Mitől lesz egy büfé jó? Valószínűleg az olajos lángostól, a savanyúsággal telepakolt hamburger + sör kombinációtól és a konyhaszag is már szinte elvárt egy ilyen vendéglátóipari egység esetében. A 2004-ben nyitott balatonfüredi Üvegtigris Büfé magasan üti ezt a mércét: a hely előtt egész nap kígyózó sorok várják, hogy hozzájussanak a kellemesen egészségtelen napi betevőkhöz, bár filmbeli névadójával ellentétben itt minden frissen készül. Mi sem tudtunk ellenállni.

Az Üvegtigris viszonylag egyszerűen összefoglalható: lángos, hamburger, hekk, strand közeli lokáció és pénztárcabarát árak. Erre érzett rá remekül a helyet üzemeltető család, amelynek tagjai 2004 óta időt és energiát nem sajnálva működtetik a legendás balatonfüredi büfét.

A vállalkozás kezdetben csak a lángosról szólt, aztán jöttek a halak, majd pedig a többi kellemesen egészségtelen strandkaja, ami miatt minden nap hosszú, kígyózó sorokban könyöklik egymást a strandolni érkező vagy a strandról távozó emberek. Persze akadnak olyanok is, akik direkt ide jönnek ebédelni, bár tény, hogy ezért nem vesznek fel inget, sőt gyakran még pólót sem, csak egy fürdőruhát. Az asztalokhoz természetesen vizes ruhában is le lehet ülni.

A hely varázsát elsősorban a kopottsága határozza meg, amely a nyári melegben terjengő konyhaszaggal csak eszkalálódik, és az esetek többségében kedvet csinál egy hamburgerhez (550 Ft), egy keszeghez (390 Ft/ 10 dkg), hot doghoz (500 Ft), palacsintához (160 Ft/ db), vagy lángoshoz (sima - 400 Ft). A halak esetében egyébként ki lehet választani előre, hogy az ember melyiket szeretné sült formában a tányérján látni, de más ételek esetében is van lehetőség arra, hogy hangot adjunk az egyéni igényeknek.

A strandkaja jelleg ellenére minden frissen készül (ami filmbeli névadójával ellentétben) friss alapanyagokból, ami miatt általában várni kell kicsit az ételekre.

A hely eljutott addig a pontig, hogy már nincs nagyon hová fejlődnie: a rendszer az étlappal együtt hatékonyan működik, de ezzel együtt jövőbeli tervekből sincs hiány. Előbb-utóbb nagyon szeretnének különböző fesztiválokra is kitelepülni, ennek bemelegítése volt Budapesten a Bazilika előtti adventi vásár, ahol szintén nagy népszerűségre tettek szert. A Balatonon októberig találkozhatunk az Üvegtigrissel, utána elkezdi a téli álmát.