A hétköznapokban sokszor nincs időnk rá, a balatoni vagy a káli-medencei kiruccanás idején azonban a nap fénypontja lehet egy kiadós, belassulós reggeli vagy brunch, ahol mesés környezetben élvezhetjük a helyi alapanyagokból készült ételeket, amelyek már rég túlmutatnak a rántották és a sajttálak univerzumán. Összegyűjtöttük a kedvenc reggeliző helyeinket, a strandtól a családi farmon át az eldugott udvarház teraszáig.

1/10

Karolina Kávéház, Balatonfüred

Nem kell néznünk az órát, ha itt szeretnénk reggelizni: a reggel 9 órás nyitás után egész nap kérhetünk a Karolina híres házi finomságaiból. A tojásételeket többféle variációban kérhetjük, a szarvaskolbásztól a vargányáig számtalan feltétet kínálnak. Házi különlegességeik közé tartozik a grillezett libamáj kalácscipóban, eperlekvárral, a kacsamájpástétom házi kenyéren és grillezett pestós, füstölt lazacos ciabatta is.

A sonkákat csak sóban pácolják, tartósítószert sosem látnak. A kolbász , a füstölt májas és a padlizsánkrém is a ház saját terméke, a vargánya Erdélyből jön, a 100% húsból készült virslit Tihanyban készíti Punk Árpi, a túró és a tejföl a Tekeresvölgyi Családi Birtokról érkezik. És persze a Speiz is tele van házi receptek alapján készített finomságokkal.

Miért szeretjük?
A Karolina évek óta megbízható szereplője a folyamatosan változó füredi vendéglátós kínálatnak, ráadásul egész évben nyitva tartanak, így ősszel és tavasszal ugyanúgy beülhetünk a reggelijükre, mint júliusban.

Mennyibe kerül? 2-3000 Ft (italfogyasztással együtt).

2/10

Paletta, Tihany 

A Paletta legújabb kirendeltsége Tihany főutcáján található. Írhatnánk sokat arról, hogy milyen jó, hogy végre az északi parton is újra elérhetők Bezerics Dani újhullámos ételei, vagy hogy egy delikátbolt is helyet kapott a belső térben, de most az egész nap kérhető reggelire koncentrálunk. Igen, egész nap, ami azt jelenti, hogy nem kell kapkodni akkor sem, ha 11-kor ébredünk. A rántotta számos feltéttel variálható, a Ham & Eggs-be itt mangalica kerül. De választhatunk a kiadós „DOP” melegszendvicsek (mangalicasonkás, mangalica stifolderes, bivaly mozzarellás) közül, és ami egészen hiánypótló errefelé, azok a növényi és laktózmentes tejjel is készülő turmixok és smoothie-k.

Miért szeretjük?
A nagyon későn kelők sem maradnak le a reggeliről, és a mentesen étkezőkre is gondoltak.

Mennyibe kerül?
Rántotta (feltét nélkül): 950 Ft, DOP szendvics: 990 Ft, smoothie: 2dl/550 Ft

3/10

Fügekert, Zánka

Havas Miki, a jogász végzettségű filmproducer és az Irie Maffia volt basszusgitárosa néhány éve nyitott vendégházat Zánkán, a régi kocsma épületében. Akkor elhatározta, hogy a Fügekertben olyan minőségi reggelit ad a külsős vendégeknek is, ami után már nem nagyon kell ebédelniük, 2018-ban pedig reggelizőből brunch-ot kínáló hellyé fejlődtek. A kínálat változik a szezon és a beszerzett hozzávalók függvényében, de a többféle lekvár és sajt, méz, kenyér, sonka, szalámi, kence, szörp képezi a reggeli alapját. Hétköznap 9-12-ig adnak reggelit, hétvégén pedig 11-15 óra között brunch-ra várják a vendégeket, ahol helyi hozzávalókból készített meleg ételeket szolgálnak fel. Bármikor is érkeznénk, a csapat azt kéri, hogy szándékunkat jelezzük előre telefonon.

Miért szeretjük?
Az árnyas teraszon a kicsit nehezebben induló napokat is könnyebb elkezdeni, az asztalunkra kerülő ételeket pedig ott helyben, a látványkonyhában készíti el nekünk a séf.

Mennyibe kerül?
Reggeli: 4450 ft/fő italokkal, brunch: 6390 Ft/fő, 3 választható fogással

4/10

Tuscula

A Káli-medence „titkos” szálláshelye, ami a szentbékkállai Kőtenger közelében található, nemrég megnyitotta a konyháját a külsős vendégek előtt is. Dlkurán 2-ig reggelizni, bejelentkezésre ebédelni és vacsorázni is lehet, azt pedig, hogy mi lesz aznap a menü, a foglalásnál megvitathatjuk a hely háziasszonyával és házigazdájával, Hevesy Idával és Barnabással. Kétféle brunch-típusú reggelire lehet befizetni náluk, a gazdagabb változat igazi terülj asztalkám, ahol túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Káli-medence és a 400 négyzetméteres kertjük színe-java az asztalra kerül.

A reggeli összes „szereplőjét” felsorolni nem is tudjuk, de kiemeljük a finom croissant-okat, a többféle sajtot felvonultató sajttálat, az Istvándy Birtokról érkező mangalicasonkákat és a többféle ízben készülő házi „kencéket”, amelyek receptjét Ida semmiféle körülmények között nem árulja el, pedig lenne rá igény. Gluténmentes kenyérrel is készülnek, és a képen nem látszik, de brownie és pezsgő is jár a lakomához, amit madárcsicsergés közepette, erdei színfalak mellett költhetünk el.

Miért szeretjük?
Az egyik legkiadósabb reggeli, amivel találkoztunk a balatoni helyek tesztelése közben. Több órát érdemes rászánni, és nemcsak a rengeteg finomság miatt, hanem azért is, mert itt tényleg megáll az idő.

Mennyibe kerül?
A kétféle választék ára 2500 és 3500 forint.

5/10

Kikötő, Mindszentkálla

Hegyi Zoltán – az egykori Sexepil zenekar frontembere és felesége, Brigitta alapították sok évvel ezelőtt az egykori híres Pannon Udvarházat, amely nemcsak kiváló étterem volt, hanem egyfajta kulturális tér is. Néhány évvel ezelőtt a régi pajta épületében vendégházat alakítottak ki, és a bőséges reggeli nem csak a szállóvendégek számára elérhető. A tojásételek olívaolajon, mangalicaszalonna-kockákon sütve is készülhetnek igény szerint, és olyan feltétek közül választhatunk, mint a kecskesajt, az aszalt paradicsom, füstölt kolbász, a füstölt sonka vagy a reszelt sajt. Van házi kuglóf és a görög joghurt „lekvárágyon”, müzlivel. Az alapanyagok forrása a kert és a környék termelői.

Miért szeretjük?
A Hegyi-házaspár közösség-építő képessége itt is megmutatkozik. Nemcsak a finom ételek, hanem a hangulat miatt is megéri itt kezdeni a napot.

Mennyibe kerül?
Rántotta: 1390 Ft, Kuglóf étcsokival és lekvárral: 850 Ft, Görög joghurt müzlivel: 850 Ft.

6/10

Levendula porta, Kékkút 

Ha elszakadnál a parttól, és természetközelben, nyugodtan szeretnél reggelizni, a festői Kékkút felé érdemes venned az irányt. Keszthelyi Eníd és férje, Tibor közel 10 éve döntöttek úgy, hogy visszaköltöznek Budapestről a Káli-medencébe, levendulát termesztenek, teheneket tartanak és saját termesztésű alapanyagokból készítik el a házi finomságaikat: a különféle sajtokat, a gomolyát, a joghurtot, a lekvárokat és a messze földön híres levendulaszörpjüket. Reggelire házi levendulazselés és natúr joghurtot, házi tejes kakaót, vegyes sertésborjú szalámit cserkészkolbászt és főtt tojást adnak – ez utóbbiakból összeállítottak egy „Apa reggelije” nevű, kiadósabb tálat is.

A reggeli után - amire érdemes előre bejelentkezni - részt vehetsz a „Levendula séta” nevű programon is – bejárhatod a levendulást, találkozhatsz néhány békés tehénnel, a házigazdák pedig kóstolót adnak a szörpjükből. A sétára is be kell előre jelentkezni.

Miért szeretjük?
Minden házilag készül, és talán ez a legnyugodtabb hely augusztusban az egész környéken.

Mennyibe kerül?
„Apa reggelije” (cserkészkolbász, sajtkrém, főtt tojás, zöldségek, gomolya, szörp): 2500 Ft, a többi termék ára tételenként változik.

7/10

Vánkos, Badacsonyörs

Ahogy korábban megírtuk, a vintage hangulatú Vánkos idén már nemcsak a szállóvendégeket várja svédasztalos reggelivel, hanem a külsősöket is 9-12 óra között (de ebédelni, vacsorázni, kávézni is betérhetünk a földszinten megnyílt utcafronti bisztróba). A választék nagyon széles, akár a sós, akár az édes ízeket részesítjük előnyben: a sós quiche és frittata mellett kuglófok, torták, idénygyümölcsökkel készült piték közül választhatunk, de vannak mártogatósok is a padlizsánkrémtől a tapolcai füstölt pisztrángból készült krémig. A kávét barista készíti, a tej és a házi joghurt a már fent említett Levendula Portáról, a camembert Tekeresvölgyből, a kapirgálós tyúkok tojása a káptalantóti Kinga Kamrájától, a bagett a Búzalelkétől érkezik.

A svédasztalos brunch mellett arra is van lehetőség, hogy egy fokkal szerényebb reggelit kérjünk, ősztől pedig a hétköznapokon átállnak az étlapos kínálatra. (Érdemes érdeklődni, hogy ősszel és télen mikor van lehetőség reggelizni).

Miért szeretjük?
A kertben el lehet bújni a nyüzsgés elől. Ha mindent végigkóstolunk, aznap már ebédre sem kell költenünk.

Mennyibe kerül?
A brunch 4800 Ft/fő, a többi termék ára tételenként változik.

8/10

Promenád Kávéház, Balatongyörök

A 71-es főút mentén fekvő Promenád valószínűleg már az adottságainak köszönhetően is népszerű lenne, hiszen kevés teraszról látjuk be ennyire jól az északi és a déli partot egyaránt. Szerencsére a helyi tulajdonosok nem érték be ennyivel, a remek helyszín mellé abban sem kellett csalódnunk, ami reggeli címén elénk került. Már a tavaly nyári nyitás során is egyértelmű volt, hogy a szokásos melegszendvicsen túl szeretnék kialakítani a kínálatot. Francia bagettben készült pármai sonkás szendvicstől kezdve paprikakrémes buciban tálalt grillezett kecskesajtig bőven találunk különlegességeket náluk, de ha csak házi lekvárra és croissant-ra neveznénk be, arra is van lehetőség. 

Miért szeretjük?
Gondolnak a vegákra és vegánokra is, ami egyelőre még mindig ritka a Balatonnál.

Mennyibe kerül?
Egy kiadós Promenád-tálat 1350 Ft-ért kapunk, a szendvicseiket is 1000 Ft körüli árért adják.

9/10

A Konyhám, Balatonfenyves

Szikra Gabi nemcsak azt határozta el, hogy minőségi strandételekkel pörgeti fel a balatonfenyvesi strandot, hanem azt is, hogy elterjeszti a strandon reggelizés kultúráját: „Aki eljön nyaralni ide egy apartmanba, ahol esetleg még kávéfőző sincs, tudja értékelni az ilyesmit” – mondta erről korábban a strandbüfé vezetője. Ennek megfelelően 9-11-ig különféle feltétekkel felturbózott tojásételek és reggeli burgerek közül választhatunk, aki pedig valami komolyabbra vágyik, annak a „Bundáskenyér, ahogy mi szeretjük” nevű ételt ajánljuk. Ez két szelet sonkával és sajttal töltött bundáskenyér, a tetején egy-egy tükörtojással és hollandi mártással. Egyre nagyobb az igény a növényi alapú reggelire is strandon, ezért Gabiék a vegán vendégeknek is készítenek reggelit. 

Miért szeretjük?
Egy ráérős reggeli közben nézni a reggel még nyugodt víztükröt – a nyaralás egyik legjobb programja.

Mennyibe kerül?
Rántotta 3 tojásból, kenyérkosárral, feltétek nélkül: 1050 Ft, „Bundáskenyér, ahogy mi szeretjük": 1850 Ft.

10/10

Cafe Maran, Siófok

A Villa Gréta helyén, a Petőfi sétány 38. szám alatt nyílt specialty kávézóban mindent megtalálhatunk, amire szükség lehet egy nyári nap elindításához. Világos és sötét pörkölésű kávék, minőségi teák az ébredéshez, a megszokottnál izgalmasabb tojásételek és brunch-fogások a folytatáshoz. Az édesszájúak tejszínnel sült croissant-t kérhetnek juharsziruppal és szamócaraguval, az Eggs Benedict-et (Benedek-tojás) baconnel és füstölt lazaccal is elkészítik, a pirított bagelbe serrano sonka és tükörtojás, vagy füstölt lazac kerül. Természetesen „mentes” reggelikből is van választék: a chia puding és a zabkása is növényi tejjel készül. A kiszolgálás nagyon kedves és gyors, de megjegyezzük, hogy egy hosszú éjszaka után kicsit nagyobb adagokat is szívesen látnánk a tányéron.

Miért szeretjük?
Egy üveg friss citromos, lime-os vizet kapunk, már a rendelés előtt.

Mennyibe kerül?
Chia puding mandulával és gyümölcsökkel: 1290 Ft, Eggs Benedict (baconnel, muffinnal, buggyantott tojással, hollandi mártással és szarvasgombaolajjal): 2490 Ft.