Dübörög az ősz, és ezzel együtt az őszi szünet is hamarosan elkezdődik, így semmi sem szabhat gátat egy balatoni kikapcsolódásnak. Ebben a bő egy hétben – október 26. és november 3. között – családi programok és a szezonhoz szorosan kapcsolódó halloween kerül a középpontba a Balaton környékén is: kóstolhatunk finomságokat Tihanyban, kézműveskedhetünk Veszprémben, vagy egy kellemes túrával egybekötött ebédet is elfogyaszthatunk a Gasztrohegyhez csatlakozó éttermek egyikében.

1. Őszi szünet Tihanyban

Tihany közkedvelt helyei az őszi szünet alkalmából összefogtak, hogy tematikus kínálattal, együtt csábítsák a pihenni vágyókat a környékre. Október 26-tól november 3-ig az Apátsági Rege Cukrászda őszi, kizárólag ebben az időszakban kapható édességeket kínál, az Echo Étteremben megújult szezonális étlappal készülnek, a Lavender Tihany márkaüzleteiben pedig levendulás ételkülönlegességekkel ismerkedhetünk meg. Nemcsak a finomságok miatt érdemes ezekben a napokban Tihanyba látogatni – az őszi szünet tökéletes alkalom arra is, hogy kiránduljunk, és felfedezzük a tájat.

További információkat ezen a linken találtok.

2. Halloween a Balatonnál 

Az őszi szünethez a halloween ünnepe is hozzátartozik, és a Balaton környékén számos településen szerveznek olyan programokat, ahol a gyerekek jelmezt húzhatnak, tököt faraghatnak, vagy próbára tehetik bátorságukat. Csak hogy néhányat említsünk: a Bahart tematikus hajókat indít Balatonfüredről és Siófokról, Balatonfűzfőn egynapos halloweeni fesztivált rendeznek, és Kapolcson is egésznapos szórakozás várja a családokat. 

 A halloweeni programok teljes listáját ebben a cikkünkben találjátok.

3. Őszi vakáció a Follyban

A badacsonyörsi Folly Arborétum minden évszakban más arcát mutatja, és szezonális programokkal segít felfedezni a hely szépségét. Az őszi szünetre is készülnek: október 26-án, 29-én, 31-én és november 2-án izgalmas családi programokkal várnak minket, ahol minden korosztály találhat kedvére valót. A Folly matiné és a családi szabadulószoba különösen a gyerekeknek ígér izgalmakat, de pincelátogatással egybekötött borsétán és ünnepi borvacsorán is részt vehetünk.

További információkat ezen a linken találtok.

4. Gasztrohegy 24/25: Irány az erdő

Érkezik a Gasztrohegy új évada, ahol minden évben egyszerre fedezhetjük fel a Badacsonyt és a hozzá tartozó ízeket. Idén 5 tematikus hétvégén járhatjuk végig a programhoz csatlakozó éttermeket, hogy egy finom ebéddel, vacsorával vagy borozgatással koronázzuk meg a badacsonyi kirándulást. Az első őszi Gasztrohegyen, október 26-án és 27-én, az erdő terményei kerülnek a középpontba: a tányérokon őszi színek, vadhúsok, valamint csipkebogyó és erdei gombák is megjelennek. Minden eddiginél több, összesen 13 étterem és borászat vesz részt a rendezvényen, köztük olyan kedvenceinkkel, mint a Folly Arborétum, a Hableány és a Tilia Borvendéglő.

További információkat ezen a linken találtok.

5. Őszi szünet a Festetics-kastélyban

Az őszi szünetben érdemes ellátogatni a Festetics-kastélyba is Keszthelyen, ahol változatos programokkal várják a látogatókat. Október 26. és november 3. között – november 1. kivételével – megnézhetjük az állandó kiállításokat, amelyekhez tárlatvezetések is kapcsolódnak. Emellett megnyílik a kastély északi szárnya is, ahol a báltermeket, lakosztályokat és a velencei tükörtermet tekinthetjük meg. A gyerekek számára is széles programválasztékkal készülnek: lesz halloweeni szellemvadászat és játszóház, október 31-én pedig további gyerekprogramok várják a kicsiket. November 2-án a vadászati kiállításhoz kapcsolódóan gasztroprogramot is szerveznek, amelynek középpontjában a fűszerek, gombák és hazai vadfajok állnak.

További információkat ezen a linken találtok.

6. XI. Veszprémi Kézműves Izé az Óváros Téren

A kézműveskedés nem csak a gyerekeknek lehet jó program, a Veszprémi Kézműves IZÉ eseményén bármelyik korosztály kipróbálhatja az alkotás örömét. Lesz táska- és kerámiafestés, készíthetünk paracordból praktikus tárgyakat, de élménykovácsolásra is lesz lehetőség október 27-én. Az esemény idén első alkalommal az Óváros Piaccal közös szervezésben valósul meg, ahol a vásári forgatagban termelői ételek, italok és számtalan kézműves termék közül válogathatunk. A színpadon 11 órától a Fényhozó koncertjét hallgathatjuk meg, majd 14 órától igazi utcazene fog szólni Szolnoki Lajos előadásában.

További információkat ezen a linken találtok.

7. Sárkányölő Szent György nyomában – túra a Szent Görgy-hegyen

A túra során a Szent György-hegy bazaltorgonáihoz látogathatunk el, hogy együtt Szent György nyomába eredjünk! A Szent György-hegyről könnyen hihetjük, hogy jól ismerjük, de ez a szakvezetéses túra lehetőséget nyújt arra, hogy új ismereteket szerezzünk erről az izgalmas geológiai képződményről. Október 27-én megismerhetjük a hegy minden rejtett kincsét, feltárulnak a vulkanizmus nyomai, és az itt élt emberek mindennapjai is megelevenednek a szemünk előtt. A túra Kisapátiból, a temető melletti parkolóból indul. A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött, ennek részleteit a Facebook-eseménynél találjátok

További információkat ezen a linken találtok.

8. IV. Őszi Piknik - Kinga Kamrája, Gerilla Grill és BBQ 

A Káptalantótiban található Kővári-farm termékeivel dugig töltött Kinga Kamrájából lehetetlen háztáji finomságok nélkül távozni. November 2-án ismét egynapos őszi pikniket szerveznek, ahol termelői és kézműves vásár vár minket. Nemcsak a kamrapolcra vásárolhatunk be, hanem a helyszínen a Gerilla Grill csapata is grillez, akik újító szellemmel közelítik meg a BBQ-t, sokszor eltérve a hagyományos sémáktól. Ezen a napon főleg a közel-kelet ízei dominálnak a menüsorban, amelyet a Káli Kövek Borászat borai kísérnek. A farm egy mini állatkertként is működik, így megismerkedhetünk az ott élő állatokkal, a gyerekek számára pedig lovagoltatással is készülnek a szervezők.

További információkat ezen a linken találtok.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton) 

Címkék