A Liliomkert piac Káptalantótiban a Balaton leghíresebb piaca. A vasárnaponként nyitva tartó Liliomkertbe járnak a környéken víkendező budapestiek kenyeret és kecskesajtot vásárolni. Nem ritkán az eladók maguk is budapesti állásaikat hagyták fel, hogy sajt- vagy biocsíraárusként kezdjék újra az életüket. A bazárhangulatról a termelők mellett a bioelixíreket és egyéb furcsaságokat kínáló csodabogarak gondoskodnak. Stiller Ákos fotós ellátogatott a Liliomkertbe, a fotók és a szövegek is az ő munkái.

Tóth Imre egymás után húzza ki a kemencéből a langallókat. "Hogy mi a titok? Nincs benne ipari méreg, és mindig teszek egy kis gyümölcsfát is a tűzre. Az ízt ad neki." - meséli, miközben egymás után szeli a teli tálcákat.

Nincsen vásár kovács nélkül.

A Liliomkert piac egy eredetileg szántóföldnek nyilvánított területen létesült, ezért már többször fenyegette a bezáratás veszélye.

Helyi arcok a piacon. A Liliomkert főképp a Káli-medencében pihenő vagy ide költözött budapestiek körében népszerű.

Most még szerencsénk van - meséli egy rutinos piacra járó. Ha jó az idő, szinte mozdulni sem lehet a tömegtől, most, hogy esőre áll, viszont kényelmesen el lehetet férni és nézelődni. (A fotók az egyik tavaszi vasárnapon készültek).

Schmidt Borbála apja keramikus termékeit árulja. A samottos masszából készült sütő-főző edényeket viszik leginkább, amelyeket balatoncsicsói galériájukból hoznak.

És ha nem lenne elég jó az erőnk vagy térerőnk, akkor vehetünk magunknak Csőr Gábortól Orgonit-OM telefondíszt az elektroszmog ellen. A percdíjakon azért ez sem segít.

Csak úgy mint mi, Ágiék is most vannak itt először, egy csopaki hétvégézésről ugrottak át.

Szeremley Huba badacsonyi borász nem csak borairól híres, de a húsárúja is elképesztő. Nehéz úgy elmenni a jellegzetes boroshordó mellett, hogy Piroska ne adjon egy kis kóstolót a szürkemarha-mangalica kolbászból vagy a füstölt mangalicasonkából. A kóstolás általában egy komolyabb Atkins-diétára elegendő húsadag megvásárlásával végződik.

Szabó Balázs éjjel kettőkor kelt, hogy frissen őrölt tönkölyből és zabból készült kenyereket tegyen be kővágóörsi kemencéjébe.  Eredetileg villamosmérnök a szakmája, gyerekei miatt kezdett el kenyeret sütni, mert nem talált olyat, amibe beletették volna azt, ami miatt a gabonát enni érdemes – meséli, miközben minden arra járónak tör egy falatot, hogy kóstolja meg a reggeli sütést.

Nagy Orsolyát és teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült pogácsáit már évek óta megtalálják a főleg a környéken nyaralókból álló törzsvásárlók.

Kalmárné Pandúr Éva gyereke vashiánnyal született, az orvosok azt tanácsolták, hogy adjanak neki  sok kecsketejet. Így hát vettek egy gidát. De ha van egy kecskéd, az Isten se ment meg tőle, hogy legyen egy nyájad, hát így kezdtek el foglalkozni a sajttal is. Őstermelők, a piac létrehozásának legeleje óta itt vannak már.

Készül a kürtöskalács.

Az idő örök érték.

"Tótvázsonyi sváb gyerek vagyok" - meséli Nenczl Helmut. "Visszajöttem a gyökereimhez a németországi Rosenheimből." Ott is járt a biopiacra szörpjeivel és bajor húskenyerével. Hogy mi a különbség? Ott odajönnek, vásárolnak, elmennek. A magyar idejön, megkóstolja, tanakodik, tesz még egy kört, és csak azután jön vissza vásárolni.

Először 95-ben lett szerelmes egy balatoni házba, később pedig német férjébe, így mind a ketten ideköltöztek - meséli Susanne Daucher. Párja kertész és szakács, és a két szakma lekvárjaikban, mustárjaikban és a házi chutney-variációkban ölt testet.

Lacikonyha nélkül sincsen piac.