Nehéz eldönteni, hogy a Villa Sandahl borászat történetében melyik a legérdekesebb szál. A svéd tulajdonosok badacsonyi álma, a makrobiológius bor iránt érzett szenvedélye vagy éppen az, ahogyan a csodásan rendben tartott birtokon termő szőlőből nyert borok milyen messzire repítik Badacsony hírét? Nem kell választani, hiszen valószínűleg ezen dolgok összejátszása hozza meg a Sandahl borok ízes sikerét is.

Van recept?

Van bizony. Pontosabban van egy nagyon jól járható út, amelyet a tulajdonos svéd testvérpár magáénak tudhat badacsonyi borászatuk kapcsán. Fabien Stirn tehetséges elzászi borász receptjével, racionális hozzáállással, a kívülállók éles szemével, és mindennek látszólag ellentmondó szenvedéllyel vágtak bele 2004-ben a Villa Sandahl megalkotásához. Bakó Ambrust borászt kérték meg, hogy segítsen nekik sok mindenben, aki kitűnő választásnak bizonyult. Egyébként évekig a traktoros volt az egyetlen alkalmazottjuk, ma már egy sincs, vállalkozási szerződést kötnek mindenkivel.

2011-től 2013 tavaszáig a szőlő-, némi borászati és a marketing munkán kívül mindent Ambrus csinált. Nagyjából a kisbabája születésének idejével esik egybe az, hogy a minőségre vonatkozó konceptuális alapköveket lefektették, így már kevesebb a Villa Sandahl-hoz kötődő napi munkája. Persze a szava még mindig rengeteget számít, az esetek jelentős részében hallgat rá Christer Sandahl. Ambrus egyébként viccesen “távborászként”, kivételes tisztelettel emlegeti Sandahl urat, és érződik az is, hogy nagyon jó a viszonyuk. A távolodásnak csupán annyi az oka, hogy szerette volna, ha saját borára is több idő marad. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen 2013-ban nem csak a Villa Sandahl, hanem Ambrus is minden korábbihoz képest több bort készített.

Dűlő romantika

Annak rendje és módja szerint persze megoszlanak a vélemények a svéd vállalkozással kapcsolatban, hol a Badacsony külföldiek általi leigázását, hol a minőségi fehérborok árszínvonalát kidomborítva. Amit senki nem von kétségbe, az az, ahogyan a terület, a szőlő, a birtokhoz tartozó épületek karban vannak tartva. Messziről a díjak mesélnek, a gyakran a szőlőtőkék közé is merészkedő borkóstolókon viszont magukért beszélnek a borok. Tizenkét tételt lehet kapni egy-egy ilyen program alkalmával mindössze háromezer forintos vásárlási kötelezettséggel. (A legolcsóbb palack viszont 4500 forint, úgyhogy inkább ennyivel érdemes számolni.)