Bármikor megiható borok, komolytalan külső, komoly tartalom. A paloznaki Homola Pincészet kilép a félhomályból a 100% borcsaláddal. Május 7-én Budapesten indul a Homola-nyár, aminek a slágere a 100% Balaton bor lehet.

A balatoni borokban az az izgalmas, hogy a bejáratott nevek mellett évről-évre új versenyzők italaival lehet megismerkedni. A paloznaki Homola Pincészet pár éve kezdte – írtunk is már róluk – de idén lépnek egy újabb nagyot 100% sorozatukkal, melynek boraival mostantól egyre több helyen találkozhatsz.
A 100% borokat „mindennapi boroknak” szánták Homoláék. Olyannak, amit bármikor szívesen kiveszel a hűtőből, vagy kikérsz egy szórakozóhelyen. A sorozat kitalálói, Homola Szabolcs tulajdonos és Tokajból leigazolt borásza, Homonna Attila minden bizonnyal azokra gondoltak, akik minőségi bort innának, ha éppen megkívánnak egy pohárral, ünnepélyes körítés és borlovagi palást nélkül.

A 100% borok címkében is a lehető legmesszebb távolodnak az arany betűs ünnepélyességtől. A skiccelt komolytalansággal viszont éles ellentétben áll a 100% név, ami Homola-Homonna páros elszántságát hivatott kifejezni, nem csak minőségben, de a „balatoni életérzés” átadásában is.
A 100% borok reduktív tartályaiba „minden került”, ami balatoni. Külön tétele van a két legbalatonibb bornak, a rizlingnek és a szürkebarátnak. Van egy vörös, a csopaki lejtők kékszőlőiből, van egy habzó rozé, a zászlóshajó pedig a 100% Balaton. Ebbe olaszrizling, tramini, pinot blanc és szürkebarát került.

A balatonfüredi Kredenc Borbisztrót vezető Dobai András szerint a 100% Balaton sláger-gyanús. Erre szerintünk is megvan az esélye, mivel olyan, mint mikor egy komolyabb együttes nyári slágert ír: könnyed, de nem gagyi. Kerekre és puhára csiszolták, de mégsem lett karakter nélküli. Nem marnak a savai, a tramini (és a maradékcukor) pedig kellemes, de nem tolakodó édességgel dobja fel az összhatást. Emiatt gyaníthatóan azoknak a torkán is le fog csúszni, akik tartózkodnak a „fickós" savaktól és fás-kesernyés ízektől.
A 100% borokat a balatonszemesi Kistücsökben, az említett Kredenc borbisztróban és ezeken kívül egyre több helyen be lehet szerezni. Az ünnepélyes bemutató viszont bárki előtt nyitva áll május 7-én mindkét budapesti Divino borbárban.
A 100% Balaton bulin ingyen lehet megkóstolni a 100% Balatont, Másrészt aki eljön, nyerhet egy romantikus hétvégét Baricska csárdás lakomával és vitorlázással. Két nap múlva, május 9-én a Kredencben is meg lehet ünnepelni a 100% borokat a Csopak Demizson Allstars jazzistáival.