Szántódon, közel a komphoz igazi emberes darab, profin átsütött húsokat adnak annyi körettel, hogy strandoló legyen a talpán, aki elsőre gond nélkül megesz mindent. Ettünk, amíg bírtunk, majd megkérdeztük, mi is az a pitmaster, honnan szereznek marhahúst és mégis miért jó a húsnak, ha lesz körülötte füstkarika.

Nem feltétlenül izgalmas hely Szántód kvázi főutcája, a Móricz Zsigmond. Azonban ha szép komótosan végiggurulunk az úton, egyszer csak a nyitott ablakon sülő hús ínycsiklandó illata áramlik be, amitől még a hátsó ülésen henyélő kutya nyálelválasztása is azonnal elindul. Mi valószínűleg ezen a ponton haladtunk el Herbie-vel a Déli Part BBQ büféje előtt.

Az persze öreg hiba, ha elhaladunk az étkezde mellett, mivel itt olyan barbecue-ételeket tolhatunk magunkba, amiktől kettéáll a fülünk. Ez nem csoda, hiszen az alapanyagban és az elkészítésben is igyekeznek olyat alkotni, amit szerintük az egész megyében nem találni. Ahogy Barica József, alias "Dzsozi", a Déli Part BBQ pitmastere - magyarul kb. hússütőmestere - elmondta nekünk, az ízeiknek két eredője van: a minőségi marhahús és a smokerük (azaz a hatalmas füstölő-sütőberendezésük).

Somogysimonyin van egy farm, onnan szerzik be az angus marhát. Heti egyszer vágnak egy cirka 700 kilós, másfél éves állatot. Az itteni jó minőségű hús fordította őket is az ötlet felé, hogy csináljanak egy profi barbecue-ra specializált büfét, na meg Dzsozit arra, hogy két és fél éve nekiálljon pitmasterkedni.

Szántódot azért választották, mert olyan helyszínt kerestek, ami nincs is benne a siófoki nyüzsgésben, ugyanakkor olyan szomszédok vannak, akik elviselik az ételkészítés füstjét. Már csak a smoker-berendezés hiányzott, ami mindig masszív tétel a költségvetésben. Majd találtak egy céget, akik még exportra is építenek smokereket, annyira zsenik. Tőlük vették a kertben díszelgő darabot, ebben egyszerre 75 kg húst tudnak sütni.

A választékuk nem hatalmas, cserébe nagyon laktató; sütnek sok marhaalkatrészt az oldalastól a szügyig. Mi az oldalast kóstoltuk meg, és nagyon nehéz bármibe belekötni (a finnyás gyomrúaknak esetleg a rágósabb, kövérkésebb, zsírosabb részekkel lehet gondjuk). A hús alaposan átsült, jól veszi ki magát a borsos bundája a végeredmény pedig egyáltalán nem rágós. 2990 forintért jár a hatalmas csontba kapaszkodó húsdarab, de a pénzért egy rakat köretet is kapunk: burgonyachipset, paillasse-kenyérszeleteket, jalapeno-paprikát, édeskés coleslaw-t és háromféle háziszószt. Így együtt egy éhes embernek ez maga a menny.

Vegáknak a kecskesajtos bagel a nyerő, de a normál, marhalábszárból készített burgereik (1690 Ft) és bageleik (1790 Ft) is jól festenek. Ez utóbbikra büszkék is, Dzsozi azt mesélte, múlt csütörtökön bejött egy pár, akik ettek két bagelt, majd annyira bejött nekik az ízvilág, hogy visszakézből elvittek még tizenegyet. A királykategória azonban maga a smokerben 18 óráig sütött szegy (3390,-). Ez egy nagy tömegű hús, amit ugyan lehet szuvidálgatni előtte, de az igazi pitmaster nem játszadozik ilyesmikkel, hanem bevágja a cseresznyefát, és annak a füstjével süti meg a húst. Ha jól csinálják, smokering, azaz füstgyűrű is kialakul a húson, érezni fogod az enyhe füstízt.

Július 1-től szeptemberig hétfő kivételével minden nap nyitva vannak, változó nyitvatartással. Csütörtökön és pénteken főleg megéri jönni, mert ekkor csinálnak külön specialitásokat, mint pár hete az igazi chili con carnét vagy épp darált marhahúsba göngyölt, sajttal töltött jalapeno-paprikát. Akit elkeserít, hogy ősztől csak heti egy-két nap lesznek nyitva, nem kell szomorkodni: már nézik a helyet a nyitásra Budapesten.