Tavaly a Kalóz harcsa-krumplija letarolta a strandételek versenyét, úgyhogy nem meglepő a fejlemény, hogy terjeszkedésbe kezdtek. Az új badacsonyi büféjükben új ételeket is kínálnak. Kóstoltunk könnyfakasztó hajdúsági chilit, iránymutató balatonkenesei sült kolbászt és padlizsánkrémet, amit egy Erdélyből elszármazott termelő készít.

Tavaly már világraszólót gurított a fövenyesi Kalóz azzal, hogy övék lett a legjobb strandétel a Balatoni Kör által létrehozott versenyen. Szerencsére itt még nem álltak meg: az idei szezont azzal kezdték, hogy nyitottak egy új büfét a badacsonytomaji strandon. A badacsonyiak keresték meg azzal, hogy idetelepülhetnének egy új egységgel. Jöttek is, hozták a Fövenyesről megismert arculatot, hozzáállást, és a vendégeknek tetszik az irányvonal. Szándékosan látványkonyhát építettek, hogy semmi se maradjon titokban az ételek elkészítése során.

Szuvidálnak is, a vákuumos eljárás pedig - strandbüfé ide vagy oda - nem bohóckodás, megmarad a tápanyag az ételben, ami itt is fontos. És itt jön be a képbe az új séf, aki nem más, mint a fővárosi Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépben is oktató Szabó Zoltán (ottjártunkkor is épp meglátogatta két tanítványa). Az ő három évvel ezelőtti leigazolása is jól jelzi a Kalózt csináló Nagy-Golyán házaspár eltökéltségét, hogy végre felrázzák a tohonya szendergésből a balatoni strandbüféket.

Szabó is osztja a Kalóz alapgondolatát, miszerint a szokásos hekkes-lángosos-olajos-fritőzös vonalat sarokba kéne vágni és megújítani a strandbüfézés műfaját. És itt jön be az a probléma, amivel minden balatoni vendéglátóhelyen találkozunk: fenékhálóval se tudnak munkaerőt fogni a Balaton környékén. Ezt a nehézséget úgy békítik össze az ambícióikkal, hogy újszerű, de alapvetően a tapasztalatlanabb személyzet által is elkészíthető ételeket vesznek föl az étlapra. Fövenyesen végzik el Szabó vezetésével az összetettebb munkafolyamatokat (pl. itt készül a hamburger húspogácsája), majd Tomajra is visznek ebből. A többi munkára már bárki betanítható.

A tomaji helyen is maradt a Hedon mint alapsör, ráadásul itt már csapolva is lehet kapni a Balatonvilágosit vagy épp a Helmutot. A badacsonyi borok jelenléte nem hűhafaktor Badacsonytomajon, kóla viszont nincs, Mohai Ágnes víz van. Az ételben is ragaszkodnak a hasonló minőséghez, szigetszentmiklósi lisztből készül pl. a gírosz pitája, a hamburger buciját pedig idén már egy nagyvázsonyi pékség süti a Kalóz saját receptje alapján.

Többféle burgerrel is készülnek a szezonra, az 1990 forintos chiliburgerük már most félelmetes. Egy hajdúsági chilitermesztővel ápolnak szoros viszonyt, tőle veszik a bikaerős szószt, ami fotós kollégánkat is elnémította pár percre (mélyen beletunkolt egy steakburgonyát, nem kellett volna).