Szép lassan történt egy óriási átalakulás Kéthelyen: létrejött egy teljesen egyedülálló élményközpont a déli parton. A Kristinus Borbirtokon pattogatott kukorica és kóla helyett grissinivel és Irsai Olivérrel ülhetünk moziba, a Gasztro Műhely fine dining színvonalon csillapítja az étvágyat, a teljesen új borhotelben pedig még az absztinensek is nagyon jót fognak aludni.

10 szoba, 500 ezer palack

Ellátogattunk a kéthelyi Kristinus Borbirtokra, ahol tavaly ősz óta komoly mennyiségben gyártanak prémium minőségű borokat. A pincészetnél ezzel még nem elégednek meg: az utóbbi hónapokban a borkínálat mellé olyan élményáradatot is hozzáillesztettek, ami Dél-Balatonon páratlannak számít.

Eddig is lehetett bort kóstolni, ebédelni és vacsorázni, de most már kristinusos stílusban aludni is lehet náluk. A dél-balatoni pincészet új fejlesztései során kinőtt a földből egy 10 szobás szállórészleg, ahol igen jutányos áron (16 000 Ft/szoba/éj) szállhatunk meg. A szobák méretre egyformák, stílusukat tekintve pedig elsősorban a letisztultság, a természetesség irányába mutatnak.

Ahogy a komplexum egésze is: belsejét korszerű térszervezés, mérnökien pontos, racionális formálás, visszafogott stílus jellemzi, melyben a természetes hatást keltő natúr fafelületek élettel vonják be a high-tech vázat.

A belső tér hatalmas és alapvetően osztatlan. A majdhogynem semleges hatású, emeleti funkcionális üvegportálok mégis jelzik: ez itt a hatalmas koncertterem, amaz pedig az érlelőpince. Előbbi több száz főt képes befogadni, utóbbi több tízezer garatnak szerezhet nehezen felejthető mámort, miután a Kristinus Borbirtok évi 500 ezer palack előállítására rendezkedett be.

Kóla helyett Irsai

Az egész éves nyitvatartást ajtajára tűző Kristinus egyik legnagyobb találmánya az országban egyedülálló Vinocino (bormozi), ahol Jake Gyllenhaal és az Éjjeli féreg is megfér majd a borral és gasztronómiával foglalkozó filmek mellett (az április 23-ig tartó programot itt találjátok). A fotelok közötti kis asztalokon előre bekészített, friss házi grissinit kapunk kétféle mártogatóssal, pincehideg borbekészítéssel. A bort természetesen magunk választhatjuk ki, de jó, ha a Kristinus-élményáradat elején még nem a legfelső polcokon matatunk. Itt a tavasz, ez most a könnyedebb, gyümölcsös borok időszaka, ezért a film mellé Irsai Olivért, esetleg sauvignon blanc-t ajánlunk. Mindkettő tankönyvbe illő tétel: laza, illatos, felüdítő. A komolyabb borokért pedig inkább nevezzünk be a pincészet vezetett kóstolójára!

Déli gyümölcsök

Aki a Dél-Balatoni Borvidéket már rendesen bejárta, pontosan tudja, hogy a savakat errefelé nem tekintik ellenségnek. Akár fehérről, akár vörösről van szó, a pohárból itt mindig az érettség és a teltség árad. A Kristinusnál gyümölcsös és zamatos borokat találtunk, és aki kevésbé izgul az ásványosságra, itt megtalálja a számításait.

Látogatásunk során a 2015-ös Rozéba, a 2012-es SAS cuvée-be (merlot + cabernet franc + cabernet sauvignon) és a 2011-es Cabernet Franc-ba azonnal beleszerettünk, már csak azért is, mert ezek a borok nemcsak önmagukban, de ételek mellett is remekül működnek.

Kéthely az új Olimpia?

Mert akinek a mozi, a grissini és a borkóstoló még nem elég az élményből, a Kristinus komplett Gasztro Műhelyt hozott a Balaton déli partjára. Ők az újszerűbb gasztronómiai áramlatok felé mozdulnának, és a rántott hús tömeges gyártása helyett inkább a kacsák mellét szeretnék sous-vide-dal alaposan megdolgozni. Konyhájukat a fine diningra, a csapatot pedig szigorú elvek szerint válogatva építik: az Olimpia étteremben edződött séf mellé saját mestercukrászt és kockás nadrágos sommelier-t is elcsábítottak.