Egy használaton kívüli csárda, jó pár eladni való palack bor, egy szerelem meg egy telefonhívás: ez kellett ahhoz, hogy pár hete megnyisson a Skrabski Fröccsterasz Aszófőn. Na meg persze rengeteg munka és bürokratikus ügyintézés, de ez a cikk most szóljon inkább a borról meg a tihanyi kilátásról.

Rummel Márti és Sümegi Gábor egy pár, ők állnak a Skrabski Fröccsterasz mögött: Márti a vendéglátás oldaláról, Gábor a Skrabski Borászat ügyvezetőjeként kezdett bele a bizniszbe.

"Sokat dolgoztam külföldön az utóbbi időben Bécsben, a vendéglátásban" - meséli Márti. "Füredi vagyok, meg hát Gábor is idekötött, de úgy voltam vele, hogy ha hazajövök, itthon nem akarok másnak dolgozni, sajátot szeretnék." "Május közepén felhívott Márti, hogy hazajönne megcsinálni a teraszt" – folytatja Gábor.

"Hirtelen mindent át kellett kalibrálni, hiszen eredetileg ez egy átmeneti év volt a pincénél, nem terveztünk befektetést, nem akartunk marketinget. Úgy gondoltuk, az lesz a cél, hogy nagykerben elmenjenek a borok, és tőkét halmozzunk fel a következő idényre. Tudni kell, hogy ez még mindig egy induló borászati vállalkozás, az első lépés, hogy eltartsa magát, vagyis ne kelljen a tulajdonostól pénzt kérni" - meséli Gábor. A terasz egyébként jobb helyen nem is lehetne, hatalmas a tér, lehet nézelődni, rálátni a Balatonra és a Tihanyi-félsziget nyugati oldalára.

"A Skrabski Borászat 2007-ben szüretelt először. A pince és a hétvégi ház a 70-es években a Skrabski család, Skrabski Árpád és Kopp Mária búvóhelye volt, a borászatot Skrabski Fruzsina és férje, Mászáros Dávid keltette életre. Jelenleg 3 hektárból termelünk, 2011-ben telepítettünk még 2 hektárt. A birtok elsősorban fehér szőlős terület: Olaszrizlinget, Szürkebarátot, Rajnai Rizlinget termesztünk, de van egy kevés Kékfrankosunk is. Új telepítésünk a Rajnai Rizling és a Szepsy birtokról származó Furmint, jövőre tervezzük a rosét is, vásárolt szőlőből. A legnagyobb tétel a Betyár, eredetileg Olaszrizling volt, ebből lett egy Rajznai házasítás. Érdekesség a Skrabski Nemrosé, ami tulajdonképpen fehérbor, egy napig hagyják állni a héján, onnan a szín. 15 ezer palack készül, ezek mikrotételek, van, amiből csak 1500 palack készült, van, amiből 500 maradt… Most ezeket pörgetjük ki, de nem sürgetünk semmit, fokozatosan haladunk, szeretnénk lassan benne lenni az emberek fejében. A Skrabski borok így most a parton kaphatóak egy-két helyen, itt a teraszon, vannak az Ádámnál a Bor és szódában, meg a Kredencben, Balatonfüreden. Ez egy kézműves borászat, törekszünk a környezettudatos szőlőművelésre, faélesztőt nem használunk. Az erjesztés hűtve, acéltartályban történik, utána jön a hordó, majd a palackozás, változó arányban."

"Ez a hely tényleg erre született, de persze még csak most kezd beindulni" – mondja Márti. "Elsőre nem mertünk túl sok fejlesztést csinálni, túl sokat befektetni, ez egy kísérleti év. Amit lehet, magunk csináltunk, és alapvetően mi is vagyunk itt minden nap, egütt vagy felváltva. Pünkösdkor emlékszem ültünk a teraszon, latolgattuk az esélyeinket és azon gondolkodtunk, hogy fognak minket észrevenni a biciklisek.

Azt számoltuk, hogy ha a hétvégi napi 500 biciklisből csak pár százalék jön be, az is jó!

júniusi nyitásra aztán kikerült már a hordó a biciklivel, meg a táblák a bicikliút és az autóút mellé, nehéz eltéveszteni!"
A bor mellé a napi harapnivalókat a táblán érdemes keresni, mindig friss áru érkezik a Biobalatonosoktólhideg levesek, mangalicazsír, tepertőkrém, idényzöldségek, sonka, kolbász, pesto, kecskesajt, tökmagolajos kecsketúró. De talán a legjobb az egészben a grátiszban járó kilátás: Tihanynak ezt az oldalát talán jóval kevesebben ismerik. Ja, és biciklis elsősegély és pumpa is van!