A strandolást és a nyári szünetet tovább vihetjük magunkkal izgalmas mesekönyvekkel is. Színek grafikák, szuper történetek és feladatok is várnak a következő Balatonról szóló, ismeretterjesztő, munkafüzetes vagy klasszikus mesekönyvekben.

A Minimatiné több mint húsz balatoni könyvet gyűjtött össze kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ezekből adunk ízelítőt ajánlónkban.

1. Vadadi Adrienn: Kicsimackó a Balatonon (Pagony)

Kicsimackó már alig várja a nyarat, hiszen mamamackóval és papamackóval a Balatonra mennek nyaralni! Igaz, ő még nem tud úszni, de hamar megtanul, segítenek neki új barátja, Béka és Vidra. A pancsolás mellett pedig jut idő lángosevésre, tűzön sütögetésre és persze hajókázásra is. Ha pedig esik az eső vagy kitör a vihar, akkor lehet rajzolgatni vagy kártyázni, esetleg pocsolyában kishajót úsztatni. Ráérősen, nyugodtan. Ebben a mesekönyvben minden benne van, amiért a mackók és a gyerekek kedvence a Balaton!

2. Pikler Éva: Balatoni böngésző (Kolibri Kiadó)

A Balaton partján igazi nyári vihar tombolt éjszaka, és a táborozó gyerekek holmijait messzire fújta a szél. Utazd velük körbe a Balatont, segíts nekik megkeresni az elveszett tárgyaikat, illetve az összes oldalon felbukkanó szalmakalapot meg a gördeszkázó kismalacot! 4 új helyszín és rengeteg keresnivaló – 2021-ben megjelent a kibővített és felújított Balatoni böngésző, Pikler Éva fergetegesen humoros rajzaival!

3. Varga Viola: Barangoló a Balaton-felvidéken (Móra Kiadó)

A Barangoló a Balaton-felvidéken hasznos kiadvány lehet az egész család számára egy balatoni nyaralás vagy kirándulás során. Fedezzétek fel Veszprémet, Tihanyt, Badacsonyt, Szigligetet, Keszthelyt, és megannyi érdekes látványosságot a Balaton-felvidéken! Látogassatok el a Tapolcai-tavasbarlangba, csodáljátok meg a salföldi házakat, és ismerkedjetek meg a Kőtenger legendájával! A különböző helyszínekhez kapcsolódó ismeretterjesztő részeket játékos feladatok teszik még izgalmasabbá.

4. Király Anikó: A balatoni sellő (Manó Könyvek)

A balatonfüredi Rózsalakba rég nem látott lakók érkeznek. A kalandvágyó, cserfes Szofi alig várja, hogy újra felfedezze a helyet, ahová nagyszülei emléke köti, és új barátokat szerezzen, köztük egy Jókai nevű írót. A város az Anna-bálra készülődik, a bál szépe majd a Balaton Jégszíve nevű, gyönyörű ékszert viselheti. Ám különös események zavarják meg az előkészületeket: feltűnik a balatoni sellő, egy csendőr pedig mindent megtesz, hogy egy rejtélyes iránytű ne juthasson el tulajdonosához. Az Új Kedvencek-sorozat legújabb kötete is a régi lányregények hangulatát idézi fel.

5. Diana Soto: Kitka Bence a Balatonalján (Scolar)

A tizenkét éves Kitka Bence sok mindenben hasonlít a többi hatodikos srácra. Eléggé zavarja, hogy nem nőtt nagyra, kifejezetten szeret telefonozni, playstationözni, még a biciklizés is oké, és van egy nővére, Réka, akivel kölcsönösen idegesítik egymást. Amikor az édesanyjuk azt találja ki, hogy töltsék a tavaszi szünetet a Balatonon, Bence nincs igazán elragadtatva az ötlettől. De aztán az unalmasnak induló családi kirándulás váratlan fordulatot vesz, és a testvérek egy csapásra a balatoni mondák varázslatos világába csöppennek újdonsült barátjukkal, Mátéval együtt. Balatonalja pedig különleges lényeket, titkokat és veszélyeket rejt – és korántsem biztos, hogy könnyű lesz visszatérni a birodalmak egyszerre mesés és ijesztő föld alatti szövevényéből a való világba.

A teljes, összesen 23 könyvet ajánló cikket itt olvashatjátok el.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék