Alsóörstől Keszthelyig
Alsóörs Marina, Alsóörs – Az egyszerre elegáns és barátságos yachtclub kínálatát az ismert gasztronómiai tanácsadó, Segal Viktor segítségével dolgozták ki – az év bármelyik napján kipróbálhatjátok, mit alkotottak.
Carpaccio Étterem, Alsóörs – A legjobbak nem mindig azok, akik a legtöbbet koptatták az iskolapadot, erre pedig nagyszerű példa az alsóörsi Carpaccio, ahová pénteken és szombaton 10:00-tól 22:00-ig, vasárnap pedig 17:00-ig térhetünk be egy könnyed olasz fogásra.
Szépkilátás Bisztró, Balatonakarattya – A 71-es út menti bisztrót tavalyelőtt sodorta partra az újhullám, a hamburgereikre pedig télen is lecsaphattok. Keddtől vasárnapig 11:00 és 20:00 között tartanak nyitva, pénteken és szombaton pedig egy órás hosszabbítással.
Sáfránkert Vendéglő, Paloznak – Friss alapanyagok, szezonális ételek, Homola-borok és a semmihez sem fogható paloznaki nyugalom. Hála a tulajdonosok szezonhosszabbító terveinek, télen is átélhetjük ezt az idillt, csütörtöktől vasárnapig, 12:00 és 21:30 között.
Márga Bisztró, Csopak – A stáb változott, de a megszokott színvonal maradt. Ahogy a MÁRGÁ-t ismerjük, biztosan télre is tartogatnak néhány szezonális finomságot, hiszen kedd és szerda kivételével minden nap nyitva lesznek 12:00 és 21:30 között.
Petrányi Pince, Csopak – Petrányi István, az egyik hazai Ford-leányvállalat vezére már sok éve vezet borászatot is a csopaki domboldalban, tavaly nyáron pedig titokban borteraszt is nyitott – nem utolsó kilátással. István és felesége a cégvezetéstől távolodnak, a vendéglátáshoz egyre jobban közelednek, így náluk nem csak nyár közepén, hanem ősszel is lehet újragondolt, házias ételeket enni. Náluk pénteken és szombaton 12:00 és 21:00 között, vasárnap pedig 17:00-ig lakhatunk jól.
Vígmolnár Csárda, Csopak – A Vígmolnár az '50-60-as években még egy csopaki vízimalom otthonakánt szolgált, ma pedig egy visszafogottan elegáns, újragondolt csárdaként működik, ahová a szerdákon kívül bármelyik nap betérhetünk.
Bistro Sparhelt, Balatonfüred – Látványos design, tehetséges séf, szezonális fogások és Instagram-fotóért kiáltó tányérköltemények. A Sparhelt a Balaton egyik legfelkapottabb étterme, teljes joggal. Szerdától vasárnapig tartanak nyitva, 12:00 és 22:00 között.
Morzsa Bisztró, Balatonfüred – Food trucknak indult, most már füredi bisztróként üzemel a Morzsa, ahol az eredeti bisztrófilozófia szellemében főznek: jót, gyorsan és egyszerűen. Minden nap nyitva tartanak.
Nem Kacsa Étterem, Balatonfüred – A Nem Kacsa Étterem a kísérletező kedvű Bistro Sparhelt csapatának második nagy dobása; nem konvencionálisabb idősebb testvérénél. Szokatlan fogásaikat szerdától vasárnapig kóstolhatjátok meg 12:00 és 22:00 között.
Villa Vitae, Balatonfüred – A mediterrán villa keleti tájolású éttermének fehér faasztalainál nem akármilyen kilátás mellé nem akármilyen fogásokat szolgálnak fel, amiért egy átlagos balatoni bisztrónál magasabb árat is kérnek el. A tél folyamán bármikor lehet jönni hozzájuk, csak előre be kell jelentkezni.
Apáti Étterem és Kávézó, Sajkod – Ha nincs időnk Nápolyig menni egy kemencében sült pizzáért, akkor elég eljutnunk Sajkodig, ahol ugyanazt a minőséget kapjuk, pénteken és szombaton 11:00-tól 21:00-ig, vasárnap pedig 11:00-tól 20:00-ig.
Zománc Bisztrócska, Vászoly – A nagyi főztje újragondolva, bukszabarát cuppogás és mindez zománcba öntve: ez a vászolyi Zománc Bisztrócska, ahol hagyományos ételeket főznek felesleges sallangok és olcsó csárdaérzés nélkül csütörtöktől vasárnapig.
Pántlika Pincészet, Dörgicse – A Pántlikánál helyi borokat és idényjellegű konyhát egyaránt találtok. Facebook-oldaluk alapján december 17-ig nyitva tartanak, így akár a saját BalatonBorukkal is koccinthattok az adventre Dörgicsén.
Neked Főztem Gasztrokocsma, Zánka – Csongor és Orsolya eleinte csak egy strandbüfét akartak, ma pedig már a környék egyik meghatározó éttermét vezetik Zánkán, folyton változó kínálattal és helyi alapanyagokkal. Minden nap ehetünk náluk 12:00-tól 21:00-ig.
Káli Art Inn, Köveskál – A Káli Art Inn butikhotelben egész évben megszállhatunk, de ha előre bejelentkezünk, vacsorát is kaphatunk – csak december 16. és 27. között zárnak be néhány hétre.
Kővirág, Köveskál – A vidéki romantikus éttermekről szóló lexikon-szócikk illusztrációja lehetne az ételt, italt és ágyat egyaránt összefogó Kővirág. Az idill része a táblás ajánlat, az Instagramért kiáltó kert és maga a Káli-medence, amely télen is zseniális. A Kővirágot télen iskolaszüneti napokon és hétvégente találjátok nyitva.
Mi a kő, Köveskál – Trombitás Tamás korábban szobrokat faragott, aztán átnyergelt a Káli-medence boraira és a magyaros konyhára. Hétköznapokon 12:00-tól 21:00-ig tartanak nyitva, hétvégente pedig 10:00-tól 21:00-ig, de ne felejtsetek el asztalt foglalni!
Borbarátok, Badacsonytomaj – Habár az egy baráti társaság által megálmodott, éttermet, pincét és panziót egyesítő Borbarátok csak január első hétvégéjéig tart nyitva, kétségkívül érdemes betekinteni hozzájuk ebben a majdnem egy hónapban hozzájuk 11:30 és 21:00 között. Ezalól csak a karácsonyi időszak kivétel: szerintük az otthoni menü úgyis verhetetlen december 24. és 26. között.
Villa Kabala, Szigliget – Farkas István festőművész néhai mediterrán dizájnú villájában most újraértelmezett magyaros ételek készülnek, amelyeket a hét bármelyik napján megkóstolhattok 12:00 és 21:30 között. Ha pedig nem feltétlenül ennéd végig az étlapot, csak szimplán gyönyörködnél a panorámában, akkor is érdemes egy pohár borra beülni hozzájuk.
Papa Áron Pince, Hegymagas – Papa Áronék az egyre népszerűbbé váló Szent György-hegy legmenőbb arcai közé tartoznak, de hogy mivel is foglalkoznak pontosan, azt nehéz szavakba önteni. Annyi biztos, hogy zseniális lakáséttermüknek nincs párja a környéken. Télen is vacsorázhattok náluk, pénteken és szombaton, ha előre bejelentkeztek.
Bock Bisztró Balaton, Vonyarcvashegy – Bíró Lajos étterme a főváros után a Balatont is meghódította azzal, hogy a Zenit Hotel épületében található éttermet a Bock-étteremlánchoz csatolta. Ezzel egy időben pedig megmutatta, hogy a magyaros ételek teljesen jól mutatnak egy igényes étterem étlapján.
Kastélypince, Keszthely – A Festetics-kastély barokk pompája alatt megbúvó, meglepően modern stílusú étteremben bármelyik nap megebédelhetünk 10:00 és 17:00 között. Azonban a nevéhez hűen nem csak mint éttermet érdemes látogatni, hiszen a nagyon tág értelemben vett balatoni borokat a pincében mind végigkóstolhatjuk Zalától Villányig.
Veszprémtől Zalacsányig
Oliva Hotel & Étterem, Veszprém – Kívülről egy XVIII. századi barokk épületet látunk, belül viszont egy mediterrán hangulatú étterem rejtőzik, magyaros beütésű étlappal és egész éves nyitva tartással.
Villa Medici Hotel & Restaurant, Veszprém – A Medici nekünk a Fekete-erdő Klinika hangulatát idézi meg, de nem ezért került a listára, hanem azért, mert Amrein Csaba konyhája az egyik legjobb a városban. Minden nap nyitva tartanak 12:00-tól 22:00-ig.
Fricska, Veszprém – A veszprémi Fricska minden nap nyitva tart 10:00 és 22:00 között, de a régi kínálatot ne keressétek: koncepciót váltanak Havasi Gábor vezetésével, aki korábban a Szent Donát Birtokon és a Söptei Pince konyháján dolgozott.
GUSTO13, Veszprém – A híres Chianti Étterem új névvel és koncepcióval tért vissza november végén: bisztróhangulatra cserélték a korábbi eleganciát. Az új kínálatot minden nap 8:00 és 22:00 között tesztelhetitek.
Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely – A Kreinbacher Birtok 2017-re már nem csak vulkanikus borairól, tradicionális pezsgőiről és díjnyertes dizájnjáról ismert, hanem minőségi bisztrókonyhájáról is, amelyet minden nap kipróbálhattok déltől egészen 22:00-ig, december 24. és 25. kivételével.
Pura Vida Dine, Tapolca – A magyaros vidéki hangulat és a spanyolországi mediterrán elemeinek szokatlan találkozását télen is élvezhetitek. Igaz, csak szerdától vasárnapig, de akkor a történelmi belváros kellős közepén kiderül, milyen jól megfér egymás mellett a tanyasi csirkemell és a feketekagyló.
Terazza Bistro & Bar, Sümeg – A sümegi várhegy oldalában megbúvó étterem még december közepén is árasztja magából a mediterrán hangulatot. Ehhez párosul a kivételes konyhájuk, illetve a terasz, amelyről csodás kilátás nyílik a Kemenesalja vidékére – csütörtöktől vasárnapig dél és 21:00 között, december 24. kivételével.
Balatonfenyvestől Siófokig
Fenyves Yacht Club, Balatonfenyves – Balaton-part, angus marha és rosé kacsamell. Mindez pedig egy jachtklub kellős közepén: a balatonfenyvesi jachtkikötő design-díjas étterme ilyenkor is működik. Minden nap nyitva tartanak 7:00 és 21:00 között – és ez alól a karácsony sem kivétel –, sőt, előre jelzett igény esetén még ez is hosszabbítható.
Mango Restaurant & Café, Balatonlelle – A lellei hajóállomástól pár percre található Mango nagyon korrekt bisztrókonyhájával írta fel magát a környék gasztrotérképére. A hét minden napján nyitva találjátok őket 11:30 és 22:00 között.
BL Yachtclub, Balatonlelle – A lellei jachtklub a hajóbérlésen kívül annyiféle szolgáltatást kínál, hogy könnyedén átvészelik az év bármelyik szakaszát. A gasztronómiának mindig szezonja van náluk, ráadásul már a műjégpálya is aktuális.
Chateau Visz Gourmet Étterem, Visz – Az arisztokratikus hangulatú Chateu Visz kastélyszállóban találjátok a kevés vidéki fine dining étterem egyikét, ahol szerdától vasárnapig főúrnak érezhetjük magunkat a három-, négy-, öt- vagy akár hétfogásos menüsorokkal.
Kistücsök, Balatonszemes – Már sokan, sokszor elmesélték, hogyan hozta fel Csapody Balázs a szemesi éttermet „kockásabroszos” kisvendéglőből az A-kategóriába. Bármelyik napon kipróbálhatjátok, mi az, amitől még a budapesti Gourmet Fesztivál zsűrije is dobott egy hátast és csak december 24. és 25. között tartanak zárva.
Mala Garden, Siófok – A Mala Gardenben kelet és nyugat találkozik össze: a konyhában ugyanúgy elfér az újragondolt magyar konyha, mint a thai és maláj fogások. A Mala Garden egész évben nyitva tart.
Rozmaring Kiskert Vendéglő és Pizzéria, Siófok – Séf Sanyi és Pincér Sanyi fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy a a Balaton legjobb pizzáját ebben az eldugott siófoki utcában ehesse az ember. Karácsony környékén tartanak egy kis szünetet, de aztán ismét nyitva lesznek szerdától vasárnapig.
Érdemes a december folyamán különösen figyelni a havi kínálatot, hiszen 25 helyen a Balatoni Gasztrotérkép alapítóinak kampányához csatlakozva a keszthelyi tokhalból és töreki babból készülő ételek kerülnek a táblás ajánlatra. Azért ezekből az alapanyagokból dolgoznak, mert ezeket választották az idei év balatoni alapanyagainak.
Mielőtt elindulnátok valamelyik helyre a fent felsoroltak közül, azt tanácsoljuk, hogy az elérhetőségeiken keresztül ti is ellenőrizzétek a nyitva tartásukat!