Kékkút aprócska településén található a Keszthelyi házaspár mesébe illő portája, ahol a levendulán kívül romantikus tornác, kényelmes sátorhelyek és kedves boci vár nagy szeretettel, meg egy csomó friss, házi finomsággal. Lehet itt gyors látogatás keretében a szörpraktárakat feltölteni, levendulaföldeket bejárni, de sajt- és vajkészítésre is van lehetőség.

Az ízletes házi szörpöket, lekvárokat, zseléket és tejtermékeket előállító és árusító Levendula Portát a Káli-medence észak-nyugati részén, Kékkút mediterrán jellegű, picinyke településén találod meg a falu egyetlen utcájában, a Fő utcában.

Salföld, Káptalantóti, Kővágóörs és Mindszentkálla veszik körül a ma kb. 80 lakost számláló aprócska falut.

Keszthelyi Eníd és férje, Tibor négy éve döntöttek úgy, hogy egész évre a kis faluba költöznek, ahol a saját termesztésű alapanyagokból ők maguk készítik el a házi finomságokat. A levendulaszörp kellően intenzív íze tényleg olyan, mintha frissen szedett folyékony levendulát kortyolgatna az ember.

Eníd a dunsztolási eljárás mellett citromot és citromsavat használ a feldolgozás során. Nem tudjuk, hogy ettől lesz-e ilyen finom a szörp, amit csinál, vagy a Káli-medence titkos hozzávalói kellenek ennyire, de sajnos a szörp titkos receptjét nem sikerült megszereznünk, így be kell érnünk magával a végtermékkel.

Eníd és Tibor jelenleg több, mint 2000 tő eredeti tihanyi levendulával gazdálkodnak, de a zöld dió, a rozmaring, a rózsa, a ribizli, a gyömbér, a menta, sőt, még a fenyőrügy is megtalálható a kertjükben.

Minden saját termesztésű és mindent saját kezűleg készítenek el. Így mindig az adott évszaknak megfelelő termést dolgozzák fel, még frissen - egyenesen a földekről.

A különféle szörpökön, lekvárokon és zseléken kívül sajtokat, joghurtot és házi tejet is készítenek. Tibor dolgozik egészen friss, egy hetes sajtokkal is, de van keményebb, érleltebb sajtjuk, illetve grill sajtjuk is. Erre a ház alatt található kis konyhában adott a lehetőség, mert csak itt megfelelő a hőmérséklet hozzá.

Az ínycsiklandó finomságok készítésébe testközelből is belepillanthatsz, például a "Csináld magad sajt" vagy a "Porta Java a vaja" program keretében, de ha kevésbé vagy házias, akkor a "Levendula séta" lesz a nyerő, ahol az ültetvények bejárásán kívül a termékkóstoló is benne van az árban.

Ha nehezen szakadnál el az igazán családias portától és annak környékétől, akár tábort is verhetsz a ház és a pajta környékén kijelölt sátorhelyek egyikén.

Innen már csak egy rövid gyalogtúra vagy tekerés például a Kornyi-tó, de a környék legújabb és egyben legmenőbb kocsmája, a Káli-Kapocs sincs messze, főleg, ha a település mögül induló földutat választod.