Sok füredi keserűen nyugtázta tavaly nyáron, hogy bezárt a helyi viszonylatban kultikus helyként ismert Sparhelt Bisztró. A zárt ajtók mögött azonban lázas átalakítás, kis design ráncfelvarrás és séf keresés folyt. Az előkészületek az idei év elejére értek be: a korábbi séf helyére érkezett egy elődjéhez hasonló tehetség, Elek Balázs személyében.

Február 7-én már az új séffel, Elek Balázzsal nyitottak a konyhában aki a balatonakarattyai Spoon Lodge-ból érkezett. Előtte két különböző Kempinski Hotel konyháján is (Budapesten és a szlovákiai Magas Tátrán) dolgozott, valamint a budakeszi Veritas Bisztró és Borkereskedés konyhafőnöke is volt már.

Balázs saját bevallása szerint a Sparheltbe visszatérő törzsvendégek előtt folyamatosan túl akar tenni, Klaus Deutschmannon, a Chateau Visz és a Sparhelt egykori séfjén. Persze a rivalizálás ártalmatlan, és leginkább a szakmai fejlődésről szól, de legjobban a Sparhelt vendégei profitálnak.

Apropó, vendégek: úgy tűnik, a Sparhelt komolyan számon tartja törzsvendégeit, mert külön üveges vitrinben tárolják névre szóló gravírozott poharaikat.

Az étlapot havonta váltják és a szezonális fogásokra mennek rá, a főételek árai pedig mindig 2-4000 Ft körül mozognak. Három leves, körülbelül öt főétel, három vegetáriánus, gyerekeknek szóló ételajánlat és desszert. Itt nem a balatoni csárdáknak a Bűn és bűnhődés oldalszámaihoz közelítő, vaskos étlapjával fogunk találkozni. Mennyiség helyett ők inkább a kísérleti konyhára, az izgalmas és újszerű íz kombinációkra mennek rá.

Mi például a vegetáriánusoknak szánt kecskesajtos-medvehagymás rizottót és házi dresszinggel tálalt friss almás-céklás-tökmagos salátát kóstoltuk, de a húsimádók elé is hasonló különlegességeket tesznek. Ha például az áprilisi étlapra pillantunk, olyan első hallásra szokatlan kombinációkat találunk, mint a rózsavizes rebarbarával és spárgával tálalt csirkemell, vagy a fetasajttal, paradicsommal és mentás újburgonyával tálalt bárányragu. Ezen kívül két-három fogásos napi ebédmenüt kínálnak, a Füred központjában dolgozókra is gondolva.

Elek Balázs séf nem riad vissza a kísérletezéstől. Azt mondja, nála inkább a frissen beszerezhető alapanyagok alakítják a menü kínálatát. A sajtokat, húsokat a környékbeli kistermelőktől, a zöldségeket a káptalantóti és tihanyi termelői piacról szerzik be. Amikor minden alapanyag együtt van, kezdődhet az ötletelés.

Az egész évben nyitva tartó Sparhelt új vonala a közeljövőben nyitó delikatesz boltja lesz, ahol már reggel 8-tól lehet majd reggelizni.