Láttad már a Balatont a a tó legnyugatibb csücskéből? Figyeltél már meg madarakat a Csicsergő-sziget fatornyából? De nemcsak a magaslatok tetejére épült balatoni kilátókból tárul elénk fenséges látvány, hanem a várromok kilátópontjaiból is. Az utóbbi évben és az idén több új kilátó is épült a tónál, ezekből válogattunk a cikkben.

1/5

somos

Az új, faszerkezetű fedett kilátó a 76-os főút mentén, a Somos parkerdő szélén épült fel, egy korábbi kilátó helyén. A 4 emeletes, 15 méter magas építmény minden szintje saját terasszal rendelkezik, ami azért nagyon turistabarát megoldás, mert így van idő és tér arra, hogy magunkba fogadjuk a panorámát. A Balaton egész nyugati medencéje látszik innen, a Tapolcai-medence tanúhegyei, a szigligeti vár, a fonyódi Sipos-hegy, de még a Tihanyi-félsziget is kivehető tiszta időben. A kilátó legfelső szintjén térkép segít a magaslatok azonosításában.

2/5

A kereki vár kilátója

A Balatonföldvár melletti Kereki község délnyugati végénél álló, 283 méter magas dombra épült kereki vár, vagy Fejérkő a XIV. században épült. Falait a 16. században, a török közeledésekor felrobbantották, a maradékát pedig elhordták a Kereki templom, a bálványosi Satzger-kastély és egy vadászkastély építéséhez. A várrom környezete 2022-re megújult: látogatói gyalogosjárda öleli körbe, az északi oldalon panoráma- és pihenőteraszt alakítottak ki, ami a déli part egyik legszebb kilátópontja lett. Itt, a padokon ülve bármeddig csodálhatjuk az elénk táruló panorámát, a távolban látszó Kőröshegyi völgyhíddal és a Balatonnal. 

A kilátópontról és a panorámáról készült képgalériánkat itt találjátok.


 

3/5

Zádoráma nézelődő (ideiglenes)

A Pécsely közelében, az erdő mélyén található Zádorvár 2023. áprilisában új, ideiglenes kilátót kapott, ahonnan mesés panoráma nyílik a Tihanyi-félszigetre. A kaputoronyban megépült kilátó nevét a Facebookon beküldött javaslatok alapján választotta ki a várromot kezelő alapítvány. A felépítmény addig üzemel ideiglenes kilátóként, amíg nem kezdődnek el az állagmegóvási munkák a kaputoronynál, utána állványzatként funkcionál majd. Addig is, a kilátóról a Pécselyi-medence és a Tihanyi-félsziget látványa tárul a elénk, de a Sajkodi-öblöt is látni lehet innen, és a távolban pedig a Kőröshegyi völgyhíd sziluettje is kivehető. 

4/5

Madárles

Balatonberény nádasokkal tagolt, gazdag élővilágú partszakasza, a Csicsergő-sziget (ami egy félsziget) rengeteg különböző madárfaj állandó vagy ideiglenes otthonát jelenti. Ehhez kapcsolódóan lett a 2022 decembere óta látogatható, 9 méter magas kilátó neve is Madárles. Tiszta időben többek között a Keszthelyi-öböl, az északi part tanúhegyei is láthatók innen.

5/5

Festetics

A Festeticsekről elnevezett, 231 méteres magaslaton álló, háromszintes kilátó azért került be a toplistánkba, mert  egy ideig nem volt látogatható, de 2022 áprilisára megújult, biztonsági hálót kapott. Gyönyörű körpanoráma nyílik a felső szintről a Keszthelyi-öbölre és a Keszthelyi-hegységre. A kilátót egy kényelmes sétával, a gyenesdiási Nagymezőről induló ösvényen közelíthetitek meg, itt parkolókat is kialakítottak. A kilátóhoz vezető út felénél erdei tornapálya és focipálya található, de a környezetben minden adott egy nyugalmas piknikhez is. 

Címkék