A balatonfüredi Zelna Borászat egy fiatal házaspár, Lukács Lilla és Barabás Barna álmából kelt életre tavaly januárban, így a kereskedelemben mindössze egyetlen évjáratuk érhető el. A Balatonfüredi Borhetek alatt személyesen is meglátogattuk őket. Kiderült, hogy már épül a vendégház és a borterasz, és hamarosan újfahordós érlelésű vörösbort dobnak piacra.

A Balatonfüred-Csopaki Borvidéken, azon belül is Balatonfüreden és Balatonszőlősön gazdálkodó Zelna, túlzás nélkül állíthatjuk, az idei év, egyúttal a Balaton egyik legnagyobb meglepetése. A családi pincészet építésébe, a területek felvásárlásába a tulajdonosok, a kommunikáció és marketing világából érkező Lukács Lilla és a szőlész-borász szakon végzett Barabás Barna csupán tavaly kezdtek bele, de 2014-es boraik – az évjárat viszontagságos időjárási körülményei ellenére is – hamar magukra vonták a szakma figyelmét.

A Kárpát-medencét illetően a 2014-es évjáratról úgy általában azt kell tudni, hogy a nagy esőzések és a napsütéses órák relatíve alacsony száma okán nemegyszer meglehetősen híg, éretlen savú borok születtek mindenhol az országban - ha születtek egyáltalán. Mert sok hazai pince – hogy a várható veszteségét minimalizálja, és lehetőleg hírnevéhez, nívójához méltatlan termékeket a fogyasztó asztalára ne tegyen – például a vörösbornak való szőlőjét felhasználta rozéjához, amelynél amúgy is divatos manapság savasabbra hangolni a palack tartalmát.

Aztán persze találni az országban sok olyan bort, melynek szőlőalapanyaga valamely szerencsés adottságú területen helyezkedett el, és a mindennapi fogyasztásra szánt, valamint a nagy, komplex borok kategóriájában a fentiek ellenére megütötte önmaga és a szakma mércéjét.

Nos, a Zelnával esetében mind a két lehetőség megvalósult. Mert egyrészt a zweigelt és merlot szőlőikből Lilláék egy rozét készítettek, méghozzá az itthon megszokott rozé stílushoz képest egy tartalmasabbat, a vártnál nagyobb testűt, aromatikailag gazdagabbat. Másrészt mind a pinot gris-jük, mind az olaszrizlingjük java eleve éretten, jól strukturáltan, a 2014-es évjáratnak fityiszt mutatva került palackba. Egész pontosan 9800 palack bort hoztak ki a tavalyi évből, 8 hektárról, és a rend kedvéért meg kell jegyezni: egy merlot és cabernet sauvignon házasítású, újfahordós érlelésű vörösboruk is hamarosan érkezik a piacra.

Ezek megkóstolására (is!) tehát feltétlenül buzdítanánk mindenkit, pláne, hogy augusztus 29-ig még tart a Balatonfüredi Borhetek, a kiállítók között a Zelna Borászattal. Farkó-kő-dűlőben vendégfogadót és egy kihagyhatatlan borteraszt is terveznek, de nem akarnak sietni: azt szeretnék, ha 1-2 éven belül tudnának borkóstolási szándékkal érkezőket fogadni Füreden.

A Zelna borai egyelőre Balatonfüreden a Balatoni Borok Házában, illetve Budapesten a Képzeld el! borbárból érhetők el, utóbbi helyen természetesen kóstolómennyiségek formájában is. Mindenesetre a pincénél, Balatonfüreden, a Lapostelki út 9. szám alatt 1600-2800 forint körül áron vásárolhatunk palackot tőlük.