aktív

szerkesztés

A Bakonynak a tél is nagyon jól áll – 4 túratipp téli kiránduláshoz

Szerzők

  • Bicsérdi Ádám

2018. 02. 20. 16:22

Könnyed vagy kifejezetten küzdelmes túra a Bakony egyik rejtett kincséhez, aztán egy kis laza űrkutatás a csillagvizsgálóból, végül egy romantikus séta az ország egyik legrégebbi apátságának tövében. A Bakony ilyenkor télen is ezer arcát mutatja, így akár egy napra, vagy egy hosszú hétvégére is elegendő programot találhatunk a környéken.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ámos-hegyi pihenőerdő, tanösvény és kilátó

1/4

8413 Eplény, Ámos-hegy

Több Infó

„Az most komolyan egy őzcsorda ott?” – mikor elhangzik ez a kérdés, még mindig nem vagyunk benne biztosak, hogy az eplényi erdőben a tornapályát és a tanösvényt jelző tábla közül utóbbit választva, hogy lyukadtunk ki a semmi közepén. De hogyan is jutottunk az eplényi erdő szinte teljesen érintetlen, őzek által is kedvelt részére?

Kezdjük az elején: aki megspórolná magának a tévelygést, ne kövesse el azt a hibát, amit mi. Ha ugyanis nem feltétlenül síelni megyünk télen Eplénybe, vagy a csúszás után kicsit kirándulnánk, a síaréna helyett a faluból is felmászhatunk a tanösvényen keresztül a kilátóhoz. A heggyel szembeállva azonban fontos, hogy a Margit élelmiszerboltnál balra, a molinóval és táblával hirdetett tanösvény felé induljunk. Mert ugyan jobbra fordulva, a Gyöngyvirág utca végétől is tábla jelzi a kilátót, a következő tábláknál már teljesen ellentmondásos táblák miatt garantált a fejvakarás.

Igaz, a sistergő magasfeszültségű vezetékek alatt, a teljesen kietlen téli erdőben simán a Twin Peaks tetszőleges epizódjában érezhetjük magunkat, már ha valaki szívesen szerepel David Lynch fantáziavilágában.

A helyes úton azonban már simább a feljutás a kilátóhoz, ahova tényleg érdemes felkapaszkodni a látványért, mert a közelben síelők, és a Bakony magaslatai mellett akár a Balaton keleti részét is beláthatjuk.

Fotó: Alexandra Heim - We Love Balaton

Pannon Csillagda

2/4

8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 9.

Több Infó

A Pannon Csillagda célja egyértelműen az volt, hogy a rossz idős napokra is alternatívát adjon a Balaton-felvidéken, vagy a Bakonyban barangolóknak. A főleg családosoknak ajánlott csillagvizsgálóra érdemes több órát szánni, és lehetőségünk van vezetést kérni a rengeteg ránk zúduló információ miatt.

Itt ugyanis nem csak az űrből származó meteoritot, életnagyságú marsjárót lehet megsimogatni, de alaposan kikupálódhatunk a modern Mars-kutatásokból vagy Galilei felfedezéseiből is. Azt írtuk, hogy gyerekekkel érdemes ide látogatni, de azért gyorsan tegyük hozzá, hogy hogy a vetítőteremben, a csillagos ég alatt eltűnnek a korkülönbségek, hiszen a felnőttekből is a világegyetemre rácsodálkozó gyerekek lesznek.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Hubertlaki-tó (Bakonyi Gyilkos-tó)

3/4

8564 Ugod, Hubertlaki-tó

Több Infó

Ha a városi lét minden velejáróját akarjuk pár órára teljesen elfelejteni, akkor a hasonlóságok miatt erdélyi nagytestvére miatt a Bakonyi Gyilkos-tó néven emlegetett Hubertlak környékére is érdemes legalább egy fél napos kirándulást szánni. A Bakonybél-Pápa közötti úton, az Odvaskői pihenőtől kb. 3 km-re található tó nevével ellentétben cseppet sem félelmetes, az erdő mélyén megbúvó rész tökéletes a merengősebb, bámészkodós hangulathoz. Ha már itt jártunk, és még maradt idő és energia, érdemes felmászni az ordaskői barlanghoz, vagy a szintén nem evilági nyugalmat árasztó, bakonybéli Borostyánkő kápolnához.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Zirci ciszterci apátság és romkert

4/4

8420 Zirc, Rákóczi tér 1.

Több Infó

Címkék

Egy bakonyi utazás tervezésénél a tavaszhoz közeledve kár lenne kihagyni a környék legfontosabb városát, főleg ha több napot, akár egy hosszabb hétvégét szánunk a környék bejárására. Iskolás korunkban ugyan nagy valószínűséggel már jártunk kiránduláson a zirci arborétumban, de a vadregényes terület valódi értéke igazán felnőtt fejjel tűnik csak fel.

A téli munkálatok, néhány sérült fa helyreállítása után a március 15-ei hétvégén nyit ki újra az arborétum, hogy közel teljes tavaszi pompájában láthassák 2018 első látogatói a Cuha-patakot körbeölelő növényrengeteget. Márciusra remélhetőleg már a 2015-ben felújított, jelenleg ötféle ízt kínáló apátsági sörmanufaktúra is újra látogathatóvá válik.

Nem mintha, sör nélkül nagyon lehetne itt unatkozni: az apátság épületében például gyönyörű, ősnyomtatványokat is rejtő könyvtár bújik meg. Fontos tudni, hogy az apátság könyvtára és temploma csak vezetéssel látogatható délután 5-ig, ezért hétvégén nem árt időben érkezni az apátsághoz.

Hasonló tartalmak

Admin mode