt a siófoki Aranypart Camping & Apartments felé. Ha kalandvágyóbbak vagyunk, akkor bérelhetünk sátorhelyet vagy lakókocsi-parcellát, de ha fő szempont a teljes körű kényelem, akkor a megújult teraszos apartmanok és mobil házak várnak ránk. A kemping területén biztos nem fogunk unatkozni, a hűvösebb időben a fűtött élménymedencében csobbanhatunk, de sportpályák, játszótér, csocsó, óriássakk, pingpongasztal és minigolf is található a kemping területén.

Sőt, bérelhetünk kerékpárokat és vízi eszközöket, hogy felfedezzük a környéket vízen és szárazföldön egyaránt. Ha megéheznénk, akkor sem kell elhagynunk az üdülőfalut, több étterem, büfé, sőt egy ABC is vár ránk, de természetesen a tűzrakó helyeken is csaphatunk egy bogrács- vagy grillpartit. Ha pedig elhagynánk a kemping területét, Siófok és környéke rengeteg élményt tartogat: múzeumokállatparkrózsakert, a hajókirándulásokhoz pedig csodás kikötő és sok más kaland vár ránk.

Az Aranypart Camping & Apartmentsről itt találtok további infókat.

Kalandozás Veszprémben

Ha a Balaton felé utazunk, vagy csak szeretnénk egy csodás várost felfedezni a környéken, akkor mindenképp iktassuk be Veszprém meglátogatását, amely tavaly Európa Kulturális Fővárosaként gyönyörűen megújult. Ha szeretnénk újra átélni a programév legemlékezetesebb pillanatait, akkor nézzük meg a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban nyílt Ragyogj tovább! kiállítást, amely ingyenesen látogatható.

Veszprém ezenkívül számos felfedeznivalót tartogat: érdemes ellátogatni a Várnegyedbe, ahol 18 műemléki épület újult meg, a Dubniczay-palotába és a Tegulariumba, vagy a nemrég megnyílt Várbörtönbe. Felfedezhetjük a Veszprémvölgyet és a Séd patakot egy kellemes sétával, de számos izgalmas falfestmény, street art alkotás és Kolodko miniszobrai is várnak ránk a városban. Ha megéheznénk, beülnénk egy kávéra, fagyira vagy remek borra, akkor a KUNSZT!, a Papírkutya, a Füge Fagyiudvar vagy a Wine & Vinyl Bar & Store a tökéletes választás. 

A kiállításról itt találtok további infókat, Veszprémi bakancslistánkat pedig itt olvashatjátok.

Bormámor a Balaton-felvidéken

Már-már tradíció, hogy június első szombatján a Balaton-felvidék csodás szőlőhegye megtelik élettel, és egy napra a borrajongó természetbarátoké lesz a főszerep. A Szent György-hegy Hajnalig a nyár egyik leghangulatosabb fesztiválja, amikor olyan kis pincék is kinyitnak, ahova máskor nem lehet ellátogatni. Idén június 1-én és 2-án a találkozások, a piknik, a lassulás, a zenék, a jó borok, a naplementék és a sárkányok kerülnek a középpontba. A sárkányok ugyanis a legenda szerint hagyományosan otthon érzik magukat a Szent György-hegyen, 2024 pedig a kínai asztrológia szerint a sárkány éve: így a szervezők idén tábortüzekkel, sárkányos tematikával, sárkánytúrákkal és természetesen vulkanikus, tüzes borokkal fűszerezik a hétvégét.

Az eseményre limitált számú jegy kapható, hogy mind a vendégek, mind a vendéglátók jól tudják érezni magukat. A látogatók idén is „nappali” és „hajnalig” helyszínek között válogathatnak – csaknem 20 pincészet, borbolt, étterem, kert nyit ki. A Szent György-hegyen egymás mellett sorakoznak a jobbnál jobb pincészetek, sétatávolságra. Az itteni borászok megőrizték az emberi léptéket, a legtöbb helyen a tulajdonos család készíti a borokat, sok az őstermelő, natúr és biotételeket is találunk a kínálatban, és nem maradnak el az olyan különlegességek sem, mint a narancsbor vagy a pét-nat.

 Az eseményről itt találtok további infókat, és itt tudtok jegyet vásárolni.

Gasztroélmény Füreden

Cikkünk végén újra visszakanyarodunk Balatonfüredre, ahol egy negyedszázados múltra visszatekintő, remek bisztrót ajánlunk. Több mint két évtized telt el azóta, hogy a Borház & Pizzaház 1999-ben kinyitotta kapuit a Kisfaludy utcában, a minőség töretlen, és folyamatos a megújulás. Az étteremben remek pizzákat, burgereket, tortillatekercseket kóstolhatunk, de hagyományos velős pirítóst és ízletes borharapókat is választhatunk.

Ahogy az étterem neve is egyértelművé teszi, az üzlet fő profilja a pizzák mellett nem más, mint a bor. Az itallapot a különböző igények szerint alakították, így a Balaton-felvidék régió kimagasló borászainak palackos borai mellett már nem hiányozhat az olasz pörkölt kávé, szeszes italok, koktélok, limonádék széles választéka sem. 2021-ben a belső teret is felújították, így az új belső dizájn egy jóval modernebb térrel szolgálja ki a vendégeket, emellett továbbra is hordozza azt a lazaságot és fesztelen érzetet, amit a Borház sokaknak jelent immár 25 éve!

További infókat itt találtok a bisztróról.

(Borítókép:  Chripkó Lili)

Címkék