Pár hete arra lettünk figyelmesek, hogy a Facebookon vadul növekszik a rajongótábora egy új romkocsmának. Menő logó, napfényes terasz a coverfotón, de valahogy nem ismerős a környék. Legnagyobb meglepetésünkre, a Káli-Kapocs nem a fővárosban várja vendégeit, hanem Mindszentkállán, a Balaton-felvidéken. Bekukkantottunk egy sportfröccsre.

A régi, lepukkant, dohányszagú kocsmákat senkinek sem kell bemutatni: minden településen van belőlük. De szinte elképzelhetetlen, hogy miből élnek meg, hiszen a törzsvendégek hitelből finanszírozzák maguknak a feketét és a kisüstit. A Káli-Kapocs ötlete két budapesti barát fejéből pattant ki; 10 éve van házuk Mindszentkállán, ahol a gyönyörű táj, a harapható levegő, a kedves lakók adottak, de egy jó kávéért például sok kilométert kellett biciklizni vagy autózni. Hiányzott a térségből egy olyan hely, ahol nem 3in1 kávét adtak, vagy éppen nem volt a csillagok fölé pozicionálva. Egy barátságos, otthonos, megfizethető árakon mozgó klub, kocsma, közösségi tér, ahol a helyiek ugyan úgy fröccsözhetnek, mint a nyaralók, turisták, áthaladó biciklisták. Ezért a Kapocs elnevezés.

A pünkösdi hétvégén sok-sok előkészület után megnyitották a felújított, igazán stílusosra sikerült egységet, ahol barátok és helyiek együtt mulattak, egészen addig, míg az italkészlet teljesen meg nem csappant. Így, előszezonban ez kész csoda, de Balázs és Miklós is örömmel nyugtázta: lesz létjogosultsága a mindszentkállai romkocsmának.

Miért hívjuk annak, mikor alapvetően Budapestről indult a divathullám? Az enteriőr abszolút ezt tükrözi: felújított bútorok, restaurált cégérek, antikolt fafelületek, egy üzemképes! kismotor a falon, szódásszifonok, színes székek teszik vidámmá a helyszínt. A pultban Panni, a budapesti Castro Bistróból Balatonra csábított hölgy szakértelemmel és türelemmel készíti a finomabbnál finomabb házi szörpöket, szakszerűen kevert fröccsöket, a térség legfinomabb kávéját.

Igazi biciklis- és motorosbarát hely a Káli-Kapocs, sőt a szezonra a hátsó kertben sátorhelyekkel is készülnek. Miért ne lehetne egy fárasztó, forró biciklis nap után náluk lazítani este, majd megszállni az udvarban, reggel a diófa alatt elfogyasztva az ébresztő italt? Szuper ötlet, ahogy az is, hogy kisebb akusztikus koncerteket rendezzenek a Kapocs előtti teraszos részen. Az első ilyen koncertet június 20.-án, 21:00 órától tartják és az Intim Torna Illegál csinál rendhagyó bulit a helyieknek, a korai Kapocs rajongóinak és a párhuzamosan futó Káli Buli látogatóinak.