Rengeteg program közül lehet válogatni augusztusban is a Balaton körül. Koncerteket, boros programokat, balatoni nosztalgikus kiállítást, nappali technót, filmfesztivált, felkapott és alternatív zenei fesztiválokat is találtok a régióban. 15 olyan programot mutatunk, melyek segítenek eldönteni, hogy merre vegyétek az irányt, ha egy kis változatosságra vágytok.

1. MINE Fesztivál

A salföldi Bánya Kertben negyedik alkalommal rendezik meg a MINE-t augusztus 8–10. között, ahol mindennap más zenei csemegével várnak. 

Augusztus 8-án az Óperentzia zenekar pszichedelikus elektronikával repít el, 9-én Saiid és az Amoeba állnak össze egy nem mindennapi, ritkán hallható, hiphop-funk zenekaros kollabra, majd a Slow Village folytatja a napot. 10-én a DJ-k és a live act kerülnek főszerepbe, a Pure Lust és OIEE érkezik.

Részleteket itt találtok.

2. Díjnyertes balatoni helyek

Kóstoltátok már a 2024-es nyár legjobb fagylaltjait? És azt tudjátok, hogy melyik a legjobb strandétel? Ebben az évben is átadták a Balaton legjobb strandjainak és ételeinek járó díjakat, idén ráadásul az Év Fagylaltja díjat is balatoni fagylalt nyerte. Kóstoljátok végig vagy fedezzétek fel a díjnyertes helyeket, például a füredi A kis Bergmann Cukrászdát, a györöki Promenád Kávéházat, a balatonlellei Mesés bisztrót vagy a gyenesdiási Diási Játékstrandot

3. BorKorzó Balatongyörökön

Augusztus 9. és 11. között vár benneteket a BorKorzó Balatongyörökön, a móló melletti sétányon. Végigkóstolhatjátok a környék legfinomabb borait, melléjük pedig jobbnál jobb fogások közül válogathattok. A szervezők változatos esti koncertekkel, gyerekprogramokkal és kézművesvásárral is készülnek az eseményre.

Több infót itt olvashattok.

4. Holdfénytúrák a Folly Arborétumban

A badacsonyörsi Folly Arborétum területén számos helyen látványos fényjátékkal találkozhattok. A változatos színeknek és a fényanimációknak köszönhetően a növények és a kert ikonikus fái új életre kelnek, a kültéri műalkotások, térelemek megelevenednek. A szervezők a fényjátékot bemutató kerti sétákat augusztusban több időpontban is holdfénytúrával ötvözik, melynek során bejárhatjuk az alkonyi sötétségbe burkolódzó, csillagfényes kertet, és így ismerkedhetünk meg az arborétum szépségeivel.

További infót itt találtok.

5. Hullócsillagles a Kristinus Borbirtokon

A Kristinus és a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület (NAE) egy pohár biodinamikus bor társaságában teszi lehetővé a Perseida meteorraj követését. Az NAE-től számos érdekességet tudhattok meg a csillagokról, az űrkutatásról és a misztikusnak tűnő univerzumról. Az est folyamán lehetőségetek lesz távcsövön keresztül is megfigyelni a bolygókat, a Holdat és az egyéb égitesteket.

Részleteket itt találtok.

6. Balatonfüredi Borhetek

A füredi fesztiválon a borvidék harminc fajtából származó közel háromszázféle bora kóstolható. A város legnépszerűbb gasztronómiai eseményét augusztus 9-től egészen szeptemberig a Tagore sétányon találjuk. A kóstolást ezúttal is koncertek kísérik, a Kisfaludy Színpadon és a borospavilonok között felállított kisebb színpadon naponta játszanak zenekarok, jazz, blues és népzene váltják majd egymást.

További infókat itt találtok.

7. Analog Balaton a Gyárkertben

Zsuffa Aba és Vörös Ákos duója, vagyis az Analog Balaton 2017-ben alakult Budapesten, és ma már az ország egyik legizgalmasabb zenekaraként tartják őket számon. Még nem voltak felvett dalaik, amikor már telt házas live-act-bulikat adtak szerte az országban. A hazai underground körökből egyre inkább előretörő páros végül 2021-ben jelentette meg első nagylemezét. A Lent című anyag hű maradt a kezdeti, improvizatív jellegű, monoton elektronikához, úgy, hogy közben már nagyon erős szövegcentrikusság jellemzi. A lemez szétcsúszott esték, bágyadt reggelek és magányos szomorkodások története, az őszinte sorok pedig azonnal betaláltak. Augusztus 17-én a Gyárkert Kultúrparkban csíphetitek el őket.

Több infót itt olvashattok.

8. A Föld útjai – kortárs kerámiaművészeti kiállítás

A Föld útjai című japán–magyar együttműködés alapötlete 2022-ben született meg, közvetlen alkotói kölcsönhatást kezdeményezve a Gifu prefektúrában található Mino régió sokrétű kerámiakultúrája és a Balaton-felvidék „geológiai csodaországa” között. A projektben részt vevő magyar és japán művészek munkásságának közös vonása az anyagok, a természeti folyamatok, a tájak és a történelmek mélyreható, folyamatos felfedezése. A kiállításon látható munkákat a művészek – Néma Júlia, Hioki Tetsuya, Aso Rando és Czigány Ákos – az egymás hazájában tett tanulmányútjaik hatására alkották meg. A különleges tárlatot augusztus 25-ig nézhetitek meg a veszprémi Művészetek Házában.

Részleteket itt találtok.

9. Kiskapu a Balatonra

A Kiskapu a Balatonra című kiállítás a szocializmus időszakában létrejött nyaralótelepek világát kívánja megidézni és értelmezni, azt a miliőt, melyhez a lapos tetős nyaralóépületek, a falnak támasztott kempingbringák, na meg azok a bizonyos „formás” kerítések és kapuk ugyanúgy hozzátartoztak, mint a manapság egyre erősödő nosztalgiával emlegetett lángosillatú strandok, esti szalonnasütések. A kiállítást a nyár végéig nézhetitek meg a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

Több infót itt találtok.

10. STRAND Fesztivál 2024

Augusztus 22-én újra jön Zamárdiba a Strand Fesztivál 3 napra. Az idei fellépők között van a Chase & Status, Elderbrook, Azahriah, Beton.Hofi, Krúbi, Pogány Induló, a Carson Coma, Dzsúdló, az Analog Balaton, a Hiperkarma és a Platon Karataev. Az igazi strandélményt a vízparti programok, a nyári díszletek és persze a Balaton biztosítja. Felépül a tó legmagasabb tornya, ahonnan a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba, STRAND ART címmel pedig kortárs képzőművészek és alkotásaik egész sora érkezik a fesztivál területére.

Részleteket itt találtok.

11. KRÁTER fesztivál 2024

Ha másfajta zenei csemegére vágytok, augusztus 22–24. között (már 3 napon át) bulizhattok az elbányászott tanúhegyen, Halápon is, ugyanis újra összeáll az egyedi épületeiről és installációiról ismert Hello Wood csapata és az elektronikus bulikat szervező KATTT. A KRÁTER fesztivál nagyszínpada, a kifejezetten erre az eseményre épített „lángoló piramisok” land art installáció látomásszerű érzetet nyújt, amit tovább fokoz a két további színpad és az izgalmas fényjáték. A különleges összhatás érdekében a zenéről olyan, alternatív elektronikus bulik szervezéséről ismert csapatok gondoskodnak, mint a Blue Sun Radio, a Kamarave, a Nofear vagy a Santsat.

Infókat itt olvashattok.

12. XIV. Bujtor István Filmfesztivál

A tavaly kényszerpihenőt tartott fesztivál 13 évig Balatonszemesen, Bujtor István végső nyughelyének településén működött, azonban idén augusztus 22–25. között új helyszínen, Keszthelyen várja az érdeklődőket. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat mellett koncertekkel, retró utcabállal, veteránautó-találkozóval, kaszkadőrshow-val, családi programokkal érkezik, Bujtor Istvánt az ismert akcióvígjátékokkal, közönségtalálkozókkal, emlékkiállítással és Csöpi-ételekkel is megelevenítve.

Több részletet itt találtok.

13. TÁBOR Fesztivál

Augusztus 28–31. között a metál, a punk és a rock veszi át az uralmat Alsóörsön. A négynapos TÁBOR Fesztiválon a FISH! és a Road zenekar is negyed évszázados fennállását ünnepli, a külföldi felhozatalba érkezik a 4. évtizedét ünneplő finn Stratovarius, a brit punkegyüttes, a 45 éves Toy Dolls és a szintén északi folk-metált játszó Korpiklaani. A magyar fellépők között van még többek között a Paddy and the Rats, az AWS, az Alvin és a Mókusok, a Tankcsapda, a Junkies és a Depresszió is. Ha az esti koncertdömping mellett napközben lazítanátok, a gasztronómiai felhozatal, a motoros- és a sportprogramok és maga a Balaton-part biztosítja a kikapcsolódást, ha pedig gyerekekkel érkeznétek, a legkisebbek számára is találtok programokat.

További részleteket itt találtok.

14. Daytime Techno at Balaton

Júniusban technóval kezdték, most pedig, egy újabb fergeteges szezon után, egy hatalmas technózáróbulit tart augusztus 31-én a salföldi Bánya Kert, ahol délutántól késő estig táncolhattok. A talpalávaló mellett a helyszínen kézműves söröket, helyi borokat és néhány koktélt is árulnak, az épület konyháján pedig rusztikus pizzák sülnek. A hangulatot ismét a VégrePéntek biztosítja, hogy a Káli-medence lankáin méltó búcsút vehessetek a balatoni nyártól.

Infókat itt találtok.

15. Honnan nézzétek a tűzijátékot a Balatonnál?

Több városban is ünnepsorozat veszi kezdetét a hosszú hétvégén, például Balatonfüreden egész nap, Keszthelyen pedig több napon át tart Szent István ünnepe. Ha nem rajongtok a tűzijátékért, Siófokon ezt lézershow helyettesíti a Fő téren, ha pedig a balaton hangulatát is szeretnétek belecsempészni a nézelődésbe, a tó bármely pontján érdemes este kiülni a partra, ahol a túlpart fényjátékait nézhetitek egy csendesebb nézőpontból.

(Borítókép: Balkányi László - We Love Balaton)

Címkék