Szép lassan történt egy óriási átalakulás Kéthelyen: létrejött egy teljesen egyedülálló élményközpont a déli parton. A Kristinus Borbirtokon pattogatott kukorica és kóla helyett grissinivel és Irsai Olivérrel ülhetünk moziba, a Gasztro Műhely fine dining színvonalon csillapítja az étvágyat, a teljesen új borhotelben pedig még az absztinensek is nagyon jót fognak aludni.
10 szoba, 500 ezer palack
Ellátogattunk a kéthelyi Kristinus Borbirtokra, ahol tavaly ősz óta komoly mennyiségben gyártanak prémium minőségű borokat. A pincészetnél ezzel még nem elégednek meg: az utóbbi hónapokban a borkínálat mellé olyan élményáradatot is hozzáillesztettek, ami Dél-Balatonon páratlannak számít.
Eddig is lehetett bort kóstolni, ebédelni és vacsorázni, de most már kristinusos stílusban aludni is lehet náluk. A dél-balatoni pincészet új fejlesztései során kinőtt a földből egy 10 szobás szállórészleg, ahol igen jutányos áron (16 000 Ft/szoba/éj) szállhatunk meg. A szobák méretre egyformák, stílusukat tekintve pedig elsősorban a letisztultság, a természetesség irányába mutatnak.
Ahogy a komplexum egésze is: belsejét korszerű térszervezés, mérnökien pontos, racionális formálás, visszafogott stílus jellemzi, melyben a természetes hatást keltő natúr fafelületek élettel vonják be a high-tech vázat.
![](https://welovebalaton.hu/i/d7/bal-dsc-3297.exact1980w.jpg)
A belső tér hatalmas és alapvetően osztatlan. A majdhogynem semleges hatású, emeleti funkcionális üvegportálok mégis jelzik: ez itt a hatalmas koncertterem, amaz pedig az érlelőpince. Előbbi több száz főt képes befogadni, utóbbi több tízezer garatnak szerezhet nehezen felejthető mámort, miután a Kristinus Borbirtok évi 500 ezer palack előállítására rendezkedett be.
![](https://welovebalaton.hu/i/c0/bal-dsc-3210.exact1980w.jpg)
Kóla helyett Irsai
Az egész éves nyitvatartást ajtajára tűző Kristinus egyik legnagyobb találmánya az országban egyedülálló Vinocino (bormozi), ahol Jake Gyllenhaal és az Éjjeli féreg is megfér majd a borral és gasztronómiával foglalkozó filmek mellett (az április 23-ig tartó programot itt találjátok). A fotelok közötti kis asztalokon előre bekészített, friss házi grissinit kapunk kétféle mártogatóssal, pincehideg borbekészítéssel. A bort természetesen magunk választhatjuk ki, de jó, ha a Kristinus-élményáradat elején még nem a legfelső polcokon matatunk. Itt a tavasz, ez most a könnyedebb, gyümölcsös borok időszaka, ezért a film mellé Irsai Olivért, esetleg sauvignon blanc-t ajánlunk. Mindkettő tankönyvbe illő tétel: laza, illatos, felüdítő. A komolyabb borokért pedig inkább nevezzünk be a pincészet vezetett kóstolójára!
![](https://welovebalaton.hu/i/e3/bal-dsc-3180.exact1980w.jpg)
Déli gyümölcsök
Aki a Dél-Balatoni Borvidéket már rendesen bejárta, pontosan tudja, hogy a savakat errefelé nem tekintik ellenségnek. Akár fehérről, akár vörösről van szó, a pohárból itt mindig az érettség és a teltség árad. A Kristinusnál gyümölcsös és zamatos borokat találtunk, és aki kevésbé izgul az ásványosságra, itt megtalálja a számításait.
![](https://welovebalaton.hu/i/87/bal-dsc-3228.exact1980w.jpg)
Látogatásunk során a 2015-ös Rozéba, a 2012-es SAS cuvée-be (merlot + cabernet franc + cabernet sauvignon) és a 2011-es Cabernet Franc-ba azonnal beleszerettünk, már csak azért is, mert ezek a borok nemcsak önmagukban, de ételek mellett is remekül működnek.
![](https://welovebalaton.hu/i/08/kristinus-borbirtok-kethely-201604-42.exact1980w.jpg)
Kéthely az új Olimpia?
Mert akinek a mozi, a grissini és a borkóstoló még nem elég az élményből, a Kristinus komplett Gasztro Műhelyt hozott a Balaton déli partjára. Ők az újszerűbb gasztronómiai áramlatok felé mozdulnának, és a rántott hús tömeges gyártása helyett inkább a kacsák mellét szeretnék sous-vide-dal alaposan megdolgozni. Konyhájukat a fine diningra, a csapatot pedig szigorú elvek szerint válogatva építik: az Olimpia étteremben edződött séf mellé saját mestercukrászt és kockás nadrágos sommelier-t is elcsábítottak.