Homola Szabolcs, a Paloznaki Bor-és Jazzpiknik megálmodója nem szeret semmit sem félgőzzel csinálni: idén már a De Phazz-t és a Mezzofortét látja vendégül a Balaton egyik legszebb falujában. A borász esküszik a helyi alapanyagokra és egy halk, de annál maradandóbb kulturális és gasztroforradalmat szeretne elindítani Füred árnyékában.

WLB: Idén rendezitek meg immár harmadik alkalommal a Paloznaki Jazz és Bor Pikniket. Honnan nőtte ki magát a rendezvény, mi volt az alapötletetek?

Homola Szabolcs: Klasszikus történet: iszogattunk a Homola Pincészet vinotékájában, a Paloznaki Tájház udvarán - amely talán a Balaton egyik legszebb tájház udvara - és minden rendben volt, ám egy dolog hiányzott: a zene. Ekkor összenéztünk, hogy vajon mi lehetne az ideális műfaj, és ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha szerveznénk ide egy hangulatos kis jazz-eseményt? Ezt a gondolatot fejlesztettük aztán tovább, hívjuk pikniknek! Megkérdeztük a Polgármesteri Hivatalban, hogy mit szólnak hozzá, akik ugyan az elején furán néztek, de támogattak minket mindenben, ingyenesen biztosították a helyszínt és adtak színpadot. Nekem már az elején nagyon fontos volt, hogy legyen egy jótékonysági vonala az egésznek, a Snétberger Tehetség Központ itt van Felsőörsön, ráadásul a 40. születésnapon a Snétberger Feri játszott. Összekötöttük a kellemest a hasznossal, és őket is megkerestük, így az első évben a tehetségközpont diákjai játszottak és Váci Eszter kvartettje. A pikniket lokálisan hirdettük csak meg, mégis eljött rá 4-500 ember, és iszonyú jó hangulat volt. Napközben gyerekprogramokkal készültünk és meghívtunk fényfestőket is: így napközben a gyerekek festegettek, amit este kivetítettek a házak falára. Egész Paloznak úgy nézett ki, mint egy meseváros.

WLB: Rögtön tudtátok, hogy lesz folytatás?

Homola Szabolcs: Aki ismer, az tudja, hogy nem szeretek semmit félgőzzel csinálni, és mivel mindenki nagyon jól érezte magát, rögtön elkezdtem gondolkozni, hogyan lehetne továbbfejleszteni az eseményt. Tavaly így már kétnapos pikniket szerveztünk a tájház színpadán, pénteken Snétberger Ferenc játszott, szombaton pedig a Judie Jay kvartett és Fábián Juli a Zoohackerrel. Az első napon szintén Snétberger-diákok játszottak, és ismét támogattuk a Tehetség Központot is. A tavalyi sikert jól mutatja, hogy a szombati napon már ezren voltak, így rögtön tovább gondolkoztunk: így idén már két színpad, két helyszín, és tizenöt koncert lesz két nemzetközi fellépővel. Személy szerint azt gondolom, hogy a hazai jazzélet legjava fog Paloznakon játszani a Mezzoforte és a De Phazz mellett a BinJip-től a Peet Projecten át Tompos Kátyáig a Smárton trióig és Mrs Columbóig.

WLB: Miben más a Jazzpiknik, mint egy hasonló léptékű átlagos balatoni esemény?

Homola Szabolcs: Ez nem egy tömegfesztivál. Abban különleges, hogy a résztvevők nem úgy érzik magukat, mintha egy fesztiválon lennének. Az ember egy borospohárral a kezében sétálgat, miközben jó zenét hallgat. Nagyon próbálunk gondosan odafigyelni arra is, hogy a klasszikus fesztivál-étkeztetéstől eltérően kimondottan minőségi ételekkel készüljünk, helyi alapanyagokat felhasználva. Igazi piknikhangulatot szeretnénk teremteni, idén gyékényeket, piknikkosarakat is osztunk majd a nagyszínpadnál, amely domboldalon helyezkedik majd el Paloznak és Lovas között, néhány száz méterre a tájház udvarától. Az idei nagy meglepetés, hogy felépítünk egy kis díszlet-falucskát a faluban – nem árulom el, hogyan.

WLB: Milyen gasztronómiai különlegességekkel készültök?

Homola Szabolcs: Abszolút minőségi ételeket próbálunk adni minőségi alapanyagokból. A Homola Pincészet színpadnál Takács Lajos séf működtet majd egy gasztroudvart, ahol borfalatkákat fog kínálni, a másik helyszínen pedig lesz egyrészt egy kézműves sajtműhely, lazacfüstölő, egy helyi sonkás készíti majd a szendvicseket, de lesz Homola-burger is, valamint kézműves édességeket, fagylaltot és házi pörkölésű kávét is lehet majd kóstolni.

WLB: A táj egyedisége mennyit tesz hozzá a fesztiválhoz?

Homola Szabolcs: Gyakorlatilag benne vagyunk a faluban, ami már magában egyedi élményt ígér. A pincészet Paloznak főterén található egy templomdomb aljában, a kivilágításnak köszönhetően az emberek pedig gyakorlatilag ott sétálnak majd az utcán egy kivilágított mesevárosban. Egy kis séta után a domboldalon aztán szintén hasonló, de már nagyobb szabású élmény fogja várni az embereket - idén már 5-6 ezer embert várunk, már nem fértünk volna el a tájház udvarán.

WLB: Korábban említetted, hogy Paloznakot egyfajta kulturális ékszerdobozzá szeretnétek formálni.

Homola Szabolcs: Nem véletlenül haladunk ebbe az irányba: Paloznak kulturális és gasztronómiai kínálatát szeretnénk színesíteni. Ez által pedig az volna a cél, hogy jövőre egy jó alapokon működő, jó hangulatú, de laza éttermet nyissunk az Akácban, a vele szemben található, könyvtárhoz tartozó olvasóligetben pedig bármikor ingyen lehessen olvasni. Az étteremmel szemben már egy kiállító terem is nyílt, ez a tendencia is mutatja, hogy a faluval közösen szeretnénk egy gasztro-kult települést fejleszteni Füred árnyékában.

WLB: A fesztiválon egyedül Homola borokat lehet majd inni?  

Homola Szabolcs: Igen. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy minimális állami támogatástól eltekintve gyakorlatilag a Jazzpiknik az a fesztivál ma Magyarországon, amely teljesen önerőből működik.

WLB: Milyen bort ajánlasz a piknikezőknek?

Homola Szabolcs: Mindegyik zenéhez mást, attól függően, hogy az adott zenénél milyen hangulatom lesz. Kétféle borcsaládunk van, a 100% sorozat és a Homola hordós tételek. A legismertebb borunk talán a 100% Balaton, amely a hamisítatlan balatoni életérzést közvetíti, így például a domboldalon üldögélve, kellemes jazzt hallgatva én innék egy pohár 100% Balatont, de természetesen a 100% Rizlingből készült fröccs is lecsúszna, a nap végén pedig biztosan innék egy Homola Kékfrankost.