A híres Bergmann-féle francia krémes még ma is a nagyapa módszerével készül. Három generáció távlatából tetemes mennyiségű süteményrecept halmozódott fel a családi recaptkönyvben. Gellért rolád, Morgan Kapitány tortája, mimóza és ír kávétorta, ezek a füredi vendégek kedvencei. A balatonfüredi Bergmann-cukrászdákba az emberek többsége a régi, jól megszokott ízekért tér be.

Megemlékeztünk már a nagyszerű füredi cukrászdákról egyszer, de a Bergmannok gazdag története miatt nem volt kérdés, hogy egyszer vissza kell még térnünk hozzájuk. A második világháború kitörésének évében, 1939-ben nyitotta meg első győri cukrászdáját Bergmann Imre. Üzlete a háborús éveket is túlélte, majd a cukrászmesterséget két fia is kitanulta. Egyikük a győri üzletet vitte tovább, másikuk pedig először a füredi Marina Szálló cukrászvezetője lett, majd 1989-ben megnyitotta Balatonfüred első Bergmann Cukrászdáját. 1999 óta a család Füredre származott ága már két saját üzletben árulja finomabbnál finomabb süteményeit.

Aki igazi, polgári hangulatú helyre vágyik, annak a Zsigmond utcai, régi, patinás bútorokkal berendezett üzletbe érdemes ellátogatnia. A Petőfi Sándor utcai üzlet a kisebb helyiség, viszont a Zsigmond utcai üzletnél nagyobb terasza van.

A Bergmann Cukrászda legismertebb specialitása kétségtelenül a francia krémes, ami ropogós, vajas tésztalapokból készül, tojásos vaníliakrémmel és tejszínhabbal töltve, a tetején karamell-fondant-nal áthúzva.

A vendégek egyik nagy kedvence a mimóza torta, aminek a belsejében eperöntettel meglocsolt piskótalapok és főzött vanília krém van. Olaszországban egyébként tavaszköszöntő ünnepek alkalmával készítik ezt a süteményt.

Előfordult, hogy a véletlen is rásegített egy-egy sütemény kitalálására. Morgan Kapitány tortája például egy áramszünet miatt csak félig sült piskóta és a rum románcából született. A félkész süteményt nem akarták kidobni, ezért a cukrászok a hírhedt jamaicai kalózkapitányról elnevezett italba áztatták a piskótát, majd csokoládéval locsolták meg, a piskóták közé pedig tejszínes vanília kém került.

A sűrű főzött párizsi csokoládékrémből, meggylében áztatott piskótából, grillázs darabokból és rumos meggyből álló Gellért rolád készítését Bergmann Ernő még gyakornok éveiben sajátította el a Gellért szállóban.

Az újdonságokat először családi körben kísérletezik ki és a hozzáértő családtagok rábólintása után mehetnek a sütemények az üvegpultba. Az idei nyár slágere a máktorta citromos krémmel és erdei gyümölcssziruppal a tetején, a tejszínes levendula-mandula torta és a cherry karamell szelet. Utóbbi már tényleg tömör gyönyör, hiszen linzer tortaalap, csokoládés piskóta, meggytöltelék és tejszínes karamellkrém alkotja.