Nem csak nekünk, de a jelek szerint néhány balatoni strandbüfésnek is elege van a hagyományos mirelit krumpli-lángos-hot dog büfé vonalból. Ellátogattunk két északi parti, "lázadó" büfébe, ahol Balaton környéki kistermelőktől vásárolt alapanyagokból állítanak elő 2.0-s büfé ételeket. Megkóstoltuk a legizgalmasabb fogásaikat.

Összefoglaljuk az eddigieket:

  • Több nagyszerű burger is érkezett a Balatonra
  • A Balatoni KÖR is meghirdette azt a bizonyos beach food-mozgalmat
  • És elindult egy blog, ami mellé a We Love Balaton is odaállt partnerként
  • Elmentünk tesztelni múlt héten
  • Kiderült, hogy már Zánkára és Fövenyesre is átterjedt a forradalom
  • Ezt a sebességet Che Guevara is megirigyelné

Kalóz, Balatonudvari-Fövenyes

Kezdetben Vén kalóz, most már csak Kalóz néven, de tizenkét éve működnek a fövenyesi strandon. Igaz, a kezdeti hagyományos balatoni strandbüfé kínálat az évek alatt teljesen eltűnt és most már lángos helyett kolbásszal vagy spenótos túróval töltött friss lepényt lehet a Kalózban kapni. A büfé egyik vezetője, Nagy Attila valahol akkor jutott el a radikális fordulatig, amikor rájött, hogy nagyjából mindegy melyik balatoni büfébe tér be, ugyanaz a sablonos kínálat fogadja.

Pedig tele a Balaton környéke kistermelőktől megvásárolható jó minőségű alapanyagokkal, amelyekből egy kis fantáziával messze jobb dolgokat lehet készíteni, mint mirelit rántott sajtot sült krumplival.  Így kapható náluk például balatoni busából és harcsából készített fish and chips, ízletes bodzás salátával körített vászolyi grillezett camembert és egészen egyedi ízharmóniájú levendulás-csokis palacsinta is. A szörpök a kékkúti Levendula portáról, a fagyi pedig a füredi Bergmann cukrászdából érkezik.

Azért nem kell megijedni, a különlegességek mellett a hagyományosabb vonalba illeszkedő hamburgert is találunk náluk. Persze a húspogácsa a buciba szintén balatoni hentestől érkezik, egészen pontosan a balatonkenesei Pörcösöktől. A bucit egyelőre nem termelőtől szerzik be, de ezen szeretnének változtatni.

Tanúsíthatjuk, hogy a csalamádéval, hagymával telezsúfolt bitang burgert egy ültő helyünkben betermelni még éhesen is igazi kihívás, de szerencsére egyéni kívánságra is készítenek hamburgereket. Így mindenki maga döntheti el, hogy mi kerüljön a hamburgerébe vagy hogy mennyire süssék át a húspogácsáját.

Az étlapnak van egy stabil része is, de a Gundel szakácsiskolájában is tanító "Zoliséfjük" állandóan kísérletezik. Az új ételek hétvégente jelennek meg a „táblás” kínálaton. Hamarosan nyit a látványkonyhájuk, ahol a vendégek orra előtt készül majd a harcsanyárs és sül a lepény. Attila szerint ez a vendégek bizalmának elnyeréséről is szól, mert mindenki szívesebben hisz a saját szemének. Az ételkínálat mellett a büfé arculatára is nagyon ügyelnek. Itt nem fogunk Soproni feliratú napernyővel vagy tíz éve ott felejtett Magnum táblával találkozni, ellenben a falakon a büfé névadójáról, a Balaton első vitorlás hajójának történetéről olvashatunk.

Az árak egy picivel drágábbak, mint a hagyományos strand büfékben. A méretes Kalóz bitang burgerért például 1500 Ft-ot kell fizetni, a töltött lepények 550 és 900 Ft között mozognak. Annyi hátránya van a helynek, hogy a fizetős fövenyesi strandon belül működik, így a belépőjegy ára miatt plusz 400 Ft mindenképpen rádobódik az ételekre. Bár ez is kiküszöbölhető, ha strandzárás után érkezünk, ami bőven lehetséges, mert a Kalóz minden nap reggel tíztől este tízig nyitva tart.

Neked főztem, Zánka

Zánkán strandolva el sem lehet kerülni a nemrég megnyitott Neked főztem-et, mivel közvetlenül a bejárat mellett van. A büfét a Kővirág séfjének felesége viszi férje kreatív segítségével, ami már önmagában garancia az újhullámos konyhára.  A koncepciójuk nagyon hasonló a fövenyesi Kalózéhoz: frissen készített, szezonális ételek, egy kis csavar a megszokott ízvilágon és persze környékbeli kistermelőktől vásárolt friss alapanyagok.

A hamburgerbe a húspogácsa például egy káptalantóti mangalica farmról érkezik, a szörpöket a Kapolcsikum szállítja, a borok is balatoniak, kifejezetten jutányos áron (200Ft/dl) lehet náluk hozzájutni például a Káli-kövek boraihoz. Na de ne ugorjunk át a balatoni büfékből nem hiányozható hamburgeren, mert a Neked főztem megoldását is megkóstoltuk. Házi steak burgonyával és nagyon finom coleslaw salátával tálalták, amibe kapor, újhagyma és friss répa is került, a buci pedig egy nagyvázsonyi pékségből érkezett hozzá.

Őket sem a merev étlap jellemzi, szeretnek kísérletezni, ezért az olyan állandó darabok mellett, mint a hamburger, gyakran változtatják a táblás étlapot. Múlt héten például hideg eperkrém levest és rántott csirkemellel tálalt kapros tökfőzeléket kóstoltunk náluk - mindkettő nagyon markáns ízvilággal. De az étlapjukon szerepel még a csirkés fajitas is, a vegetáriánusok pedig a friss kevert salátával tálalt grillezett kecskesajt fölött biztos nem fognak elsiklani.