Képzeljük el, hogy egy Szent György-hegyi birtokon vagyunk, belátható távolságban a Balatontól, kezünkben egy hűs fehérborral! Szőlőtőkék, madarak, hangulatos házak, faasztalok és egy hatalmas diófa vesz minket körül. Ami az akusztikát illeti: madárcsicsergés, gyereknevetés, pohárkoccanás és bizonyos időközönként egy-egy baráti üdvözlés töri meg a csendet. Bárki részt vehet ebben az idillben, a Szászi család otthonában, ahol a valóban verejtékes munka a kikapcsolódással, a természet szeretete a vendégek iránti elkötelezettséggel szervesen összekapcsolódik számukra.

“Persze, hogy Szigligeten szerettünk volna élni!” - mondja Szászi Endre, aki fiatalon annál jobbat el sem tudott képzelni, hogy egy szinte lakatlan szigeten alapítson családot. A fiatal házaspár egyik fele szigligeti volt, másik pedig tapolcai. Hamar kiderült azonban, hogy Szigligeten nem lehet megvalósítani teljes egészében a közös álmot. Egészen pontosabban azt, hogy egy helyen legyen a családi ház, a szőlő, illetve a gazdaság is. 1996-97-ben derült ki számukra, hogy a Szent György-hegy déli lankái egészen ideálisak lennének. 1999-ben épült meg az otthonuk és az első telepítés, eztán pedig rendesen felgyorsultak az események. A fiatal párnak volt szakmai tapasztalata a borokkal kapcsolatban, viszont elsősorban a palackozás, bor eladás terén. Ezért eleinte vásárolt bort palackoztak, illetve értékesítettek.

Szászi Endrét viszont épp olyan fából faragták, hogy egyre inkább nem elégedett meg ezzel a felállással, és szeretett volna a szőlőtől indulni, hogy minden lépésnél ott lehessen. “A hitelesség ott kezdődik, hogy saját szőlőből készítem el a boraimat” - vallja. Jelenleg tizennyolc hektáron gazdálkodnak a Szent György-hegyen, Szigligeten, a Keszthelyi-hegységben, illetve Csobánc mellett. Ez a “szétszórtság” egyébként, úgy tartja a mondás, azért is jó, mert ha jön a jégeső, nem veri szét az összes termést egyszerre. Apropó termés! Az 5-6000 hektoliter bort termelő Szászi Pincészet egy biogazdálkodás, ami azt jelenti, hogy csak az elengedhetetlenül szükséges kemikáliákat használják. A fürtök nem találkoznak atkaölő-, rovarölő-, gyomirtó-, illetve felszívódó gombaölő szerrel sem.

Egy szőlőlé üzem is helyet kapott a birtokon, ahol ősztől már biztosan vásárolhatunk alkoholmentes nedűket is. Az üzem teraszán egészen sokan le tudnak ülni egy-egy ebéddel, vacsorával összekötött borkóstolóra, ahol saját borokat mutatnak be, a termékskála viszont így is különösen széles: száraz fehér, gyöngyöző, rosé, illetve vörösborok is találhatók a palettán.

Ami az ételeket illeti, már egy jó ideje túlmentek az egyébként nagy népszerűségnek örvendő mangalicazsíros kenyéren. Ha előre bejelentkezünk, falusi vendégasztallal várnak itt minket, amire sült pisztráng, különféle húsok, híres balatoni fogások és szezonálisan gyümölcsök is kerülhetnek. Szászi Endre felesége egyébként nem csak a jogi paragrafusok és az agrár szakkifejezések erdejében, hanem a konyhában is jeleskedik, így tényleg nincs olyan terület, ahol ne lenne nyoma a családi kézjegynek. A gyerekeket is igyekeznek abba az irányba terelgetni, hogy ne csak szeressék és élvezzék a csodás életteret, hanem egykor ők is teljes erőbedobással dolgozzanak majd a fenntartás, illetve a fejlesztés érdekében. A most tizennyolc éves “Endike” már remek borkóstolókat tart, és lázasan készül a Corvinus Egyetem kertészmérnöki szakára.
A két vendégházban összesen tíz vendég tud kényelmesen megszállni, és ezek az épületek is abszolút beleillenek mind a természeti, mind pedig az épített környezetbe. Stílusuk, formájuk, anyaghasználatuk is a régi típusú házakra hajaz.

Szászi Pincészet folyamatos fejlesztésére a vendégek visszajelzései mellett két tendencia is jó okot ad. Szászi Endre szerint cél az, hogy a Balaton ne csak 5, hanem akár 50 km-es sávban is érdekes turisztikai attrakció legyen. Ehhez pedig az is kell, hogy különböző apró pontokat lehessen összekötni egy-egy biciklivel, autóval, esetleg akár gyalog megtett körút során. Egy reggeli itt, egy ebéd ott, egy vacsora pedig a parton. Ugyanakkor az embereket egyre inkább vonzza az urbanizációtól távol eső területek varázsa, a termelői folyamatok, a részletek megismerése. Elég Olaszországig menni, hogy sikeres példákat lássunk ennek a típusú turizmusnak a kiteljesedésére. “Nagy gondolatokkal érdemes itt dolgozni.” - mondta Szászi Endre, aki többek közt Makk Károly filmrendezőtől is folyamatos dicséretben részesül.

“Aki borral foglalkozik, ismertté és követendő példává tud válni” - tette hozzá a borász. A jövőre nézve, interaktív, bakancsos kóstolókat is terveznek, annak érdekében, hogy a Trattoria Pomo D’Oro, a Mák Bistro, a Larus Étterem, a Csalogány 26, a DiVino, vagy épp a Kadarka Bár polcain található Szászi borokat autentikus közegben ismerhessék meg az érdeklődők!