Mit keres egy borászatban moziterem, tapas bár és főleg a versenytársak borai? Hol isszák a boraikat, ha Magyarországon nem ismertek? A kéthelyi Ax&Ax borászatban mindent máshogy csinálnak, mint azt megszokhattad. Kivéve talán a borokat.

Az "amiről nem tudunk, az nem létezik" elv eleven cáfolata a Balaton déli partjától 10 percnyire, Kéthely határában áll, a főút mellett. Az Ax&Ax borászatról a szakmán kívül szinte semmit nem lehetett hallani idáig Magyarországon, pedig nagyon is itt áll.

Az osztrák tulajdonú borászat eddig nem nagyon mutatkozott Magyarországon, miközben az itt palackozott boraikat Ausztriában, Svájcban, Németországban vásárolták, Bécsben érmet nyertek a nemzetközi borversenyen. Most a magyarok felé is fordulnak.

A bor pedig 100% magyar, a környékbeli szőlőkből készül. A kéthelyi birtokközpont azonban messze nem csak a borról szól.

legközelebbi running tapas bárért valószínűleg Bécsig kellene autózni. Helyette azonban onnan érkeznek ide az osztrák üzletemberek, míg a sonka Spanyolországból, a sütemények pedig Marcaliból. A hely viszont nem egy zárt luxusgettó: ide bármikor bárki betérhet, akár csak egy kávéra.

A borászat moziterme. A konferencia-termekkel együtt bármilyen rendezvény elfér ide, még ha semmi köze sincs a borhoz.

Black box terem exkluzív partik megtartásához. Fényfestett kockákon kortyolhatod a borászat merlot-jait.

Bormúzeum, dugózógép, aromabár. Közelebb kerülhetsz a borászkodáshoz, mintha csak az ablakon át néznéd a szomszédos feldolgozóterem acéltartályait.

Magyar tölgyfahordókban érlelődnek a vörösborok. A barrikhordókkal szemben egyből a konferenciaterem ajtaja nyílik. A borászkodás térben is összekapcsolódik a konferenciázástól a kultúráig mindennel.

A burgenlandi Achs család magyar felmenőkkel is rendelkezik. Nem véletlenül jöttek a Balaton déli partjára bort készíteni.

A borkatedrálisnak nevezett kóstolótermet nem csak borkóstolásra, de esküvőkre, kiállításokra is építették.

A borászathoz szabadtéri színpad is tartozik, folyamatos műsorral, az operettől a jazzig.

A legolcsóbb Ax&Ax borokat 1400 forintért megkaphatod, a felső határ ennek a százszorosa. A K11 nevű csúcsbor palackjáért 142 ezer forintot kell kicsengetni. Nem kevésbé meglepő húzás, hogy a borászat üzletében azonban hamarosan más magyar borászok borait is árulni fogják.