A Balaton környéke ősszel is vár, ha egy kis kikapcsolódásra lenne szükségünk. Jobbnál jobb fesztiválok készülődnek, amelyek egy hétvége erejéig kimozdíthatnak minket a mindennapok megszokásából. Gasztrorendezvényekből ezúttal sem lesz hiány, de programajánlónk azoknak is tartogat izgalmas eseményeket, akik nem a kulináris élményekért indulnának útnak felfedezni a régiót.

1. Balaton Boat Show 

Szeptember 6. és 8. között érkezik a Balaton Boat Show, Magyarország egyetlen vízen és vízparton is megrendezett hajókiállítása. Az ország legszebb hajóit láthatjuk itt egy helyen, a négycsillagos Kenese Marina-Portban, Balatonkenesén.

A Balaton Boat Show túlmutat egy hajókiállításon: a háromnapos rendezvényen a szervezők garantálják a páratlan kikötői hangulatot, mindennap DJ pörgeti a lemezeket. A kiállítás megtekintésén túl strandolhatunk vagy lazíthatunk a wellnessrészlegen, ahol medencék, pezsgőfürdő és szauna is vár ránk. Az egész napos pihenésről a kikötő területén éttermek, beach bar, a gyerekeknek pedig játszótér is gondoskodik.

További információkat ezen a linken találtok.

2. Balaton Wine & Gourmet

A balatoni régió kiváló éttermei és borászatai mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet. A gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal szeptember 6. és 8. között rendezik Veszprémben.

A rendezvény ingyenes előadásokon, élményétkezéseken, workshopokon és vezetett kóstolókon keresztül kínál ízelítőt az olasz gasztronómiából. A Mercato színpadon az olasz kulinária világába kóstolhatunk bele Gianni Annoni vezetésével, a Gyereksátorban Kalas Györgyi várja a kicsiket, a Borsátorban pedig remek szakmai programokon vehetünk részt.

További információkat ezen a linken találtok.

3. Vöröstói Pajta Játékok

„A játék és a nevetés kortalanná tesz” – a Vöröstói Pajta Játékok szervezői igyekeznek ezt a mondatot – ironikus módon – a lehető legkomolyabban venni, ugyanis egy nap erejéig valóságos játszótérré változtatják a Balaton-felvidéki Vöröstót: lesz matchboxgurító verseny, kincsvadászat, traktorgumiba célba dobás, társasjátékok, sakk és szénaágyhempergő is, csak hogy néhányat említsünk a sokszínű programok közül, amelyekkel szeptember 7-én találkozhatunk, és melyekkel biztosan mindannyian újra gyerekként szórakozhatunk.

További információkat ezen a linken találtok.

4. Szent György-hegy matiné

Szeptember 7-én, még a szüret előtt újra megtelik élettel a Szent György-hegy, idén újra lesz matiné, a Szent György-hegy hajnalig napközbeni kis testvére, ahol déltől este 8-ig várnak a pincék nyitott kapukkal. Mehetünk társaságban, családdal, akár gyerkőcökkel, lesz piknik, finom falatok, jó borok és hangulatos kertek várnak.

További információkat ezen a linken találtok.

5. VIII. Kapolcska Kisfesztivál és zenei tábor

Szeptember 12–14. között immár 8. alkalommal rendezik meg a gyerekeknek és családoknak szóló Kapolcska Kisfesztivált és zenei tábort.

Az „öröm-zene” tematikájú összművészeti kisfesztiválon és a közösségi programokon – többek között – fellép a Talamba Ütőegyüttes, a Kaláka, Gryllus Vilmos dalszerző, Kárász Eszter és Márta István zeneszerző, aki a programsorozat ötletgazdája és fő szervezője. Kapolcs számos helyszínén lesznek koncertek, de a zenei fellépők mellett várnak ránk kiállítások, kézművesprogramok, zenei kurzusok, táncház, és közös alkotásba is becsatlakozhatunk.

További információkat ezen a linken találtok.

6. Keszthelyi Táncpanoráma

Szeptemberben – immár hagyományszerűen – négy napra Keszthely lesz a Balaton táncfővárosa. A Nemzeti Táncszínház és a Balaton Színház szeptember 12–15. között rendezi meg a 22. Keszthelyi Táncpanorámát, a fesztivált, amely elhozza a Balaton partjára a magyar táncművészet sokszínűségét. A rendezvény ideje alatt változatos előadásokat láthatunk, köztük olyanokkal, amelyek korábban a Nemzeti Táncszínház színpadán is elsöprő sikert arattak.

További információkat ezen a linken találtok.

7. Nordvital Everness – Indián nyár 

Szeptemberben újra megrendezik az Everness Fesztiválok „kis testvérét”, az Indián nyarat, ami ebben az évben az öt elem – föld, víz, tűz, levegő, éter – jegyében zajlik majd, amelyek a világ számos filozófiai, spirituális és kulturális hagyományában fontos szerepet játszanak.

Ez a kisebb, családiasabb rendezvény igazi erőmerítő együttlét lesz a hidegebb évszakok előtt, a feltöltődés és a tudatosság jegyében. Szeptember 12. és 15. között jógával, tánccal, előadással, workshoppal, meditációkkal, hangfürdőkkel és koncertekkel búcsúztathatjuk el a nyári szezont a siófoki Siócampingben.

További információkat ezen a linken találtok.

8. Murci – GasztroFesztivál a Kishegyen 

Október 5-én Balatonlellén is fesztiválhangulattal várnak minket: számos pincészet és étterem kínálatát fedezhetjük fel, de mindenmentes édességeket és pálinkát is kóstolhatunk a Kishegyen. A program során lesz vásár is, ahol kézműves termékek, házi sajtok és szőlőből készült lekvárok közül válogathatunk. A legkisebbek számára játszóházzal gondoskodnak a szervezők az önfeledt szórakozásról.

További információkat ezen a linken találtok.

9. GasztroFok Nyárutó 

A GasztroFok kulináris összefogás a balatoni térség gazdag bor- és gasztronómiai kínálatát hivatott bemutatni. Legközelebb szeptember 13. és 15. között rendezik meg az eseményt, amelynek keretén belül „körbekóstolhatjuk” a részt vevő siófoki vendéglátóhelyek erre az alkalomra összeállított menüsorát Széplaktól Sóstóig, Kilititől Szabadiig. A kínálatban egyaránt megtalálhatók helyi termelők, pincészetek, a legmagasabb kategóriájú gourmet-éttermek, street food ételeket vagy desszerteket kínáló vállalkozások is, így biztosan mindenki talál kedvére valót.

További információkat ezen a linken találtok.

10. FügeFeszt 

Október 12-én és 13-án az őszi Balaton legújabb és legkomplexebb gasztronómiai és kulturális fesztiválja érkezik, az első FügeFesztnek Badacsony ad otthont.

A szervezők szerint nem szezon van, hanem szezonok, a Balaton pedig egész évben tartogat olyan izgalmakat, amelyekért érdemes a tó partján kikötni. Bár a fesztivál az ilyenkor mindenhol fellelhető zamatos fügét nevezte ki házigazdának, valójában sokkal többről szól: a Balaton-parti éttermek történetében már jól ismert séf, Vincze Péter és csapata szeretné bemutatni a régió kulturális és gasztronómiai fejlődését, és – kinyitva a meghívottak körét – olyan hazai vendéglátóhelyeket is, melyek hasonló értékeket képviselnek.

A kétnapos eseményen a kóstolás mellett színpadi workshopok, előadások és főzőműsorok kerülnek a fókuszba, természetesen a fügével mint fő alapanyaggal. A hangulatot a Balaton partja mellett az élő jazz és a könnyűzene adja, a program kiemelt fellépője Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra.

További információkat ezen a linken találtok.

+1: Nivegy-völgyi borpiknik 

A Nivegy-völgyi borpikniket október 19-én a Balaton-felvidék szívében, a Dobosi Birtokközpont festői szőlőültetvényei között rendezik. A pikniken megkóstolhatjuk a régió legjobb borait, de az esemény nem csak a borok szerelmeseinek nyújt felejthetetlen élményeket – különleges helyi ételek és élő zene is gondoskodik a hangulatról.

További információkat ezen a linken találtok.

(Borítókép: Heim Alexandra) 

Címkék