Most fürdeni mi sem tervezünk, de ettől függetlenül a nagyszerű csopaki rizlingeket, Konyáriék borvacsoráját, egy 30Y koncertet bármikor vállalnánk nyáron is. Nem ígérünk 30 fokos meleget, de ez a programfelhozatal akkor sem rossz, ha napszemüvegek helyett gesztenyéket kezdhetünk gyűjteni.

Csütörtök (10. 15.)

DiningCity Országos Étteremhét – a Balaton több pontján (10.12–18.)

A DiningCity által szervezett Étteremhét keretein belül országszerte a legjobb éttermekben vacsorázhatunk kedvezményesen októberben. 

Részt vevő balatoni éttermek:
Historante étterem (Veszprém)
Malomkert sörház (Veszprém)
Terazza Bistro Bar (Sümeg)
Karolina Fűszerkertje étterem (Tihany)
Kistücsök étterem (Balatonszemes)
Mango Restaurant & Cafe (Balatonlelle)

Az éttermekbe személyesen vagy telefonon nem lehet asztalt foglalni, csak az online foglalásokat regisztrálják a www.etteremhet.hu weboldalon.

Péntek (10. 16.)

Múzeumok Őszi Fesztiválja – több Balaton-parti településen (10. 16-tól)

Az idén 10. életévét betöltő Múzeumok Őszi Fesztiválja országos kezdeményezés, mely minden évben tematikus programokkal igyekszik felkelteni a közönség érdeklődését, és bebizonyítani, hogy múzeumba járni igenis jó és izgalmas program. Az idei rendezvény jelmondata: Kapcsolódjunk ki, be, össze! A rendezvény többek között mesterségek nyomába ered, sétál, gyalogol, bringázik, és rejtélyt is keres a múzeumokban.

30 Y az Expresszóban - Veszprém (10.16.)

A 30Y a 2000-es évek közepétől a hazai underground meghatározó zenekarává vált, számtalan klub és fesztiválkoncert, 6 sorlemez, a 2013-as Szentimentálé turné és a Beckek kalandja után 2014 márciusától újra visszatért a zúzdához: tavalyi két EP-jük dalai is biztosan felcsendülnek az október 16-ai koncerten a veszprémi Expresszóban.

Egy darabot a szívemből – Veszprém (10. 16–17.)

A veszprémi Hangvillában pénteken 19:00-kor, szombaton 17:00-kor láthatjuk a Máté Péter és S. Nagy István életművén alapuló musicalt. A darab a '60-as évek Magyarországába kalauzol vissza, ahol két fiú szárnyalásról ábrándozik: akárcsak Ikarosz, ők is felemelkedni vágynak, megélni a szabadságot és a Nap vonzerejét – a zene és a költészet kozmikus végtelenségét. Féltő szülők, féktelen haverok, egy öreg lemezárus, szerelmek és csalódások repítik őket a valóság alacsony ívű pályáin.

Szombat (10. 17.)

SzezONnyitó – Csopaki Rizlingünnep (10. 17.)

Csopak egyébként is elkezdett élni ősszel
, de október 12-én , a Szent Donát Birtok éttermében rendezték a Csopaki Kódex szabályai szerint termelt 2014-es dűlőborok bírálatát és a korábbi évjáratú dűlőborok szakmai értékelését. Ezen a hétvégén a mustrán részt vevő borokkal találkozhatunk a Rizlingünnepen több helyszínen is.

Helyszínek:


Borvacsora a Konyári Pincészettel – Vonyarcvashegy (10. 17.)

Festetics Taverna Borklub és a Bock Bisztró Balaton izgalmas ízekkel körített és a Konyári Pincészettel fűszerezett borvacsorát tart október 17-én. A helyszín a 200 éves Festetics Pince, ahova előzetes bejelentkezés szükséges. 

Menü:

  • ,,Isten hozta” pohár: Konyári Rosé 2014 
  • Hideg előétel:  marinált fügesaláta füstölt tokhallal 
    Sauvignon Blanc-Hárslevelű 2013 
  • Leves: csorbaleves 
    Loliense Fehér 2014  
  • Főétel: Eszterházy-szarvas 
    Loliense Vörös 2012  
  • Desszert: almatorta
    Sessio 2012

Zséda – A Zongorista és Én – Kéthely (10. 17.)

Október 17-én, szombaton a kéthelyi ax wine(e)motion borászatban a népszerű énekesnő ad koncertet. A Zongorista és Én című műsora mellé az ax garantálja a legjobb borokat. 

Jegyek az ax wine(e)motion borászatban és a tex.hu oldalán kaphatóak.

Vasárnap (10. 18.)

Balatonfüredi komolyzenei esték: Figula János (10. 18.)

Balatonfüreden komolyzenei koncertsorozat indul, melyen híres zenészek adnak elő még híresebb műveket. Október 18-án az Anna Grand Hotel ad otthont Figula János MarimBach, avagy a barokktól a kortárs zenéig ütőhangszereken című előadásának, melyben közreműködik Kiss András zongorán és Tóth Péter ütőhangszereken.

Biosütőtöknap a Krisna-völgyben (10. 18.)

Ősszel érik be a Krisna-völgyben a biosütőtök, mely az itt élők egyik legfőbb téli tápláléka. Készítenek belőle krémlevest, indiai zöldséges egytálételt, fűszeres bundában sütik ki, és italok, valamint édességek alapanyagául is felhasználják. A templomba lépve lámpások és művészien dekorált, faragott sütőtökök fogadják a látogatókat. A gyerekek pedig a sütőtökfaragást és -festést is kipróbálhatják a nap folyamán, alkotásaikat pedig haza is vihetik.