Festői környezet, csodás panoráma Hegyestűre, különleges helyi termékek, a Balaton-felvidéki pincészetek borai, isteni lecsó, a gyerekeknek játszótér, a felnőtteknek pedig hívogató nyugágyak és révedés a semmibe a kertben – megnéztük Köveskál legújabb gasztro helyét, a Káli Gourmet Bistro & Delicatesse-t.

Alig írtuk meg a Ki kicsoda Káli-medencében összeállításunkat, máris egy újabb hely miatt autóztunk ide a Balatonról. Ami egyáltalán nem baj: örömmel vettük, hogy a Balaton-felvidéken újabb ígéretesnek tűnő gourmet üzlet és bisztró nyílt. A Káli Gourmet néhány hete működik Köveskálon, olyan szomszédok mellett (Kővirág, Mi a kő, Káli Art Inn), akik igencsak magasra emelték a színvonalat.

Köveskálra beérve, a főútról jobbra kell letérnünk, utunkat végig táblák jelzik, könnyű idetalálni. A Káli Gourmet egy régi, tájba illő parasztházban lelt otthonra, amit a budapesti tulajdonosok gyönyörűen felújítottak. Az üzlet koncepciója, az hogy a helyi, környékbeli termékeket egy fedél alá hozza, hogy ne csak a hétvégi piacokon legyenek hozzáférhetőek, emellett ezeket az alapanyagokat használják a szakácsok a konyhánkon is – meséli András, az üzlet vezetője.

A kínálat széleskörű, a hűtőpultban mangalica kolbász, szürkemarha-kolbász, bivalyszalámi, füstölt mangalica tarja, füstölt mangalica szalonna, kenőmájas, kecskesajt, fűszeres tehénsajtok, házi krémek és joghurt, mind-mind a Káli-medencéből. Meg is kóstoltuk ezeket a finomságokat, az étlapon az előételek között “Káli bisztrótál”  (2190 Forint) néven fut, mindig az aktuális kínálatból állítanak össze egy kis ízelítőt, amelyhez friss, tökmagos barna kenyér is érkezik.

Érdemes kipróbálni “Nagyi lecsóját” (2190 Forint), kérhetjük tanyasi tojással, füstölt szalonnával, mangalica kolbásszal, vagy éppen ebben a sorrendben mindegyikkel.  Desszertek közül kiemelnénk a “Bakonyi morzsát” (1290 Forint) ami tulajdonképpen egy sima császármorzsa, bakonyi sárgabaracklekvárral nyakon öntve, egyszerű, de nagyszerű édesség.

Ha már a bakonyi lekvárokat emlegettük, impresszív házi lekvár, termelői méz  és szörp kínálattal rendelkezik az üzlet. Vannak termékek a sümegi Bella manufaktúrától, közülük a rózsa- és a levendulaszörp a kedvencünk, de érdemes megkóstolni a veszprémi Zsusska dzsemjeit is, a klasszikus gyümölcsök mellett van például homoktövis, mentás  almazselé zöld citrommal, vagy éppen lila hagymából készült lekvár.

A sajtok és a sonkák mellé bor is dukál, a Balaton-felvidék legjobbjai köztük a Liszkay, a Káli kövek, a Villa Tolnay, a Laposa, az Istvándy, vagy éppen a Borbély Pincészet borai sorakoznak a polcokon.

Itt egyébként nemcsak étel és ital van: ha megfáradtunk a hedonizmusban, aludni is lehet a bolttól és az étteremtől nem messze található vendégházakban.