A Michelin-kalauz által is elismert szakácsnő, Árkosi Erika régi álma vált valóra azzal, hogy megnyitotta párjával, Attilával saját lakáséttermét a Balatontól 20 km-re található Zalahalápon. A színpompás mediterrán ételek és a közvetlen hangulat egy napfényes tengerpartra repített minket a Tapolcai-medence szívéből.

Zalahaláp egy csendes falu a Tapolcai-medencében, ami leginkább a mellette magasodó elbányászott tanúhegyről, a Halápról és a Stonehenge-et idéző Ébredő Vulkán szoborparkról ismert. A túrabakancsot most otthon hagytuk, és a Valentin-napon megnyílt lakásétterem felé vesszük az irányt. A település legszélére, az erdő melletti hófehér, tornácos házhoz vezet minket a GPS, ahol hullámzó rétek és a tanúhegyek látványa fogad. Az étteremnek is otthont adó Villa Dolce Vitában vagyunk.

A tulajdonos házigazdák, Árkosi Erika és Attila a ház szívében, egy nagy belmagasságú, vintage stílusú, tágas térben rendezték be az éttermet. Ők is itt élnek, gyakorlatilag a nappalijukban fogadnak, és a saját konyhájukban főznek, ettől válik igazán személyes élménnyé az itt töltött idő. Amíg a ház szörpjeit kóstoljuk, Erika a látványkonyhában készíti elő a vacsorát, Attila pedig elmeséli az idevezető, kitérőkben és újrakezdésekben is bővelkedő utat.

A spanyol tengerparttól a saját lakásétteremig 

A Pura Vida név ismerősen csenghet, hiszen a házigazdáknak Tapolcán és Keszthelyen is volt már éttermük ezen a néven. De a vendáglátás iránti szenvedélyük Spanyolországban kezdődött – Attiláék négy évig üzemeltettek egy vendéglátóhelyet Marbellán. (Sőt, valójában még korábban, Erika kis korától imád főzni, a nagymamájánál töltött nyarakon szívta magába a tudást, amit később olaszországi, spanyolországi, New York-i utazásai során mélyített el.)

A 2010-es években a hazaköltözés mellett döntöttek, Budapest helyett Zalahaláp lett a bázisuk, és szálláskiadással kezdtek foglalkozni. Vendégeik, akikre Erika főzött, sokszor mondogatták, hogy a házigazdáknak éttermet kellene nyitniuk. 2015-ben meg is nyitották a tapolcai Pura Vida éttermet, ahol magas minőségű, főleg mediterrán ihletésű fogásokat, tésztaételeket és kagylólevest kínáltak.

Három év múlva a keszthelyi Phoenix kikötőben lévő éttermet is átvették, de nem tudták párhuzamosan vinni a két egységet kapacitás- és munkaerőhiány miatt. A tapolcai éttermet bezárták, 2020 tavaszán pedig a keszthelyi együttműködés is véget ért. A következő állomás a kapolcsi Hazai Provence panzió étterme, a 84 Bisztró volt, itt Erika főztje a Michelin-ellenőrök tetszését is elnyerte, az étterem megkapta a Tányér jelölést. Ez az együttműködés idén januárban véget ért, a házaspár pedig úgy döntött,

ideje megvalósítani régi álmukat, a saját lakáséttermet.

Azt is megtudjuk, hogy Erika másik szenvedélye a gasztronómia mellett a lakberendezés, ő álmodta meg az étterem és a szálláshely stílusát, és saját kezűleg újította fel és festette át a székeket és az asztalokat. A fehér bútoroknak drámai hátteret ad a feketére festett fal, a magas mennyezetről cseppet sem visszafogott csillárok lógnak, azon sem csodálkoznánk, ha az ajtón kilépve nem a Tapolcai-medence, hanem Toszkána dombjainak látványa fogadna.

A terv az, hogy a vendégtér közepére egyetlen (hosszú) asztal kerüljön (már megvan hozzá a farönk), ahová a maximális számú vendéget, 14 főt le tudnak ültetni.

„Mindenki bele van bújva a saját belső világába, a telefonjába, ez pedig egy jó lehetőség lesz arra, hogy ismeretségek, barátságok, akár üzleti kapcsolatok is kialakuljanak egy vacsoraasztal mellett”

– mondja Attila. Nyáron persze választhatnak majd a vendégek, hogy a belső térben szeretnének-e ülni, vagy a kertet és a dombokra néző panorámát választják majd.

A nagymama receptjétől a fekete kagylóig

A rövid étlapon három előétel, két leves, hat főétel és két desszert szerepel, az ételsort a vendégek szabadon állíthatják össze (a minimális rendelés három fogás). Ahogy a korábbi Pura Vida éttermekben, egy étkezés itt is felér egy mediterrán gasztronómiai utazással, az ételekbe pedig mindig kerül valamilyen meglepő íz, szín vagy textúra, ami új szintre emeli az élményt.

Erre tökéletes példa rögtön az első fogás, Madame Pompadour levese, vagyis egy ínyenc zellerkrémleves, amiben a zeller kapott egy kis füstöt, az ízeket pedig a conference körte teljesíti ki. Lazackaviárral és sült céklakockákkal tálalják.

A gambas pil pil (rákok fokhagymás-csilis olajban) az első Pura Vida megnyitása óta levehetetlen az étlapról. Rengeteg fokhagyma, spanyol füstölt fűszerpaprika, csili és koktélparadicsom is kerül bele.

A másik ikonikus fogás a feketekagyló-leves, ami miatt már a tapolcai étterembe is gasztrotúrák indultak. Rögtön az első falat egy tengerparti étterem teraszára teleportál minket.

A visszatérésről egy másik főétel gondoskodik: a bőrön sült lazac, amit céklás rizottó, kecskesajt és török mogyoró kísér.

A rosé kacsamell sem hétköznapi köretet kap: vérnarancsos karottapürével és mézes, bazsalikomos répákkal tálalják.

A sült túrógombócot házi baracklekvárral, aszalt barackkal, illetve édes tejföllel kapjuk. Az alap a nagymama receptje volt, meséli Erika, de ez a verzió olajban sül, karamellizált réteget kap, belül pedig mesésen lágy marad.

A borkínálat egyik része a környékbeli borászatokról szól, de nemzetközi borválaszték is van az étteremben, főleg olasz és francia tételekkel. Az alapszintű koktéllap a jövőben bővülni fog, és a későbbiekben borvacsorákat, tematikus esteket is szerveznek majd.

De mit keres egy kád a szoba közepén?

Aki nemcsak egy vacsorát szeretne itt elkölteni, hanem élvezné még egy kicsit a környék nyugalmát, három (teljesen külön bejáratú) szoba közül választhat. Gyerekeket nem fogadnak, itt minden a teljes kikapcsolódásról szól. 

A vintage hangulatú, egyedien berendezett szobák saját kis terasszal rendelkeznek. Az egykori szülői hálóból egy 35 négyzetméteres lakosztályt alakítottak ki, és itt egy lábas öntöttvas kád is helyet kapott. Nem a fürdőben (zuhanyzó is van a helyiségben), hanem a szoba közepén.

Ez a 37 négyzetméteres szoba Siena főterének hangulatát idézi meg a bontott-tégla-fallal.

A harmadik, legintimebb hangulatú szoba közvetlenül az erdőre néz.

A szállóvendégek pazar reggelivel kezdhetik a napot.

A Pura Vida Lakásétterem és a villa kicsit távolabb esik a Balatontól, de mindenképp megér egy kitérőt, akár egy finom, meghitt hangulatú vacsorára, akár egy kis elvonulásra vágyunk. Vagy egy kellemes fürdőre a szoba közepén.

Az étterem szerdától vasárnapig délután 5-től este 10-ig tart nyitva, előzetes bejelentkezés alapján fogadnak vendégeket. Az étterem és a szálláshely is egész évben nyitva tart, és kutyabarát.

ELÉRHETŐSÉG

Pura Vida Lakásétterem

8308 Zalahaláp, hrsz. 027/17.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék