Mert a vízikutya tényleg az egyik legjobb ötlet, ami történhet egy strandbüfével.

Szombaton több okból is összegyűltek a Balatoni KÖR tagjai:

  • Idén Keszthelyen indították a nyarat
  • A nyárral együtt Bezerics Dani keszthelyi Fröccsteraszát is megnyitották
  • Balatoni borokból kevertek egy jó nagy "pohár" meglepően finom fröccsöt
  • Bemutatták, hogyan képzelik el a beach foodot, és azt is elmondták, mi az
  • Bergmann Ernő borfagyiját ők sem tudták kihagyni

Harcsát salátába, bort fagyiba

Kezdjük az utóbbival, mert a Bergmann-család fiatal cukrásza minket letaglózott. Hozott egy Jásdi-féle fehérborból és egy merlot-ból készült megoldást, a kóstolás után pedig rögtön javasoltuk, hogy ez a jeges beach food sürgősen legyen kötelező gyakorlat Bergmannéknál, de mint kiderült: nagyon macerás elkészíteni, így nem biztos, hogy gyakran lehet majd kapni náluk.

A Balatoni KÖR szezonnyitó fröccskészítése mellett a Fröccsterasz étlapja is bemutatkozott. Mivel ez is a Bezerics-lánc része, a kínálat kísértetiesen hasonlít a Kishableány, vagy a Paletta ételeihez: a beach food nagyköveteként bisztrókonyhát visznek kifejezetten Keszthelyre kitalált Terasz Burgerrel, ami balatonfenyvesi Angus-marhából készül. Ez 2000 Ft-ért a prémium kategória, a sima hamburger 1300 Ft-ba kerül, a pizzák pedig 1400 Ft-nál kezdődnek.

De a sokszor megénekelt Márga Bisztró is csatlakozott a beach foodos mozgalomhoz egy Vitorlás salátával, amit harcsapástétomból készítettek. Csopakon ez felkerül az étlapra, de az már nem rajtuk múlik, hogy a balatoni éttermek is átveszik-e tőlük.

A vízikutya nem úszik

Nem tudjuk, hogy a Balatoni KÖR-ösök tisztában vannak-e vele, de tényleg létezik a világon egy kétéltű, amit vízikutyának hívnak. Mexikóban őshonos, 10-15 évig él, és már csak kb. 1200 példány él szabadon. Nem mellesleg, úgy néz ki, mint egy Pixar-film főszereplője. Mindez csak azért fontos, mert a vízikutya lehet a beach food egyik zászlóshajója.

Még mielőtt valaki a Greenpeace-t hívná: a magyar vízikutya legkevésbé sem kétéltű, és egyáltalán nem Mexikóból származik. A Balatoni KÖR nevezte el így az idei szezon gasztro újítását és a beach food egyik nagykövetét, ami a hot dogból kiindulva némi kifli közé pakol egy harcsából készült halkolbászt és wasabis, lilakáposztás szószt uborkával. Amilyen egyszerű, annyira ízletes a végeredmény: sikerült úgy fűszerezni a tölteléket, hogy még a Pörcben sorakozó "igazi" kolbászhadsereg sem sértődne meg a párhuzamtól. A Fröccsteraszon még nem került fel az induló étlapra, de nyáron táblás ajánlatként könnyen lehet, hogy találkoztok majd vele.

A tó környéki reformokért folyamatosan dolgozó Balatoni KÖR szeretné, ha a beach foodnak nevezett gyűjtőfogalom - a Balcsi Bagel, a vízikutya és az olyan igényes ételek, mint a környékbeli alapanyagokból készült hamburger - elkezdené uralni a parti strandbüfék kínálatát.

Nem feltétlenül a lángos helyett, inkább mellette: nincs olyan Balaton-rajongó a földön, akit zavar a minőségi lángos jó sok sajttal. Ezt hangsúlyozzák is: nem akarják, hogy csak Angus-marhából készült húspogácsákkal legyen tele mindegyik sétány, csak azt, hogy a mirelit hamburgerek vonalát váltsa fel az igényes büfékaja. Pont mint a Vén Kalóz Pizzéria & Ételbárnál Balatonudvari-Fövenyesen, akikről hamarosan nálunk is olvashattok.

#beachfoodbalaton