Szinte a teljes tavalyi nyár azzal telt, hogy örültünk a balatoni vendéglátás új irányainak, amely életképes alternatívákat mutatott az infralámpás hekkhez és az olajban pancsoló lángoshoz képest. Tavaszi sétára indultunk Veszprémben, és az újhullámos szimatunk egyáltalán nem csalt: a Villa Medici korábbi főpincére szolgált fel nekünk nagyszerű burgert, de rátaláltunk egy korábbi magyar barista-bajnok kávézójára is.

Fekete reggel

Az újhullámos kávézókról budapesti testvérünk lassan monográfiát írhatna, nem is meglepő, hogy a novemberben nyílt Tizen1 Kávézó kinézetben és kínálatban is egyaránt követi a fővárosban megszokott csapásirányt. Lehet náluk reggelizni ham&eggs-et, vagy gombás cukkinis rántottát (850 Ft), de a joghurttal, lekvárral megdobott müzli (490 Ft) is opció. Mi épp egy bőséges reggeli után jártunk náluk, így ezúttal csak a frissen facsart narancslevet (200 Ft/dl) és a kávéjukat (400-600 Ft) kóstoltuk meg.

A hely tulajdonos-ügyvezetője, Koncz Márk akkor nyert zsinórban két országos barista bajnokságot, amikor még a tejjel a kávé felszínére rajzolt kis virág számított a világ nyolcadik csodájának. Márk a Gresham Palotában dolgozott baristaként, és 2004-ben kezdte el beleásni magát a koffeinhegyekbe. Azóta mindig tervben volt nála, hogy visszatérjen a szülővárosába, és saját helyet nyisson. Ez mostanra jött össze, és nyáron már nemcsak a teraszt, hanem a konyhai lehetőségeket is szeretné jobban kihasználni, így a most étlapon található paninik helyett más bisztró ételekkel is készül.

A Tizen1-et nem nehéz megtalálni, ha ráakadtok egy bizonyos lépcsőre. Ezt az Oliva Hotel és Étterem parkolója előtt néhány méterrel keressétek, és ne gondoljátok azt, hogy valami sima, mezei lakóházba vezet. Mi elsőre elkövettük ezt a hibát, és emiatt majdnem lemaradtunk egy nagyon jó reggeli kávéról.

Ki éhes?

A Séd-patak völgyében található Fricskáról már a nyitás után megjegyeztük, hogy mennyire jó ötlet a veszprémi vár tövében egy parasztházban tucat csárda helyett hangulatos romkocsmát boros helyet nyitni. 2013-ban viszont még nem volt komoly étlap, ez időközben változott, ezért most visszamentünk hozzájuk egy vaktesztre. Kértünk egy marhapocakot (1790 Ft), ami egy emberes méretű szendvicset takart párolt marhahússal, majonézes tormával, barbecue szósszal, ruccolával és csemege uborkával.

A teljesen jó ízvilággal már a pocaknál kibékültünk, de a Fricska burger (1950 Ft) még ennél is jobban meggyőzött minket. Az egyik  veszprémi pékségben sült buci saját fűszerezésű húspogácsát, barbecue szószt, lyoni hagymakarikát is kapott a zöldségek mellett, és pontosan eltalálta a szaft-szósz arány mindig kényes egyensúlyát.

Mindkét étel mellé járt saját készítésű burgonya chips is, ami már sokat nem tett hozzá az élményhez, de kétségtelenül jó kiegészítő volt. Ekkor jött el a pont, hogy beszélgettünk kicsit az üzletvezetővel, akiről kiderült, hogy korábban a Villa Medici Étteremben dolgozott főpincérként.

Elmondta, hogy tavaly novemberben frissítették a korábbi étlapot, ekkor mentek el a street food és a grill ételek irányába. Minden hétre új édességet találnak ki, amikor náluk jártunk, meghívtak minket az akkori újdonságra: répakekszet ragasztottak össze mascarponés habbal, és olyan sűrű lekvárt is adtak mellé, amilyet csak a nagyi-féle spájz eldugott sarkában találtunk korábban.