Nyitás után pár nappal rontottunk rá a Vonyarcvashegyi strand területén megnyílt The Spot Grill&Bar-ra, és egy dolog biztosnak tűnik: folytatódik a tavaly elindult büféforradalom. Egy keszthelyi srác nyitott új hamburgeres helyet a nagymama bucijával, menő arculattal és egy olyan étellel, amiről el nem tudtuk volna képzelni, hogy fogyaszthatóan el lehet készíteni.

A végeredményt látva talán nem fog megsértődni a régi Alibi bár törzsközönsége, ha meglátja, hogy mi lett a korábbi retró fazonnal. Sipos Ádám családja és barátai teljes támogatásával egy korábbi koktélbárnak adott teljesen új design-t és koncepciót: a The Spot úgy mutat életképes alternatívát a bejáratott lángos-hot dog-pizza körök mellé, hogy egyesíti az újat és a régit.

Az új helyen a grillbárok szíve-lelke, a tettre kész vaslap a kiindulópont, a transzparencia pedig teljes: a vendégek is beleláthatnak, hogyan készülnek az újhullámos menük. Bisztróhoz méltó módon minden frissen készül, az étlapra pedig csupa egyszerű, mégis egy-egy apró csavarral dolgozó fogást vettek fel. Ádám eredetileg egy klasszikus amerikai grillbárt szeretett volna elhozni a Balaton mellé, de némi mérlegelés után végül úgy döntött, hogy tekintettel lesz a strandételek múltjára, és a "radikális népnevelés" helyett inkább finoman tereli az ízérzékelő receptorokat egy új irányba.

Ezt a hozzáállást testesíti meg a helyi specialitás, a lángos és a hamburger házasságából született The Spot Burger. Az elsőre ijesztő fúzióból egy különleges lángosburger születik; a szaftos hamburgerhús és a hagymalekvár együtt nem klasszikus zsemlében, hanem vékony, lángos tésztából készült buciban landol.

Ádám ezzel elsősorban a strandbüféken felnőtt, új ízekkel még csak bátortalanul kísérletező lakosságnak szeretett volna kedvezni, közben saját bevallása szerint nem is sejtette, hogy a világ másik felén az amerikai konyha már három évvel ezelőtt előállt ezzel a fúzióval: a Nypost.com 2013-ban írt cikket a brooklyni Korzo étterem lángosburgeréről.

Hogy mi a különbség a töltött lángos és a lángosburger között? Ez utóbbit ne úgy képzeld el, hogy két már előzetesen kisütött lángos közé teszik a hamburgerhúst, a hagymalekvárt és egyéb szószokat, vagy esetleg egy jó nagy lángost megtöltenek és félbehajtanak, ennél sokkal trükkösebben készül! Először előpirítják a húst, ezt vonják be lángostésztával, majd így együtt sütik ki forró olajban.

A bucit ezután félig bevágják, és a hús mellé kenik a hagymalekvárt, valamint az egyéb szószokat. 1450 Ft-ba kerül, és ez már magában tartalmazza a kevert salátát, a választható chips burgonyát, vagy káposztasaláta köretet plusz egy szószt, összességében tehát a menü a budapesti árak alatt marad, cserébe nagyon laktató.

Az extrém hamburger mellett persze szerepel hagyományos burger is az étlapon meglepően jó árért (a teljes menü 1200 Ft körettel, tokkal-vonóval együtt). Kóstoltuk még a vaslapon sült, isteni fűszerezésű mézes-gyömbéres csirkemellet (1890 Ft) és a házigazda személyes kedvencét, a mandulás bundában sült pisztrángot (1950 Ft) is. Utólag Ádámmal közösen megállapítottuk, hogy a pisztráng ezúttal egy kissé sótlanra sikerült, de az éles üzem legelső napjaiban ez még belefér.

A The Spot tulajdonosa Keszthelyen született, és amióta életében először megcsapta a vendéglátás szele, azóta arról álmodott, hogy majd egyszer saját helyet nyit. A helyi vendéglátóipari szakközép elvégzése után egy ideig a BGF-en próbált integrálódni, de ez a tapasztalat csupán arra volt elég, hogy kiderüljön, Ádám inkább a terepre termett, imád felszolgálni, és az élteti igazán, amikor egy vendégekkel dugig tömött helyen, 8-10 fős asztaltársaságok kívánságait lesheti.

Tudatosan építkezik, egyelőre csak az idei nyárra tervez, egész éves nyitva tartásban még nem gondolkozik. Elhatározását tényleg az egész család támogatja, mindenki ott segít, ahol tud, a nagyi rendületlenül kísérletezik a tökéletes hamburger-buci recept kidolgozásával, nővére, Sipos Eszter – aki egyébként a Nebouxii névre hallgató zoknimárka alapítója – pedig segített a vonyarcvashegyi lázadás nagyon friss arculatának kialakításában. Aki igazán ismeri Kata korábbi munkáit, feltűnhet, hogy az asztal és a székek az egyik általa tervezett zokni mintáját viselik magukon. A pasztellkék és grafitszürke színekre felhúzott designnál Kerekes Kata, a balatoni gasztrotérképek grafikusa is besegített.

Mi még előszezonban és borongós időben érkeztünk ezért megúsztuk a strandbelépőt, de most már hétvégéken napközben csak a 750 Ft-os strandbelépő megváltásával tudtok egy jót enni a The Spotban. A strand legkülöncebb étkezdéje még bőven tart meglepetéseket erre a szezonra; Ádámnak remek reggeli-menü ötletei vannak, de nagyon számít a vendégek visszajelzésre is a végleges étlap kialakításában.

A tanulási szándék tehát óriási, a kiszolgálás pedig olyan kedves és figyelmes, hogy nagyon úgy tűnik, a felszolgáló-tulajdonos tényleg olyan elemmel működik, amit csak a rendelések számával lehet feltölteni.