Évről évre egyre nagyobb igazság, hogy már ősszel sem áll meg az élet a Balatonnál. A nyári meleg a következő pár napban még biztosan kitart, de az azt követő időszakban sem kell végleg búcsút inteni az egyik kedvenc régiótoknak. Az ősz tökéletes időszak az aktív kikapcsolódáshoz, de szüretből és a gasztronómiai eseményekből is bőven jut még. Próbáljatok ki nemrég nyitott helyeket, másszátok meg az egyik tanúhegyet, kapcsolódjatok ki az őszi Evernessen és a Szent György-hegyen, kóstoljatok a FügeFeszten, a Balaton Wine & Gourmet-n vagy egy szuper piacon, szívjátok magatokba a csípős reggelek friss levegőjét, és közben érezzétek jól magatokat! 21 ötletet mutatunk egy tökéletes balatoni őszhöz.

Aktív pihenés, gasztronómiai kalandok, zene, elvonulás: ősszel is rengeteg program vár a Balatonnál.

1. Táncoljatok egyet az indián nyárban!

Szeptember 12–15. között újra megrendezik az Everness Fesztivál „kis testvérét”, az Indián Nyarat, ami ebben az évben az öt elem – föld, víz, tűz, levegő, szerelem – jegyében zajlik majd. Ez a kisebb, családiasabb rendezvény igazi erőmerítő együttlét lesz a hidegebb évszakok előtt, a feltöltődés és a tudatosság jegyében. Jógával, tánccal, előadással, workshoppal, meditációkkal, hangfürdőkkel és koncertekkel búcsúztathatjátok el a nyári szezont a siófoki Siócampingben.

Részletek itt.

2. Tapasztaljátok meg a balatoni és az olasz gasztronómia találkozását!

Az eddigi nagy sikerű rendezvények után idén harmadik alkalommal érkezik rengeteg szuper programmal a Balaton Wine & Gourmet. A balatoni régió legkiválóbb borait és ételeit felvonultató pavilonok mellett a nagyszínpadon kulturális programok, ingyenes kóstolókkal egybekötött étel- és italbemutatók várnak, de lesznek zenei programok és kerekasztal-beszélgetések is. A Mercato színpadon a pizza, a pasta, a gelato és kávé univerzumának egyedülálló ízkavalkádjából kaphattok ízelítőt, de a legkisebbek sem fognak unatkozni, őket külön gyereksátor várja szuper programokkal. (x)

Részletek itt.

3. Vonuljatok el egy természetközeli házba!

Ha szeretnétek ősszel kicsit távolabb kerülni a világ zajától, a Balaton körül egyre több olyan vendégház közül választhattok, amely a minőségi pihenést garantálja. Kilátás az akarattyai magaspartra, panorámás hálófülke, egy erdei otthon, jakuzzi, kirándulás, naplementenézés: ma már rengeteg lehetőség vár arra az esetre, ha feltöltődnétek, vagy csak szeretnétek magatokra koncentrálni. Mi is összegyűjtöttünk különleges apartmanokat és kabinokat, amelyekről itt és itt is olvashattok.

4. Próbáljatok ki egy brunchozót!

Kényelmesen, délutánba nyúlóan enni finom fogásokat könnyedebb vagy kiadósabb verzióban, friss kávéval vagy más itallal, beszélgetni, teraszokon üldögélni – ezek után rögtön másképp indul a napotok! A következő időszakban még az időjárás sem gátolhat egy korai, kültéri reggeliben, de a meleg tea vagy a finom presszó később, az enyhén csípős friss levegőn is jólesik. A tó bármelyik részén jártok, érdemes egy pillantást vetnetek a közeli brunchozókra, amelyek közül ebben a cikkben mutatunk 10 szuper példát.

5. Ha ősz, akkor szüret!

Szeptember 6–8. között rendezik meg a 60. Badacsonyi Szüretet, amelynek központjában az ország leghosszabb szüreti felvonulása áll. Létszáma eléri a több száz főt, az ország ide látogató borrendjei, a környék borászatai, vállalkozó szellemű lakosai mellett néptáncegyüttesek, lovas fogatok, zászlóforgatók, gólyalábasok is felvonulnak. Szeptember 15-én Arácson is részt vehettek a szüreti forgatagban, 28-án pedig Buzsákon, a népi hagyományairól ismert településen is megkezdődnek a mulatságok, ha pedig a végeredményre koncentrálnátok, Veszprémben 2. alkalommal szervezik meg a Borszalont.

6. Próbáljatok ki hajókat!

A Balaton Boat Show a vitorlás és elektromos hajók, kiegészítők és felszerelések seregszemléje, ahol számos hajót teszthajózás keretei között is kipróbálhattok szeptember 6–8. között. Ha az időjárás engedi, akkor még a Balatonban is csobbanhattok egyet, vagy gyönyörködhettek a panorámában a nyugágyakon megpihenve. A kiállítás területén található Boat Show Beach Bárban koktélokat kortyolgathattok. A minden korosztály igényeit kielégítő programon a gyerekek sem fognak unatkozni, hiszen hajós játszótér várja a legkisebbeket. A Balaton Boat Show szervezőjével beszélgettünk is az esemény múltjáról, a várható programokról és a jövőről. (x)

Részletek itt.

7. Töltsetek el egy napot a Szent György-hegy Matinén!

Idén újra lesz Matiné, a Szent György-hegy Hajnalig napközbeni kis testvére, ahol déltől este 8-ig várnak a pincék nyitott kapukkal. Mehettek társaságban, családdal, akár gyerkőcökkel. Piknik, finom falatok, jó borok és hangulatos kertek várnak.

Részletek itt.

8. Kempingezzetek a tömeget elkerülve!

A gyerekkori nosztalgiázás mellett a mai kempingek – amelyek közül több már az 50. születésnapját is megünnepelhette – a 21. század igényeihez igazodva várnak benneteket. Érkezhettek családdal, barátokkal vagy akár egyedül is, a kempingezés szuper lehetőség arra, ha természetközeli helyeken szeretnétek eltölteni a szabadidőtöket. Sok hely biztosít eszközöket az aktív kikapcsolódáshoz is, de a pihenni vágyók is megtalálják a nyugalmat. Ezekben a kempingekben közös, hogy mindegyik saját partszakasszal rendelkezik, így szállásként és az ősz első felében akár strandként is remek választás.

9. Csatlakozzatok egy vezetett sétához!

A tematikus sétákban az a jó, hogy rengeteg érdekességet is megtudhattok, miközben bejárjátok a területet. Ilyen élményekben lehet részetek például Hévízen, ahol egy idegenvezető kalauzol benneteket a városban, melynek során megtudhatjátok, hogyan lett nemzetközi hírű fürdőhely a hévízsárként emlegetett mocsaras vidék. A Túrajó több izgalmas programjába is csatlakozhattok, például az Inotai Hőerőműről vagy a tapolcai pincerendszerben egy borászdinasztiáról tudhattok meg többet.

10. Nézzétek meg az új FügeFesztet!

A kétnapos gasztronómiai fesztivált első alkalommal október 12–13. között szervezik meg a badacsonyi strandon. Az esemény a minőségi vendéglátást kereső látogatókat és a szakmát is megszólítja. A kóstolás mellett színpadi workshopok, előadások és főzőműsorok is érkeznek a felhozatalba, a fókusz pedig természetesen a fügén lesz. Őszi színekbe boruló táj, finom falatok, jó borok, Balaton, jazz: kell ennél több?

Részletek itt.

11. Tekerjetek a Balaton távolabb eső bringaszakaszain!

Ha már többször is volt lehetőségetek a Balaton megszokott bringás útvonalain tekerni, és valami újra vágynátok, egy KalandKörnek elnevezett, 400 kilométer hosszú nyomvonalat jelölt ki a BalatonBike365 azok számára, akik a hagyományos Balatoni Bringakörön kívül más, új kihívást és élményt jelentő útvonalon is megkerülnék a tavat. Az új nyomvonal mindkét irányból végig kitáblázott (263 irányjelző táblával), de nem a hagyományos kerékpárúton vezet: a könnyebb és nehezebb terepszakaszok (összesen 12 szakasz) egyaránt váltják egymást.

12. Nézzetek meg egy kiállítást!

Idén újult meg a füredi Esterházy-kastély, amelyet kulturális közösségi látogatóközpontként álmodtak újra. A szintek helyet adnak a reformkori és a kiegyezés korabeli balatoni élet bemutatásának, és a város fürdőkultúrája is megismerhető, a második emeleten pedig a Tagore sétány elődjének hangulatát és az Anna-bál történetét lehet alaposabban megismerni. A Keszthelytől 6 km-re található Fenékpusztai Majorság díjnyertes versenylovairól volt messze földön híres. Az egykori istállókból kialakított interaktív kiállításokat végigjárva a lótenyésztés és a hazai lóversenyzés aranykorába tehettek időutazást. Érdemes Herendre is ellátogatni, ahol nagyon izgalmas tárlat mentén ismerhetitek meg a helyi porcelánkészítés történetét, a minimanufaktúrában pedig lépésről lépésre láthatjátok, ahogyan elkészülnek a gyönyörű darabok.

13. Másszatok meg egy tanúhegyet!

A tanúhegyeket nem lehet megunni! Ha nem a látványuk, akkor a megmászásuk is emlékezetessé válhat. Ha szeretnétek célba venni valamelyik hegyet, ez a cikkünk tökéletes segítség lehet a kiválasztásban. A Tapolcai-medence és környéke sok millió évvel ezelőtt aktív vulkáni terület volt, erről az időszakról is „tanúskodnak” népszerű tanúhegyei, ráadásul nemrég rangos nemzetközi elismerést is kaptak, amivel például Izlanddal vagy Új-Zélanddal közös listán szerepelnek egyedüli magyarként.

14. Irány evezni!

A Kis-Balatonnál érdemes kipróbálni a Kányavári Kenutúrát, ahol a csapathoz egy kísérő is csatlakozik. A vezetők az itteni élővilág érdekességeit és a terület történetét mesélik el. A pár órás, könnyed evezés során különleges madarakat, ritkábban akár szarvast, vaddisznót is láthattok, miközben egy csodálatos természetvédelmi területet fedeztek fel. Fontos, hogy egyedül elindulni tilos, mert a védett élővilágra tekintettel csak szervezetten lehet evezni a területen! A Kis-Balatonnál októberig evezhettek, a téli időszakban pedig Hévíznél tudtok hasonló túrához csatlakozni.

15. Teszteljetek egy új helyet!

Nagyon örülünk annak, hogy egyre több hely dönt a hosszabb nyitvatartás mellett, aminek köszönhetően már ősszel is élvezhetjük a finomabbnál finomabb kínálatot. Idén több olyan helyen is jártunk, amelyek a közelmúltban vagy pár hónapja nyitottak, és szuper fogásokat kapni náluk. Összegyűjtöttünk 10 helyet, ami megkönnyítheti a kiválasztást, legyen szó kávézóról, étteremről vagy reggelizőről.

16. Fussatok egyet Zamárdiban!

Szeptember 14-én Zamárdiban rendezik meg a Balaton egyik legszebb partszakaszán a dm Balaton RUN versenyt. A távok a 2,3 km-es Start futamtól az 5,25 km-es és a 10,5 km-es távokon át a félmaratonig különböző kihívásokat tartogatnak a résztvevőknek. A Kölyök Körök számaiban a legkisebbek a szüleikkel, a nagyobbak pedig már önállóan állhatnak a rajthoz, a gyaloglás kedvelőire pedig az 5,25 km-es nordic walking szám vár. Idén újdonságként a Kellys jóvoltából két keréken is elindulhatnak a jelentkezők, hogy közösen teljesítsék a Balaton kiskört, amelynek távolsága 80,5 km. A futószámok alatt igazi fesztiválhangulat, rengetek szórakoztató és futós szakmai program vár ránk. (x)

Részletek itt.

17. Piacozzatok!

A piacozásnak teljesen más hangulata van, mint ha csak a helyi szupermarketben vagy kisboltban vásárolnátok meg a friss zöldségeket, gyümölcsöket, ráadásul sok esetben közvetlenül a termelőtől tudtok vásárolni, előtte pedig érdekességeket megtudni a termékekről. Több helyen is találtok vásárokat, az ismertebbek között van a káptalantóti Liliomkert Piac, a veszprémi Óváros Piac vagy a Tihanyi PIAC Placc, de a dörgicsei Termelői Piacon, a gyenesdiási Első Balatoni Hal- és Termelői Piacon és Balatonmáriafürdőn is szuper kincseket találhattok!

18. Járjatok be egy sétányt!

Legtöbbször a balatoni sétányokról a Tagore vagy – egy kicsit más fókusszal – a siófoki Petőfi sétány ugrik be, pedig rengeteg gyönyörű hely van még. Vonyarcvashegynél a Tóvölgyi László sétány a Szent Mihály-kápolnához vezet el, ahonnan csodás balatoni panorámában lehet részetek, például a földvári Kvassay sétány is gyönyörű hatalmas platánjaival. Tíz Balaton környéki sétányt gyűjtöttünk össze itt, a szebbnél szebb helyeken biztosan szuper kikapcsolódást jelent egy séta.

19. Szervezzetek családi programot!

A játszótereken túl is lehet szuper programokat találni, bár a Balaton körül nagyon különleges, játékos helyszíneken várják a legkisebbeket. Ha viszont másra vágytok, akkor érdemes megnézni például a felsőörsi Meseösvényt, a Tapolcai-tavasbarlangot vagy a Veszprémi Állatkertet. Ebben a cikkünkben 10 olyan helyet ajánlunk, ahol nemcsak a kisgyermekek, hanem akár ti is tanulhattok valami újat, vagy jól szórakozhattok.

20. Fedezzetek fel egy egykori bányaterületet!

A ma már használaton kívüli bányaudvarokban kialakított tanösvényeken különleges alakzatok, a felszínre került formációk és mélyedések mesélnek a terület geológiai múltjáról és az évtizedeken át zajló bányászat hatásairól. A Halápból például vasút- és útépítéshez vájtak ki több 10 millió tonna követ, a Halimba III. pedig régen Európa egyik legnagyobb kapacitású bauxitbányája volt. Ebben a cikkünkben 6 bejárható bányaudvart gyűjtöttünk össze, amelyekről érdekes infókat tudhattok meg, mielőtt útnak indultok.

+1: Tárazzatok be szuper balatoni szörpökből az őszi időszakra is!

A nyár folyamán sokaknál többször is előkerülnek a szörpök, de ősszel és télen sem érdemes megfeledkezni róluk, már csak azért sem, mert több olyan íz is kapható már, amelyek melegítve legalább annyira finomak, mint hidegen. A Balatonnál nagyon sokan készítenek kisebb vagy nagyobb üzemben házi szörpöket, amelyek közül nyolc terméket mi is kipróbáltunk. Legyen szó klasszikus vagy extrém, mézédes vagy kesernyés, cukros vagy mentes verzióról, az ajánlónkban szereplő szörpök között biztosan ráleltek a kedvencetekre!

(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Címkék