A nyári hőségben nincs is jobb dolog, mint élvezni a semmittevést, hűsölni a strandon és legfeljebb a lángososbódéig elsétálni. Most viszont nyakunkon az ősz, és itt az idő, hogy felfedezzük a Balaton környékét! Programajánlónkban olyan vezetett sétákat gyűjtöttünk össze, ahol szakértők vezetnek be minket helyi látványosságok, természeti képződmények vagy elhagyatott épületek izgalmas világába.

1. Romantikus reformkori séta Balatonfüreden

A BalatonGuide szervezésében egy különleges sétán vehetünk részt: Balatonfüred központjából, a Blaha Lujza utcából indulva fedezhetjük fel a város történelmi jelentőségű épületeit és érdekes szerelmes anekdotákat hallgathatunk meg olyan híres párokról, mint például Blaha Lujza színésznő és báró Splényi Ödön vagy Az arany ember szerzője, Jókai Mór és Laborfalvi Róza. A sétát a lenyűgöző környezet, a Rózsakert, a Blaha Lujza Emlékpad, valamint a Balaton közelsége és atmoszférája teszi még emlékezetesebbé. A sétán három időpontban, szeptember 27-én, 28-án és 29-én vehetünk részt, ezeken a napokon tartják Balatonfüreden a XIX. Romantikus Reformkori Fesztivált is, így további izgalmas programokra számíthatunk, amelyek biztosan a múltba repítenek.

További információkat ezen a linken találtok.

2. Berekjárás az Ordacsehi-berekben

Ezt a programot igazi természetjáróknak ajánljuk: a 2 órás túra során meglátogathatjuk az Ordacsehi-berek legjellegzetesebb élőhelyeit, hogy megismerkedjünk az itt élő különleges állatokkal és növényekkel. A szeptember 28-i túrára érdemes az időjárásnak megfelelő, kényelmes ruházatban érkezni, a természet szerelmesei pedig ne felejtsék otthon a távcsövüket sem, hogy a túra során még jobban élvezhessék a ritka állatfajok megfigyelését.

További információkat ezen a linken találtok.

3. Bortúra a Tóti-hegy körül

A Badacsony – és annál is inkább a badacsonyi borok – kedvelőinek is találtunk vezetett sétát: titkos, csak a helyiek által ismert ösvényeken három szőlőhegyet – a Tóti-hegyet, a Sabar-hegyet és az Örsi-hegyet – járhatjuk be egy-egy pince meglátogatásával. A túra a Tóti-hegy lábánál keződik Istvándy borokkal, ahonnan rejtett utakon juthatunk el a 217 méter magas Sabar-hegyre, a Sabar Borházhoz. Utunk innen vadregényes ösvényen az Örsi-hegyre vezet, Váli Péter borászatához. A dűlőkön gyönyörű panorámás borteraszok, szűk hegyi utak, hűs erdők várnak. Ehhez a különleges vezetett túrához legközelebb október 5-én csatlakozhatunk.

További információkat ezen a linken találtok.

4. Fürdőtörténeti séta Hévízen

Hévízi Tófürdő a Balaton környékén biztos kikapcsolódást nyújt, de nemcsak a zalaiak mindenható gyógyvizében, hanem a fürdő történetében is érdemes elmerülni – a hévízi fürdősétán egy helyi idegenvezető mesél nekünk arról, hogyan vált a mocsaras vidék nemzetközileg is híres fürdőhellyé.  A séta során izgalmas történetek és legendák elevenednek meg: hallhatunk többek között gróf Festetics György szerepéről a fürdő alapításában, Rezi Sándor szerelmének gyógyulásáról, vagy Nelly elefánt híres kúrájáról. Megismerhetjük a Hévízi Tradicionális Kúra történetét, valamint azt, hogy miért nevezték az első fürdőt tükörfürdőnek, milyen volt a fürdési rend, és milyen épületek álltak egykor a fürdő mellett. Az ősz folyamán több időpontban is csatlakozhatunk a túrához, legközelebb október 10-re lehet jelentkezni.

További információkat ezen a linken találtok.

5. Túrajó-séták Inotán

A Túrajó vezetett túráin olyan helyekre is bemerészkedhetünk, ahova a mindennapok során nem lenne lehetőségünk. A Balatonhoz közel erre remek példa Várpalotánál az Inotai Hőerőmű. Az idén másodszor megrendezett Inota Fesztiválon a képzőművészet és a technózene rajongói már bejárhatták az erőmű területét, de a Csúcs volt Inotán séták exkluzív betekintést nyújtanak a rejtélyes építmények történetébe. Legközelebb október 26-án csatlakozhatunk. A sétán bejuthatunk a kazánházba, a Béke Művelődési Házba, és bekukkanthatunk az ikonikus hűtőtornyok egyikébe. Azt is megtudhatjuk, hogy hol volt az inotai elvtársak kedvenc termálfürdője, ki lakhatott az erőmű mellett felépített Készenléti lakótelepen, és általában mit jelentett a jólét a Kádár-rendszerben. Beszámolónkról ebben a cikkünkben olvashatsz.

WLB-tipp: Szeptembertől már ipari élménylifttel is megtekinthetjük az erőmű hűtőtornyát, ahonnan szokatlan szemszögből nyílik kilátás az ipari területre.

További információkat ezen a linken találtok.

6. Sárkányölő Szent György nyomában – túra a Szent György-hegyen

A túra során a Szent György-hegy csodálatos bazaltorgonáihoz látogathatunk el, hogy együtt Szent György nyomába eredjünk! A hegyről könnyen hihetjük, hogy jól ismerjük, de ez a szakvezetéses túra lehetőséget nyújt arra, hogy új ismereteket szerezzünk a csodálatos geológiai képződményről. Október 27-én felfedezhetjük a hegy minden rejtett kincsét, feltárulnak a vulkanizmus nyomai, és az itt élt emberek mindennapjai is megelevenednek a szemünk előtt. A túra Kisapátiból, a temető melletti parkolóból indul. 

További információkat ezen a linken találtok.

7. A szigligeti vár titkai 

A szigligeti vár romjai között november 10-én gyönyörű panoráma mellett merenghetünk el történelmi múltunkon: Szigliget és környékének több ezer éves története tárul fel előttünk ezen a sétán. A kelták és a rómaiak időszakától kezdve a magyar középkoron át egészen napjainkig követhetjük nyomon a térség fejlődését és változásait. A vezetés középpontjában a Balaton közvetlen partjának egyetlen látogatható vára áll, amely évszázadokon át fontos stratégiai szerepet töltött be.

További információkat ezen a linken találtok.

Szeptember 21-én és 22-én rendezik a Kulturális Örökség Napjait, amikor országszerte rengeteg izgalmas programon vehetünk részt, a Balaton környékén pedig több vezetett sétára is számíthatunk. Ebben a cikkben összeszedtük, hova érdemes elllátogatni ezen a hétvégén. 

 (Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton) 

Címkék