Megnyitott az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön, aminek éttermét 2025-től Rácz Jenő viszi majd.

Az Ypsilon területén medencék, tenisz- és röplabdapálya, grillsarok, játszótér várja a bérlők és a túravitorlázók baráti társaságait és a Balatonon szinte egyedülálló módon minden bérlő részére biztosítják a parkolási lehetőséget is ingatlanon belül – olvasható az új Ypsilon Yacht Club átadójáról szóló sajtóközleményben. Az alsóörsi kikötő a hagyományos balatoni vitorlásokon túl a 40 lábnál nagyobb hajóknak és katamaránoknak is képes helyet adni, valamint 65 elektromos hajó befogadására is alkalmas, összesen 300 férőhelyes. A kikötőhelyeket egyéni elszámolásos okosrendszerekkel szerelték fel, de a klub autós parkolójában is építettek ki elektromos töltőket, az épületek energiaellátásáról pedig napelemrendszer gondoskodik – írják.

Az építkezés 2022-ben indult, a klub a nevét az Y alakú belső öbölrészről kapta. Mint írják, az építés során a környező védett nádashoz nem nyúltak, nem terjeszkedtek közvetlenül a part mentén a természet megőrzése érdekében. A vízmozgás-előrejelzést hazai egyetemi kutatócsoportokkal együttműködve figyelték, hogy

a helyi ökoszisztéma ne sérüljön sem az építkezés, sem az üzemeltetés során.

A kikötőhöz tartozik szervizépület is, ez egyedülálló módon természetvédelmi okokból a partszakasztól távolabbi részen található. Hozzáteszik, hogy sem innen, sem a parkolóból nem engedik vissza a vizet közvetlenül a tóba, az csak tisztítás után kerül a Balatonba.

Y by RJ

Az Ypsilon Yacht Club és a COSTES GROUP egy új, 2025-ben nyíló, körpanorámás étterem nyitásáról is megállapodott, ami Rácz Jenő Michelin-csillagos séf vezetésével indul majd, kifejezetten a Balaton partjára megálmodott elképzelésekkel. Addig is a COSTES GROUP pop-up büféje szolgálja ki a már leszerződött hajós partnereket és a kívülről érkező látogatókat.

„Egy újabb Michelin-csillag esélyes fine dining egység helyett egy lazább, szélesebb közönséget célzó komplexumot álmodtunk meg, amelybe a bárzongoristás koktélbár éppúgy belefér, mint a szendvicseket és süteményeket árusító kávézó és gourmet bolt, de az sem hozhat zavarba minket, ha valaki a medence partjára vagy a hajójára szeretne kérni valamit” – nyilatkozta Gerendai Károly, az éttermet működtető cégcsoport tulajdonosa.

A kikötői beruházást az erre a projektre alapított Ypsilon Yacht Club Kft. valósította meg.

(Borítókép: Ypsilon Yacht Club)

Címkék