Jövő hét szombaton a Káli-medencében folytatódik a MOL Nagyon Balatonnak nevezett körutazás, amellyel úgy turnézod végig a Balatont, hogy közben észre sem veszed. A Kálibuliban minden lesz, ami a jó értelemben vett polgári létformához kell: ételek a híres köveskáli éttermekből, értelmiségi arcok, akiktől mindig jó hazavinni egy-két gondolatot, társadalmi felelősségvállalás, este pedig egy jó borokkal kísért, igényes zenei megmozdulás.

Mivel a helyszín továbbra is a Káli-medence, még pontosabban Köveskál-Szentbékkálla-Mindszentkálla szentháromsága, a miliő nyújtotta alaphangulat kevés esélyt ad a csalódásra. Akik még nem jártak arra, azoknak érdemes pár nappal előbb érkezni, körbebiciklizni a környéket, emésztgetni, hogy az élet ilyen könnyed és nyugodt is lehet. Miután eleget kirándultak, és kellően kigyönyörködték magukat a látványban, nem árt az egyik kellemes helyi fogadóban rápihenni a szombati egész napos programra. Merthogy itt a csodaszép természeti adottságok és a megfoghatatlan nyugalom mellett kifejezetten jól megfér a pezsgés – amint a példa is mutatja.

Június 27-én már délelőtt érdemes nyakunkba venni a falvakat, hogy estére garantáltan mindent legyen időnk kipróbálni. A kicsik jókedvéről bodzaszörpbuli és traktorra mászás gondoskodik, miközben a nagyok belemerülhetnek a kulináris és kulturális élvezetekbe.

Kóstolójegy váltásával gasztronómia terén idén is a környék három legjobb éttermének (Káli Art Inn, Kővirág, Mi a kő) speciális, 3 fogásos degusztációs menüjét lehet kipróbálni, 10 kitűnő borászat legjobb tételeivel kísérve. A nemrég leleplezett menüsor olvastán határozott mozdulattal toltuk el magunktól az ebédünket, amely egészen addig finomnak és különlegesnek tűnt, de a bárányraguval töltött házi tészta, a rizspuding eperrel és sós karamellával vagy a sárgabarackchutney-s hideg libamáj gondolatától azonnal összefutott a nyál a szánkban.

Miután magunkhoz tértünk a gourmet-varázslatból, még mindig számtalan program közül válogathatunk. Tavaly egy buszmegállóból kiállítótérré avanzsált helyszínen Weiler Péter képei erősítették a kulturális vonalat, idén pedig az irodalom viszi majd a prímet. Mivel a Kálibuli közönségét a finom ételeken és italokon kívül a világ dolgai is érdeklik – ezekről szeretnek olvasni és beszélni –, olyan előadóktól inspirálódhatnak, mint Radnóti Sándor, Varró Dani vagy Závada Pál.

A délután folyamán a társadalmi felelősségvállalás is nagy szerepet kap: Bojár Gábor, Lakatos Zsófi az üzleti etikáról, illetve a CSR mindennapi jelentéséről fognak beszélni. Sőt, ezen a vonalon továbbhaladva L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány és a Nyomorszéle blog képviseletében a hátrányos helyzetű emberekre és megsegítésük lehetőségeire hívja majd fel a figyelmet.

A Kálibuli szervezői, az Északipart Magazin szerkesztősége ugyanis nemcsak olvasóiknak, a Balaton szerelmeseinek szeretnének kedvezni a rendezvénnyel, hanem az Igazgyöngy Alapítvány munkáját is szeretnék segíteni, ezért az esemény bevételének egy részét az ő támogatásukra ajánlják fel. Ahogy mondják, „azt szeretnénk, ha Magyarországra visszatérhetne a jó értelemben vett »polgári létforma«, hogy akinek lehetősége van segíteni, mert bizonyos dolgokat(mint például egy ilyen fesztivál) megengedhet magának , az igenis mozduljon, és tegyen másokért”.

Egy ilyen sokrétű, élménydús nap levezetéseként mi csak a napközben kedvencünknek választott pohár bort és egy kis táncot tudunk elképzelni, amire Mindszentkállán, a Káli-kapocs udvarán Little G. Weevil, a Budapest Bár és Bangó Margit zenéjére lesz lehetőség. 

A cikkben a tavalyi fesztivál képei szerepelnek.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ezen a héten a We Love Balaton és a MOL Nagyon Balaton közös játékán Kálibulis borkóstoló jegyeket és SKIZO borcsomagot nyerhetsz!

Ehhez csak annyit kell tenned, hogy valamilyen balatoni borral kapcsolatos képet posztolsz Instagramra, és használod mellé a #nagyonbalaton és a #winebalaton hashtageket.