Elég beleszippantani az őszi balatoni levegőbe, és máris megkívánjuk az évszak jellegzetes ízeit. Szerencsénkre a Balaton körül ilyenkor egymást érik a gasztrofesztiválok, ahol helyi finomságokkal várnak minket. A rendezvényeken balatoni borok széles választékát találjuk, de kóstolhatunk halas ételkülönlegességeket, kézműves söröket is, és a gesztenyének, valamint a fügének is külön fesztivált szentelnek.

1. Füredi Murci Fesztivál 

Szeptember végén Balatonfüreden ismét megrendezik a Füredi Murci Fesztivált. Idén 5 helyszínen várnak minket szuper családi programokkal, zamatos borokkal és remek hangulattal. Szeptember 28-án, szombaton számos borászat kitelepül, lesz természetesen murci- és mustkóstolás, élő zene, a gyerekek játszhatnak az ugrálóvárban, és dűlőtúrára is benevezhetünk.

További információkat ezen a linken találtok.

2. Fricska Balaton X Helka Sörfőzde Oktoberfest

Németország híres népünnepélye, az Oktoberfest Balatonföldvárra is megérkezik. Szeptember 27–29. között a Fricska Balaton a helyi Helka Sörfőzdével kiegészülve hozza el a jellegzetes német sörfesztivál-hangulatot: lesz sör, bajor ételek, sramli, jódli, polka és tánc, a Die Lausbuben sváb zenekar pedig péntek este hatalmas bulival készül.

További információkat ezen a linken találtok.

3. Murci – GasztroFesztivál a Kishegyen

Október 5-én Balatonlellén is fesztiválhangulattal várnak minket: számos pincészet és étterem kínálatát fedezhetjük fel, de mindenmentes édességeket és pálinkát is kóstolhatunk a Kishegyen. A program során lesz vásár is, ahol kézműves termékek, házi sajtok és szőlőből készült lekvárok közül válogathatunk. A legkisebbek számára játszóházzal gondoskodnak a szervezők az önfeledt szórakozásról.

További információkat ezen a linken találtok.

4. XI. Halfesztivál 

Siófokon október 11. és 13. között rendezik a XI. Halfesztivált, ahol a családi és gasztronómiai programok mellett esti koncertekkel is készülnek a szervezők. Fellép többek között szombaton a Wellhello, vasárnap pedig a Leander Szimfonik a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar közreműködésével ad koncertet. A három nap során a hangsúly a halas ételkülönlegességeken lesz, rangos zsűri választja ki a 2024-es év legjobb halas street foodját, a kóstolást azonban mi magunk is elvégezhetjük.

További információkat ezen a linken találtok.

5. FügeFeszt 

Október 12-én és 13-án gasztronómiai és kulturális fesztivál érkezik a Balatonhoz, az első FügeFesztnek Badacsony ad otthont. Bár a fesztivál az ilyenkor mindenhol fellelhető zamatos fügét nevezte ki házigazdának, valójában ennél többről szól: a Balaton-parti éttermek történetében már jól ismert séf, Vincze Péter és csapata szeretné bemutatni a régió kulturális és gasztronómiai fejlődését. A kétnapos eseményen a kóstolás mellett színpadi workshopok, előadások és főzőműsorok kerülnek a fókuszba, természetesen a fügével mint fő alapanyaggal. A hangulatot a Balaton partja mellett az élő jazz- és a könnyűzene adja, a program kiemelt fellépője Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra.

További információkat ezen a linken találtok.

6. IX. Gesztenye Fesztivál 

Az őszi hangulathoz szorosan kapcsolódnak az évszak jellegzetes ízei, amelyek közül a gesztenye méltán kap kiemelt szerepet. Október 12-én és 13-án a keszthelyi Tavirózsa kalandparkban gesztenyés finomságokkal várnak, gasztroworkshopokon ismerkedhetünk a gesztenyesütés fortélyaival, valamint megtanulhatjuk, hogyan készíthetünk házilag gesztenyemasszát. Emellett a szervezők gesztenyevadászatot szerveznek a kötélpályán, rajzversennyel és tökfaragással is készülnek, hogy kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozzanak.

További információkat ezen a linken találtok.

7. Nivegy-völgyi borpiknik

A Nivegy-völgyi borpikniket október 19-én a Balaton-felvidék szívében, a Dobosi Birtokközpont festői szőlőültetvényei között rendezik. Ez az esemény nemcsak a borok szerelmeseinek nyújt élményeket, hanem azoknak is, akik helyi ízekre, kézműves termékekre és családias hangulatra vágynak. A rendezvény során megkóstolhatjuk a régió legjobb borait, ezek mellett pedig különleges helyi ételek és élő zene is gondoskodik a hangulatról.

További információkat ezen a linken találtok.

8. Somlói Juhfark Ünnep

A juhfark és a Somló különleges párost alkotnak. A Somló vulkanikus talaja adja meg a juhfarkborok egyedi karakterét, miközben a juhfarkra jellemző fajtajegyek itt mutatkoznak meg legszebben. Az eredmény egy összetett, ásványos ízvilágú bor, melyet máshol nehezen lehetne utánozni. A hegy borászai minden évben összegyűlnek, hogy a juhfark legnagyobb kóstolóján bemutassák legjobb boraikat. Október 19-én az ünnepi sétálókóstolón, a Tornai Pincészetben a borászok maguk kínálják boraikat, mesélnek róluk, és válaszolnak minden kérdésünkre.

További információkat ezen a linken találtok.

9. XVII. Szigligeti Süllőfesztivál 

Szigligeti Süllőfesztiválon a Balaton őszi hangulata kulturális és gasztronómiai élményekkel párosul, a rendezvény pedig már hagyományszerűen tér vissza évről évre. A szigligeti strandon kézművesvásár és előadások várnak ránk, a főszerepben természetesen a süllővel, amit különböző elkészítési módokon kóstolhatunk meg. A fesztiválon idén is olyan helyi borászatokkal találkozhatunk, mint a Güns Pince, a Szent Antal Pincészet, a Szászi Pince és a Szatmári Birtok – Vulcanus Pince & Borterasz, a pálinkakínálatról pedig a Gyulai Pálinka Manufaktúra gondoskodik.

További információkat ezen a linken találtok.

10. Pezseg a Balaton! Őszi bormustra és gasztroparty 

Október 26-án különleges borkóstolóval várnak Vonyarcvashegyen, a Zenit Balaton Étterem teraszán, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra. A rendezvényen öt neves balatoni borászat borait és pezsgőit kóstolhatjuk, míg a finom italokat az étterem fogásai kísérik. A hangulatos délutánt zenés előadások teszik teljessé.

További információkat ezen a linken találtok.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton) 

Címkék