Ízletes és tápláló ebéd - sütés nélkül. A Balaton első nyers vegán helye bátor névválasztással és szigorúan állati eredetű hozzávalókat nélkülöző hozzáállással vár mindenkit. És itt a mindenki tényleg nem csak valamilyen ezer éve lejárt szavatosságú reklámszöveg: Az élet étterme amellett, hogy a cukorbetegek, glutén- vagy laktózérzékenyek Mekkája lesz, szeretne a húspusztítók étkezésébe is beszivárogni. Legalább egy süti erejéig.

Az élet étterme siófoki üzlete júliusban nyílt a város központjában, a Víztoronytól mindössze 2 perces sétára található a Fő téren. Jó idő esetén, a torony látványában az étterem előtt megterített asztaloknál ülve is gyönyörködhetsz, miközben a nyers vegán finomságokat falatozod, vagy kortyolgatod – a különféle turmixok és magtejek ugyanis legalább olyan fontos részei a kínálatnak, mint a főételek, vagy éppen a rendkívül ízletes sütemények.

A Közép-Európában is egyedinek számító első nyers vegán étterem két éve nyílt Budapesten, az V. kerületben, tavalytól pedig már Budán is lehet a friss zöldségekből és gyümölcsökből, valamint magvakból, főzés vagy párolás nélkül készült finomságokat enni. Vidéken eddig csak Szombathelyen és Szegeden lehetett lakmározni a hagyományos ételek ízlésvilágára hajazó, de állati eredetű hozzávalóktól mentes, teljesen nyersen elkészített fogásokat. A siófoki nyers vegán étterem megnyitásával igencsak hiánypótló, egyben pedig igen bátor húzást hajtottak végre az étterem tulajdonosai, Erika és János.

Az élet étterme siófoki üzlete franchise-szerű hely, de itt nem a különféle gyorséttermek franchise-rendszereire kell gondolni. A név és az elv, illetve jó pár recept közös a többi étteremmel, de Erika és János a saját, illetve a vendégek ízlésére alakítja mind a kínálatot, mind pedig a hely kinézetét. Sok barátjuk kételkedett abban, hogy a picit félreesőnek mondható helyet befogadják majd a helyiek.

A napi ebédmenüt még csak kevesen fogyasztják itt rendszeresen, visszajáró vendégből azért mégis akad jó pár. Erika elmondása szerint eddig a süteményekkel tudta leginkább becsalogatni a vegán, sőt nyers vegán étrendet nem ismerő, az újdonságokra kevésbé nyitott közönséget, de terveznek ebédkiszállítást is.

A főételekről könnyen megállapítható, hogy nyersek, ugyanez a sütikről nem mondható el. Szerintünk bárkit átvernek a tojást és lisztet mellőző, aszalt gyümölcs alappal kreált édességek, amelyeknek a csokis változatai (például a dupla csokis tortaszelet, vagy a chilis brownie) a teljesen elvetemült édesség rajongókat is kielégítik. Ráadásul mindezt cukor-, glutén- és laktózmentesen, így a különféle ételallergiával küszködőknek is szabad a pálya, sőt! A nyers elkészítésnek köszönhetően a hozzávalók 100%-ban megtartják a vitamin- és tápanyagtartalmukat, így a vegán sütizés valójában egy nagyon is javasolt bűnözés.

Mind a főételek (1200 forint), mind pedig a sütik (apróbb sütemények 150-200 forint között, torták 5-600 forint körül) kínálata naponta változik, így fix étlap a többi Az élet étterméhez hasonlóan itt sincs. Kevésbé bátraknak a sütin kívül a minden nap frissen készülő fél adagos főétel (700 forint) kínálhat jó opciót, ami a sütivel vagy Gundel palacsintával (2 darab 600 forint) együtt már egy fullos ebédnek is megfelelhet a sokszor előforduló túlzott telítettség-érzés nélkül.

Az általában lenmagkenyérrel tálalt főételek mindig a szezonnak megfelelő alapanyagokból készülnek, most például a sütőtök lesz a középpontban, amiből levest, vagy éppen bolognait is ehetünk. Igen, bolognait. A szósz ugyanis nem tartalmaz húst, csak paradicsomot, zöldségeket és fűszereket; a tésztát pedig a nyersen legyalult cukkini, vagy sütőtök helyettesíti. Hasonló szellemben készül a többi, hagyományos elnevezést megtartó étel is, mint például a székelykáposzta, vagy a hamburger.

Italfronton a mandula- és kókusztej talán közismertebb, de nálunk mégis a magtejek vitték a prímet: érdemes a dió- vagy máktejet megkóstolni. Erika készít házi gyömbérszörpöt is, de az amúgy is melegítő hatású gyömbérből kapható tea is, ami az őszi-téli időszak egyik kedvelt immunerősítője.

Erika az egészséges, illetve könnyű, húsmentes ételek fogyasztásától jutott el egy saját, nyers vegán étterem megnyitásáig. Azt vallja, hogy ha valaki csak heti pár alkalommal fogyaszt nyers vegán ételt, illetve beépíti az ezzel kapcsolatos elveket és alapanyagokat az életébe, azzal már nagy lépést tett az egészsége érdekében. Ehhez Erika tanácsain kívül az üzletben megvásárolható könyvek is nyújthatnak segítséget.

Az ‘ízetlen’, vagy ‘fűrészpor ízű’ jelző a siófoki Élet Éttermében egyáltalán nem állja meg a helyét, sőt az sem, hogy ilyen ételekkel nem lakhatunk jól. A napi csokidózist pedig itt is megkaptuk - adalékanyag- és tartósítószermentes változatban.