Amikor a tehetséget osztogatták, Zakar Kata többször állt sorba. Ő volt az a nő, aki kivárta a styling-, a gasztro- és a lakberendezési tehetséget, majd beült egy nagy autóba és eltűnt a kővágóörsi kanyarban. Néhány évvel később megnyílt a Kővirág és mindezt a tehetséget, színeket, ízeket, amit ott kapott, beleálmodta a Káli-medence egyik régi vendéglőjébe.

Eladó a Kővirág, nem tudsz valakit?

Miután végigkóstoltuk az ételeket, nehéz elhinni, hogy Kata és a férje, Gyuri eredetileg nem is akartak éttermet. Törzsvendégei voltak a régi Kővirágnak, aztán a vendéglő szép lassan bezárt és ők sem itt vacsoráztak többé. Később egy ismerősüknek már eladó étteremként mutatták meg a helyet, de ő sem akarta megvenni. Aztán egymásra néztek és azt gondolták: miért ne csináljuk inkább mi? Mostanra idetartoznak, és azt vallják, ez az étterem egy nagyon jó alibi arra, hogy itt lehessen élni. Nos, ha mindenki ilyen színvonalon űzné a kifogásait, elég klassz lenne a bolygó.

Őszintén zseniális

Nem először járunk a Kővirágban, de még sosem ettük kétszer ugyanazt. Ez a változatosság abból ered, hogy Kata gyakorlatilag három naponta újraálmodja az étlapot. A konyha kreatív és köntörfalak nélküli, a vidék ízei úgy jelennek meg a tányérokon, ahogy igazán kevés helyen. Ez kockázatos, benne van a hibázás lehetősége, de sokkal őszintébb – vallja Kata. Már rég nem olvas szakácskönyveket, nem néz trendi blogokat, csak az ötleteire és a megérzéseire hagyatkozik. Szinte hihetetlen, de nem tud mellényúlni. A kreativitás mellé erős hátország is társul, hogy az asztalra rakhassa az álmait: a minőségi alapanyagok nagy része Járosi Lívia kertjéből kerül ide. A két nő remek bűntársnak párosnak bizonyul: ha Kata mangoldot óhajt, Lívia gyorsan elhinti a magokat, és hamarosan már a Kővirágban kerül a tányérra.

Gyuriék az étterem, a panzió és a vendéglő mellett három gyönyörű gyereket is nevelnek: talán innen a tapasztalat, hogy nem elég, ha őszinte és zseniális a tökfőzelék, szépnek is kell lennie ahhoz, hogy gyorsan elfogyjon. Itt nem szabad meglepődni, ha találunk egy szép és finom virágot a tányéron.

A nagybetűs Étel

Az ételekben igazán benne van a wow-faktor, és mindenkinek ajánljuk, hogy a bakancslistájára írja fel: egyszer az életben tényleg végigkóstolni a Kővirág étlapját”. Az előételek közül a sörtésztában sült zsályát próbáljuk: roppan, friss és balzsamecettel fogyasztva kitűnő kezdet.

A lágy sóskakrém leves mellett meg kell említenünk a vadragu levest: tesztelőink egyike azóta is ezzel a citromos-illatos ízzel álmodik.

A konfitált kacsa aszalt gyümölcsös rizzsel és pikáns mogyorós szósszal olyan, mintha megpörgetnének minket a térképen, és Indonéz folyóvá változna a Balaton. A húsmentes ételek közül mi a tökös-hagymás-juhtúrós galuskát teszteltük, ütős volt.

Eszterek hagyatéka

Az elvarázsolt kertből a desszertre már az étterem belső terébe ülünk be, amit régi Balaton-felvidéki tárgyak és a pesti papírgyáros Karcsi papírgömbjei tesznek hangulatossá. A Kővirág feelinghez azért hozzátartozik a pincérek humora is, sejtésünk szerint szókincsüket a Káli Fröccs Zrt támogatta, így akkor sem tudunk haragudni senkire, amikor kicsit várni kell az ételre. Nehéz igazán lelkes munkaerőt találni a környéken, de Katáéknál dolgozik két nagyon szép Eszter – ők is tehetnek arról, hogy az evőeszközök fényesek, a vendégek mosolygósak és a pincérek sohasem szomjasak.

A hely varázsa így teljes, de azért a százas listákon és gourmet válogatásokon edződött vendégek boldogságához az is kell, hogy Kata az este megfelelő pillanatában eltűnjön a konyhában és mindenkit átlendítsen a holtponton. A vacsora zárásaként kínált mandulás madártej és az illatos joghurtos-mentás eper és egyben a vacsora után azt gondoljuk, a beugrás elég jól sikerült - az élet pedig szép.

Kővirág kert

Amikor lassan kifelé sétálunk az étterem hangulatos kertjéből, a lábunk alatt ropog a kavics, Gyuri pedig meghív minket a káptalantóti Liliomkert piachoz egy reggeli kávéra. Azért vannak itt, hogy megmutassák: reggel is működik a Kővirág. Olyan helyet választottak, ami a piac szíve, de mégis nyugalom és intimitás van benne. Kicsi asztalok, még kisebb rózsaszín virág, ami a hatalmas, tejszínhabbal kínált finom sütivel, valamint a forró kávéval kombinálva elég jó indítás a naphoz. 

A nő sokszor