A Pécsely közelében, az erdő mélyén található Zádorvár április 20-án új, ideiglenes kilátót kapott, ahonnan mesés panoráma nyílik a Tihanyi-félszigetre. A kaputoronyban megépült kilátó nevét a Facebook-on beküldött javaslatok alapján választotta ki a várromot kezelő alapítvány.

Az ideiglenes kilátó, ami a vár kaputornyában épült meg, április 20-án készült el. A kilátóról a Pécselyi-medence és a Tihanyi-félsziget látványa tárul a elénk, de a Sajkodi-öblöt is látni lehet innen, és a távolban pedig a Kőröshegyi völgyhíd sziluettje is kivehető. 

A kilátó nevére Facebook-on küldhettek be javaslatokat várbarátok és bárki, aki a szívén viseli a várrom sorsát. A felhívásra, amit még 2023. március 12-én tettek közzé, olyan ötletek érkeztek, mint a Kikukucs kilátó, a Várhíd, a Zádorlátó, az Őrtálló kilátó, vagy a Kitekintő. 

A nyertes elnevezés a Zádoráma nézelődő lett, a névadója Rozgonyiné Szemán Judit.

A Zádorvár megóvásáért tevékenykedő és a kilátót építő  Történelmi Emlékekért Alapítvány posztja szerint a felépítmény kettős funkciót fog ellátni: ideiglenes kilátóként üzemel, majd amikor megkezdődik a kaputorony állagmegóvási munkája, akkor állványzat lesz. Kiderül az is, hogy az ideiglenes kilátó lépcsője a korábbi kilátó egyik épen maradt eleme.

A felhasznált anyagok költsége közel 450 ezer Ft volt, ebből 170 ezer forintot az alapítvány a felajánlott adó 1 százalékából finanszírozta.  

Az építmény addig tölti be funkcióját, amíg nem kezdődnek el a kaputorony állagmegóvási munkálatai, mondta a We Love Balatonnak Sági Gábor, a kilátót építő alapítvány vezetője. Véleménye szerint a munkálatokra előreláthatólag két év múlva kerülhet sor, a régészeti feltárási munkák és az engedélyek függvényében.

Zádorvár több szempontból is kakukktojásnak számít a balatoni várak között: soha nem fejezték be az építését, és soha nem volt hadászati jelentősége. Himfy Benedek, Nagy Lajos adószedője kezdte az építkezést, de a birtokának határán kívül. Az építkezés birtokviták miatt abbamaradt, az erőd pedig a későbbiekben is elhúzódó pereskedés és birtokoscserék áldozata lett. Mivel csaták nem zajlottak itt, és a birtokosai nem költöttek a vár bővítésére, a ma is álló falak a XIV. századi építési időszak jegyeit hordozzák magukon.

A várromot Pécsely felől a piros, Barnag felől pedig a kék jelzésen haladva lehet megközelíteni.

Címkék