aktív

szerkesztés

Strandolás korlátok nélkül – Akadálymentes körkép a Balatonról

Szerzők

  • Tóth Károly

2016. 08. 24. 16:20

Az ország lakosságának megközelítőleg legalább tizede meglátogatja a Balatont, de jelentős számú honfitársunk pusztán fizikai akadályozottsága miatt nem tudja kihasználni a strandolás előnyeit. E-mailben megkérdeztük a magukat akadálymentes strandként jellemző helyeket arról, hogy mivel könnyítik meg a mozgáskorlátozott emberek nyaralását.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatonfüred

1/8

Balatonfüred mindkét strandján megoldott a mozgásukban korlátozottak vízbe jutása, emellett a mozgás- és más fogyatékossággal élők igazolvánnyal mindkét helyen fél áron juthatnak be. Mivel segítő felügyelet nélkül a fürdőzés speciális veszélyeket is jelenthet (például a viharjelzés észlelése stb.), ezért a kísérőnek nem kell jegyet váltani. A településüzemeltetés közlése szerint "a vonatkozó rendeletnek megfelelően természetesen" vakvezető kutya bevihető a strandra. 

Az Esterházy strand bejáratának 50 méteres körzetében két külön parkolóhely is fenn van tartva, a strandon belül két WC is található, emellett pedig egy rámpa és egy beemelőlift segíti a fürdőzést.

A másik füredi strand, a Kisfaludy felszereltsége némileg más arányban oszlik el: bár parkolóhelyből – amelyek közvetlenül a bejáratnál találhatók – négy is van, illetve két külön WC is található bent, addig a strandoláshoz itt csupán rámpa segít a mozgásukban korlátozott vendégeknek. Hogy utóbbi miért is kifogásolható, az elsőre nem feltétlenül értetődik magától, ugyanis 

  • a fix szerkezetű rámpa nem tudja követni a vízállást
  • a kerekesszék alkatrészei általában nem vízállók, így nem igazán kényelmes megoldás saját székkel igénybe venni
  • önállóan nem használható

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Pálkövei strand

2/8

8254 Pálköve, Kéktó utca

Több Infó

Címkék

A Kővágóőrshöz tartozó Pálköve strandja csak a mozgáskorlátozottak számára biztosít akadálymentes fürdőzési lehetőséget: egyelőre egy hidraulikus vízbeemelő lift áll rendelkezésre, de folyamatban van a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkoló és a külön vizesblokk kialakítása is. 

Érdeklődésünkre azt a tájékoztatást kaptuk az önkormányzattól, hogy a tervek megvalósulása után "a kedvezményes árú belépőjegyek biztosítása felülvizsgálatra fog kerülni", mivel "a kedvezményes árú belépők között nem szerepel a fogyatékos személyeknek biztosított kedvezmény, de természetesen Polgármester úrral történt előzetes egyeztetés esetén nem zárkózik el a kedvezmény adásától".

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Badacsonyi strand

3/8

8261 Badacsony, Strand utca 30.

Több Infó

Címkék

Habár a Badacsonyi strandon is csak a mozgáskorlátozottak tudnak akadálymentesen fürdőzni beemelőlifttel, illetve van külön vizesblokkjuk, mégis példamutató, hogy még a büfék elérése is megoldott. A városüzemeltetéstől azt az információt kaptuk, hogy félárú belépőt válthatnak, "akik hatósági bizonyítvánnyal rendelkeznek". A vakvezető kutyával kapcsolatos érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy "véleményem szerint, ha vakvezető kutyáról van szó, nincs akadálya annak, hogy beléphessenek a strand területére", de az e-mailben azt is hozzátette, hogy még sosem volt ilyen esetük.

Fotó: Balatongyorok.hu

Balatongyöröki strand

4/8

8313 Balatongyörök, Kossuth Lajos utca (vasútállomással szemben)

Több Infó

Címkék

A balatongyöröki strand rendelkezik mozgáskorlátozottak számára kialakított mosdóval és zuhanyzóval a fogadóépületben, valamint a partnál öltöző várja őket. A látássérült személyek számára vezetősávok nincsenek kialakítva, de vakvezető kutyát beengednek a strandra, azonban a kutya vízbe nem engedhető. A látássérülteknek és kerekesszékeseknek a belépés ingyenes, azonban kísérőik részére nem ingyenes a belépés, nekik jegyet kell vásárolni.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Gyenesdiás Diási Játékstrand

5/8

8315 Gyenesdiás, Strand utca 3.

Több Infó

Címkék

Gyenesdiás játékstrandja a mozgásukban korlátozottak számára nyújt lehetőséget elsősorban: a strandbejárat akadálymentesített és a mobil úszóstégről egy beemelő lifttel lehet a Balatonba jutni.

A belépők iránt érdeklődve azt az információt kaptuk, hogy "fogyatékosság megléte esetén egyelőre nem biztosított kedvezményes belépő, de a jövőben tervezzük ennek bevezetését". Vakvezető kutyát be lehet vinni, de az eb nem fürödhet. Emellett "várható, hogy a következő szezonra a kérdéses szempontok alapján fejleszteni, korszerűsíteni" fognak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Zamárdi Nagystrand

6/8

8621 Zamárdi, Margó Ede sétány

Több Infó

Címkék

A zamárdi Nagystrand mozgáskorlátozottak számára akadálymentesített: parkoló, tusoló és bejáró áll rendelkezésre – tudatta velünk a helyi településüzemeltető cég vezetője a polgármesteri hivatal közvetítésével. Mindössze annyi a probléma a rendszerrel, hogy máshol van a tusoló, mint a strandbejáró.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Siófoki Nagystrand

7/8

8600 Siófok, Petőfi sétány 3.

Több Infó

Címkék

A siófoki Nagystrandon külön, mozgáskorlátozottaknak kiépített lejáró van, de "amennyiben igénylik, úgy külön emelőszerkezettel lehet a kerekesszékes fürdőzőt a vízbe beemelni, ebben a személyzet segít". A segítő szándék értékelése mellett azonban ezzel a megoldással kapcsolatban is vannak fenntartások, ugyanis 

  • a rámpához hasonlóan, a beemelés ("daruzás") sem végezhető önállóan;
  • az akadalymentesbalaton.hu cikke szerint ilyenkor az illető fogyatékossága kiemelkedik környezetéből és megalázó körülményeknek van kitéve.

Ettől függetlenül kiemelkedő strand a siófoki, hiszen a látássérültek számára taktilis vezetősávok vannak használatban és a "csoportkísérők igénye szerint" mentálhigiénés szakember áll rendelkezésre. Némileg azonban sajnálatos, hogy igény hiányában használaton kívül helyezték a hallássérülteknek segítő indukciós hurkokat. Azonban a strand furcsa szabálya, hogy állatot nem lehet bevinni, így vakvezető kutyát sem.

Balatonfűzfő

8/8

EU-s forrásból már tavaly kihelyeztek hidraulikus vízbe emelőket Balatonfűzfő Föveny és a tobruki strandjára, azonban idén ezek az eszközök nem kerültek ki egyik strandra sem. Kérdeztük ennek az okát, de eddig nem kaptunk rá választ.

Az ábrahámhegyi, balatonakali és zánkai polgármesteri hivataltól, valamint a balatonudvari jegyzőtől cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ érdeklődésünkre.

Az üzenetükben említett lehetőséggel élve a We Love Balaton szerkesztősége üzenetben kérte Kővágóörs polgármesterét, Horváth Dezsőt, hogy a belépők körét bővítse a mozgáskorlátozottak és értelmileg sérültek számára nyújtott kedvezménnyel.

Hasonló tartalmak

Admin mode