Keresés EN

Egykor százak munkahelye volt, ma pedig filmesek kedvelt forgatási helyszíne az Inotai Hőerőmű. A hőerőmű az 1950-es évek egyik legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt, 50 évig szolgáltatott áramot, bezárására és leszerelésére pedig 2001-ben került sor. Az Inotai Hőerőmű 1951. november 7-én indította be legelső gépegységét, amely áramot szolgáltatott az országos hálózatba. Érdekesség, hogy a második gépegység december 21-én indult el, viszont ez a dátum mégis nagyobb figyelmet kapott, nem véletlenül: Sztálin születésnapjához kötötték az elindulást. Az erőmű évek óta nagyon kedvelt forgatási helyszín, játszódik itt jelenet többek között a Vörös verébből Jennifer Lawrence-szel, de a Lajkó – Cigány az űrben című film is tartalmaz inotai képkockákat, sőt megfordult már itt Mel Gibson és Ryan Gosling is. Tartanak itt egyébként sétákat is, amiről mi is beszámoltunk egy korábbi cikkünkben. Akkor tudtuk meg például azt is, hogy a Heller László és Forgó László által megálmodott hűtőtornyok magyar világszabadalommal is rendelkeznek, amelyek nemcsak Inotán, hanem később külföldön is elterjedtek.

Az erőmű működése alatt három műszakban mintegy 900 ember (férfiak és nők egyaránt) végzett itt fizikai munkát, azonban a szórakozásra is nagy figyelmet fordítottak. Külön készenléti lakótelep állt a dolgozók rendelkezésére, ami ma már elhagyatott terület, de anno közértóvoda, sőt még strand is megtalálható volt a telepen. Ezzel ellentétben az erőmű mellett még ma is jó állapotban van a Béke Művelődési Ház, ahol alkalmanként a Pannon Várszínház is tart előadásokat. Az épület 2008-ban pedig egyedi műemléki védettséget is kapott. A rendszeres vezetett sétákon túl a hőerőműben rendezvények is előfordulhatnak: ilyen volt 2022-ben az INOTA [re]opening rendezvénysorozat, 2023 nyarán pedig egy fesztiválnak is helyet ad majd.

Cimkék

Hasonló tartalmak

új hely Gasztró

Groenk Deli

A Groenk Deli, a Velencei-tó népszerű bisztró és delikátja már ismerős lehet, most pedig Balatonfüreden, a MÓR24 helyén találjuk meg újabb egységét. A Jókai Mór utca 24. szám alatt termelői portékákat szerezhetünk be, valamint faszenes grillen készült ételeiket is megkóstolhatjuk.

új hely Gasztró

Egy Csipet Nápoly Pizza & Brunch

Siófok Balatonszéplak városrészébe az Egy Csipet Nápoly Pizza & Brunch vonzza a pizza és a villásreggelik rajongóit a retró hotelekről ismert part közelébe. A hely a Törekiben található étterem, az Egy Csipet Nádas „kis testvére”, ahová hosszú várakozás és az éttermi körök nélkül élvezhetünk például egy finom nápolyi pizzát.

Szállás

Hunguest Hotel Helios

A teljesen felújított, tágas szobákkal rendelkező Hunguest Helios szálloda egy öthektáros őspark szívében fekszik, itt egyszerre élvezhetjük a természet szépségét, a gyógyvíz hatásait, a kényeztető wellness-szolgáltatásokat és a gasztronómiai kínálatot is.

új hely Gasztró

Az Igazi Bisztro

A káptalantóti Liliomkert Piactól pár száz méterre található egy igazán hangulatos pékség, Az Igazi Bisztro, mely tökéletesen beleillik a káptalantóti nyugalomba.

Neked ajánlott

A