2023-ban számos izgalmas új hely nyílt a Balatonnál: örülhetnek a magyaros ízek, nápolyi stílusú pizzák és a pazar villásreggelik rajongói, de még felturbózott zsíros deszkát is kaphatunk egy badacsonyi helyen. Nyílt világszinten egyedülálló kortárs művészeti gyűjtemény, több közösségi tér és rendezvényhelyszín – olyan új helyeket válogattunk össze, amelyek a téli időszakban is nyitva tartanak.

Az Igazi bisztro

A káptalantóti Liliomkert Piactól pár száz méterre hangulatos pékség nyílt, aminek története egy film alapja is lehetne: tulajdonosai Pécsről érkeztek a Káli-medence kapujába, hogy mindent hátrahagyva kedvenc vidékükön kezdjenek új életet. Az Igazi Bisztro nemcsak isteni kakaós csigákkal, kalácsokkal és babkákkal, hanem ráérős, mesés reggelikkel is csábítja az erre járókat, piacozás előtt, után vagy akár helyett. A szendvicsekre a kertben és a közelben termesztett zöldségek, helyi kecsketúró és olasz sonkák kerülnek, a borkínálat gerincét pedig francia és spanyol pezsgők adják. Itt írtunk bővebben a helyről.

Egy csipet Nápoly

Nyár vége óta egy két konténerből kialakított, új vendéglátóhely vonzza a pizza és a villásreggelik rajongóit Siófok Balatonszéplak városrészében, a retró hotelekről ismert part közelébe. Az Egy Csipet Nápoly a Törekiben található étterem, az Egy Csipet Nádas „kistestvére”, az új helyen hosszú várakozás és az éttermi körök nélkül, kabátban, családdal, kutyával, vagy akár egyedül beugorhatunk egy finom nápolyi pizzára, és elfogyaszthatjuk a téliesített teraszon (a fotónk korábban készült.) A pizzakínálat fix, néhány szezonális ajánlattal. Villásreggelit is kínál a hely: nyáron a hétköznapokon is, a téli időszakban pedig előre meghirdetett időpontokban, és már házhoz is rendelhetjük a pizzát a közeli településeken.

Groenk

Balatonfüred Jókai Mór utca 24. szám alatt – a MÓR24 helyén – december közepétől már a Groenk Deli ínyencségeit kóstolhatjuk. A bisztró és delikátbolt Velence után a Balatonnál nyitotta meg második egységét. Szűk étlapjukról választhatunk például steaket, burgert – mellyel Az Év Burger Étterme címet és elnyerték 2023-ban a nemzetközi Innovation & Excellence Awardon – és olyan klasszikusokat, mint a zöldborsófőzelék, a töltött paprika, a rántott csirke vagy a császármorzsa. Kínálatukban mangalica termékek, sajtok, mustárok, lekvárok, szörpök, ketchup, savanyúságok is szerepelnek. A Velencén már megszokott, havonta többször megrendezett közösségépítő gasztro- és kulturális eseményeik Balatonfüreden is várhatók majd.

Káli Fecske

Tavaly decemberben adták át Salföld új gasztro- és kiállítóhelyét, a Káli Fecske Étterem és Kulturális Központot, ami rengeteg programmal és 2023 májusa óta egy magyaros ízeket és reggelit is kínáló étteremmel gazdagítja a Káli-medencét. Egy túra, vagy a hely saját jégpályájának tesztelése után is betérhetünk ide egy finom borjúragulevesre, cigánypecsenyére, fogasfilére, mákos vagy diós nudlira. A Káli Fecske azon kevés helyek egyike, amit nem csak a hétvégéken találtok nyitva. Az étteremről itt írtunk bővebben.

Derce Tejivó

Derce Pékbisztró által nyújtott péksüti-Kánaánt már nem csak a Deák Ferenc utcában élvezhetik a veszprémiek és az oda látogatók, október 7-én ugyanis újabb egységük, a Derce Tejivó nyitott meg a Kossuth utca 1-es szám alatt. Egy régi dohánybolt helyét újították fel az Utcakép Fejlesztési program keretén belül. A pékbisztró ellenállhatatlan péksüteményei mellett a balatonalmádi DESSZEReTlek desszertjeit, a Tekeresvölgyi Családi Birtok tejtermékeit is megtaláljuk itt, és specialty kávét is kérhetünk.

Hinta Badacsony

Hintákban ülve kortyolgathatjuk a helyi borokat, miközben minden jóval felturbózott zsíros kenyeret és tépett malacos, kecsketúrós szendvicset ehetünk az idén nyílt Hinta Badacsonyban. A Hinta borterasz is, ahonnan nem a tó, hanem a Badacsony hegy felettünk magasodó dűlőinek látványában lehet gyönyörködni, és persze pihenőhely a túrázóknak, a bringásoknak és az erre sétálóknak.

Ruttner-ház

A Veszprém belvárosában, a Jókai utca 8. szám alatt található egykor patinás épület felújítása 2021 novemberében kezdődött el. A ház több új funkciót kapott: diákszállás és kávézó nyílt az évszázados falak között, és itt lesz az újra megnyíló Várbörtön múzeumhoz kapcsolódó fogadótér és a jegypénztár is. A szálláshely elsődleges célcsoportját a középiskolás fiatalok, iskolai csoportok jelentik, akik osztálykirándulásra érkeznek a városba, a hat vendégszobában összesen 33 (pótágyakkal 36) vendég fér el. A földszinten a külsős vendégek számára is látogatható, közösségi térnek is alkalmas kávézó nyílt. Az épületet mi is bejártuk, itt írtunk róla.

Gyárkert és Téli Gyárkert

Veszprém belvárosában több évtizeden keresztül parlagon hevert az a közel 2,2 hektáros terület, amely korábban a Balaton Bútorgyár telephelyeként működött. Itt alakították ki a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik legfontosabb, 4500 főt befogadó helyszínét. A nyáron koncertektől hangos Gyárkert Kultúrpark december 8-án Téli Gyárkertként nyílt újra. Egy 30×18 méteres jégkorcsolyapálya és 5 darab 50 méteres hófánkpálya vár, és újranyitottak a területen korábban elérhető vendéglátóegységek is. A Gyárkert területére ingyenes a belépés, de a pályák használatához jegyet kell vásárolni.

BalatonBike365 Port – Kapolcs

A Művészetek Völgye központi településén, Kapolcson, a MűvészVölgy Kúria új oldalépületében nyílt meg az új BalatonBike365 Port, ami, a biciklisek számára is megkönnyíti a vidék felfedezését. A hely prémium kerékpárokkal, útvonaltippekkel várja azokat, akik biciklivel fedeznék fel a környéket, és szervezett túrákra is lehet majd jelentkezni itt. A kapolcsi BalatonBike365 előzetes online foglalás, illetve kapolcsi rendezvények idején tart nyitva. A túrákról és a túraútvonalakról a BalatonBiketour oldalán találtok információt.

MoMŰ - Modern Műtár

Balatonfüred két ikonikus villája, a reformkori városrészben a Blaha-villával szemközti két felújított épület ad otthont a város új kortárs kiállítóterének. A tavasszal nyílt Modern Műtárban a Szöllősi-Nagy András hidrológusprofesszor és Nemes Judit festőművész házaspár képzőművészeti és fotográfiai gyűjteménye kapott helyet. A több ezer műből álló kollekció többek között a XX. században Franciaországban élt magyar képzőművészek és fotográfusok munkáit és a geometrikus művészetet képviselő alkotásokból áll.

Foton Audiovizuális Centrum

A Foton Veszprém új, multifunkcionális művészeti és kulturális központja, aminek a Vár utca egy régóta üresen álló épülete ad otthont. Az audiovizuális centrum különböző művészeti ágak képviselőinek helyszíne, koncerteken, vetítéseken, közönségtalálkozókon és előadásokon is részt vehetünk itt, és az épületben művész mozi és specialty kávézó is működik, a pincébe pedig a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye, a Fixír médialabor költözött. Az évet filmvetítések és különféle izgalmas programok zárják, ezeket itt lehet megnézni.

Acticity

Veszprém májusban megnyílt Tánc- és Mozgásművészeti Központját, az ActiCityt mindenképp érdemes felkeresni még a két ünnep között, amikor a zene és a tánc kerül a középpontba. 

Veganeeta Home

Veganeeta Home nem új hely olyan értelemben, hogy lassan 6 éve kínál kizárólag vegán (növényi alapú) ételeket Balatonalmádiban, ugyanakkor 2023 júniusában új helyre, a 71-es út mellé költözött a településen belül. Az étterem konyhája is kibővült, a korábbinál jóval tágasabb hely a jövőben még több rendezvénynek és főzőkurzusnak ad majd helyet. A Veganeeta Home kávézó és reggeliző is egyben, de egy finom koktélra is betérhetünk. A helyről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton 

Címkék