Siófokon, Füreden és Veszprémben is fesztivállal hirdetik, hogy tavasz van. Mi inkább a Káli-medencében virágzó mandulafák miatt hisszük el a jó hírt, de persze segít az is, hogy márciustól már egyre több jó hely szeretne kinyitni, amit érdemes akár a hosszú hétvégén is tesztelni. Persze a borászok továbbra sem bírnak magukkal: a Kristinus Borbirtok a Laposa családdal szövetkezik, a Szászi Birtok borvacsorát ad, Szőlőskislakon pedig Légli Géza tárja ki a pincéje ajtaját. Ha pedig mindezt kihevertük, hónap végén jöhet a húsvéti sonka hadjárat.

Bor & Gasztro

Március 5-26.: Borbarangolás Badacsonyban

A boros, barangolós programsorozat Badacsonyban olyan, mint Hévízen a termálvíz: mindig van. Ez sok borvacsorát jelent, március első hétvégéjén Badacsonytomajon például száraz és félédes boroké a főszerep, a tányérokra pedig többek között asszonyálom pogácsa és tárkonyos szarvasraguleves kerül. Aztán a sor folytatódik Szent György-hegyen, Gyulakeszin, majd Badacsonyörsön is, mindegyik helyszínre kötelező üres hassal érkezni. A pontos ütemtervet itt látjátok. Foglalni ér:


Március 10.: La Subida a Kistücsökben - Balatonszemes

A Kistücsökbe a La Subida, Csapodyék olaszországi testvérétterme érkezik, hogy közösen hozzanak össze egy olasz borvacsorát. A cormonsi vendéglátóhely készül néhány olyan étellel , amelynek még a nevét sem könnyű kiejteni, de egy Milánóból Magyarországra látogató Paolótól sem várjuk el, hogy első ránézésre hibátlanul kiolvassa azt, hogy füstölt marhanyelv. A borvacsorán érintik a nyulat, a szarvast és a pisztrángot is, de persze a sajtok és tészták sem maradnak el. Már most érdemes asztalt foglalni.

Március 11-13.: Bor-Blues-Böllér Napok - ELMARAD

Pénteken a The Bluesberry Band & Muck Ferenc koncertjével indul a veszprémvölgyi vigadalom, de a következő két nap arról szól, hogy a címben szereplő három teljesen különböző fogalom vasárnapra tényleg egyesüljön. Szombaton mindenkiből előbújhat a böllér, amikor bemutatják a hagyományos disznóvágás menetét, majd ezután indul a versenyszerű töpörtyűsütés és kolbásztöltés, amit zenés, táncos utcabálon kívül nem is lehetne mással levezetni. A másnapos vasárnapi gyomrot érdemes készíteni a Karcagi Birkapörköltre, vagy a kreatív süteménysütő verseny helyezettjeire.

UPDATE: A szervezők március 9-én írták ki Facebookra, hogy idén nem tudják megrendezni az eseményt.

Március 12.: Metszéspont Borvacsora a Kristinus Borbirtokon - Kéthely

Az első felvonás jól sikerült, ezért ismét összedolgozik a Kristinus-Laposa koalíció. Ezúttal a házigazda és a főszakács a Kristinus Borbirtok és Gasztroműhely lesz, de a borok között mindkét pincészet palackjai képviseltetik magukat. Italok közül kóstolhatunk majd többek között Zeus-t (Laposa Késői 2013) és SAS 2015-t (Kristinus) is. Ételek közül pedig a libamáj terrine, csicsóka velouté, vagy az édesköménnyel, lila burgonyával tálalt vajban sült bébi csirke is azt ígéri, hogy alacsonyan szállnak majd a Michelin-csillagok Kéthelyen.

Március 19-én egyébként a Laposa Birtok újabb bevetésre készül majd, Tavaszi vadpörköltezés címén ad okot egy badacsonyi látogatásra és egy bográcsozós, borkóstolós vacsorára.

Március 12-14.: Márciusi nyitott hétvége Kislakon

A Kislaki borok atyja, Légli Géza egy egész hétvégére megnyitja kapuit a borkóstolástól és finom falatoktól nem idegenkedő vendégek előtt. Déltől este 8-ig lehet bejelentkezni hozzá látogatásra, amely során érdemes megnézni milyen jó vendégházai vannak Szőlőskislakon, de azt sem lehet megúszni, hogy előkerüljenek a remek tavalyi évjárat legújabb borai. Akik pedig képesek pontosan délután 4-kor, vagy 6-kor érkezni, végignézhetik a szertartást, amikor Géza borokat házasít össze.

Március 19.: Endrédi & Kerekes - 2 séf 4 fogás - Csopak

A fotóznivaló panorámájáról és újragondolt magyaros fogásairól ismert MÁRGA Bisztróban az Endrédi Zoltán - Kerekes Sándor séfduó fog négyfogásos vacsorát főzni, amiről elöljáróban annyit, hogy vargabélessel tálalt nyúl és csáky rostélyos is lesz terítéken, és persze a Szent Donát Birtok borospalackjait sem hagyják a pincében porosodni. Asztalfoglalás ajánlott.

Húsvét

Március 19-29.: Húsvét a Balatonnál - a Balaton több pontján

Gyenesdiáson, a tihanyi Levendula Házban és a keszthelyi Balatoni Múzeumban már egy héttel húsvét előtt, március 19-én elkezdenek hangolni a húsvétra azzal, hogy dekorációkat készítenek és tojásokat festenek. A dekorálás persze az ünnepi hétvégén is folytatódik, szintén Keszthelyen például húsvéti tábort hirdetnek. Ha valaki kíváncsi, milyen tojásokat keresgélni bölények között, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum felé veheti az irányt, ahol az eredményes „vadászok” lovaskocsizást nyernek.

Az összes nyuszibulit most nem soroljuk fel, a teljes húsvéti programlistát itt találjátok.

Fesztivál

Március 4-20.: Veszprémi Tavaszi Fesztivál

A veszprémi Hangvilla Tavaszi Fesztiválja azt jelenti, hogy minden hétvégére érkezik hozzájuk vendégjátékként valamilyen musical, vagy vígjáték. Kezdenek a Hegedűs a háztetőnnel, de Az arany ember zenés változatát is előadják, az egyik előadással pedig Máté Pétert is megidézik.

Március 11-19.: IV. Füredi Tavaszi Fesztivál

Füreden
úgy fesztiváloznak majd a hosszú hétvégén, hogy abba színházi előadásokfilmvetítések és különböző kiállítások is jócskán beleférnek. Pénteken jazz zenével kezdenek, majd mindjárt másnap, egy éles váltással komolyzenei koncerten találhatjuk magunkat. A nemzeti ünnep alkalmából természetesen a megemlékezés se marad el, de még ugyanezen a napon János Vitéz bábfigurája is feltűnik a színen. A részletesebb programot ITT láthatjátok.

Március 17. - április 2.: Siófoki Tavaszi Fesztivál

Siófok
is bízik a jó időben, és két héten át olyan kulturális programokkal ünnepli a tavaszt, mint Apáti János jazz-zongorista és Teleki Miklós orgonaművész koncertje, vagy a Noah's Ark akusztikus koncertje. Bővebb program ITT

Színház, Mozi & Zene

Március 5.: Fish! - Kaposvár; Március 19.

Alapslágerekre, új dalokra és ugrálós rock bulira lehet számítani a Fish! kaposvári koncertjén március 5-én a Hang-Ár Music Pubban. Március 19-én pedig a Magna Cum Laude is ellátogat ide, hogy a pálinkáról és a szerelemről (vagy a kettőről egyszerre) énekeljen.

Március 12.: Intim Torna Illegál - Veszprém, Március 18.: Kowalsky meg a Vega, Március 25.: Hiperkarma

A balatoni fesztiválok elmaradhatatlan tartozéka az Intim Torna Illegál, és most egy kicsit beleképzelhetjük magunkat a nyárba, ha elmegyünk az Expresszóba. Biztosan szólni fog az Örökké és a Vágjál lyukat a kádba, ennél pedig nem is kell több. Érdemes számolni azzal is, hogy március 18-án Kowalsky meg a Vega, 25-én pedig a 15 éves Hiperkarma is ad koncertet Veszprémben.

Március 17.: Kávészünet Slam Turné; Március 30.: Dumaszínház - Veszprém

Még mindig Veszprém: a Hangvillában a Kávészünet zenekar és az odaLÖKött KÖLtészet (Slam Poetry Veszprém) slammerei adják a mikrofont egymásnak és sztárvendégüknek, az Irie Maffiás Busa Pistának.

Két héttel később ugyanitt lesznek hivatalból viccesek a Dumaszínház veteránjai, az állandó csapattagok közül Kőhalmi ZoltánJanklovics PéterMogács Dániel és a Szomszédnéni Produkciós Iroda is fellép.

Természet

Március 17-20.: Spuri Balaton Szupermaraton - Siófok

Végre eljött a futás ideje, és ennek örömére rögtön az egész Balaton körüli távot tűztek ki célul a Spuri szervezői. Persze több opció közül is választhat, aki nem edzett eleget a télen: lehet félmaratonnal is próbálkozni, ha bemelegítésnek ijesztő lenne körbefutni az egész Balatont. A nevezéshez kattints IDE

Március 19.: Víz Világnapi Túrák

Most már érdemes lassan előásni a túrabakancsot: a Víz világnapja alkalmából szervezett keretek között lehet majd barangolni a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban. Ez azt jelenti, hogy vezető kíséretében fedezhetitek fel többek között a Kovácsi-hegyet, a Bazalt utca rejtélyes barlangját vagy a Békesztupát, de egy másik túra keretében a Kis-Balaton vidékét is bemutatják.